Braći Jelić odbijena molba za uslovni otpust

Molbe odbijene kao neosnovane

4081 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vanrapsravno krivično vijeće Višeg suda u Bijelom Polju, odbilo je molbe punomoćnika braće Dragutina i Dejana Jelića iz Karlsruhea (Njemačka) za uslovni otpust za izdržavanje kazne zatvora. Braća Jelić, porijeklom iz Andrijevice, osuđeni su u Njemačkoj, a izdržavaju kazne zatvora izrečene pravosnažnom presudom Višeg suda u Bijelom Polju, od 17. februara 2010. godine.

Oni su osuđeni da su nalogodavci ubistva njemačkog državljanina, Helmuta Mikolija.

"Po osnovu te presude je dozvoljeno izvršenje pravosnažne presude Pokrajinskog suda Karlsruhe od 27.02.2009. godine, kojom su okrivljeni oglašeni krivim zbog krivičnog djela teško ubistvo i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 30 godina", saopštila savjetnica za odnose Višeg suda u Bijelom Polju Azra Idrizović.

U rješenju Višeg suda se navodi da ovo vijeće nije ovlašćeno da ispituje zakonitost i pravilnost presude po kojoj osuđeno lice izdržava kaznu.

"Naime, u pravnom saobraćaju egzistira presuda Višeg suda od 17. februara ove godine, po kojoj Jelići izdržavaju kaznu od 30 godina zatvora, na koju je osuđen tom presudom, koja je pravosnažna i izvršna. Tu presudu je okrivljeni (Dejan Jelić) mogao preispitivati nakon njenog donošenja u postupku po pravnim lijekovima pred višestepenim sudovima, pa je bez pravnog značaja za postupak po molbi za uslovni otpust tvrdnja osuđenog da je presuda nezakonita, odnosno da je osuđen na nepostojeću kaznu zatvora”, stoji u rješenje Višeg suda.

Dalje se navodi da je sud molbu cijenio kao “molbu koja je podnijeta nakon izdržane polovine kazne”.

"Na strani osuđenog ne postoje izuzetni razlozi, iako je mišljenje nadležne službe UIKS-a Podgorica da je osuđeni Dejan Jelić u adekvatnoj mjeri osposobljen za reintegraciju u društvenu zajednicu, vijeće ovog suda nalazi da se u konkretnom slučaju nisu stekli zakonski uslovi za uslovno otpuštanje osuđenog", stoji u rješenju Višeg suda.

Sud je, dodaje se dalje u rješenju, posebno cijenio okolnost da je kod osuđenika identifikovan faktor koji bi predstavljao rizik po bezbjednost osuđenika, obzirom da iz izvještaja nadležne službe UIKS proizilazi da isti nije stekao mogućnost da koristi pogodnosti u krugu porodice, zbog negativne bezbjednosne procjene, te kod činjenice da se i prema izvještaju Uprave policije kod imenovanog nijesu stekli uslovi za dobijanje uslovnog otpusta. Njihov advokat, Ratko Orović, kazao je da su Jelići osuđeni odlukom njemačkog suda za krivična djela “pokušaj ubistva” i “ubistvo”, a ne za “teško ubistvo”.

"Viši sud u Bijelom Polju je prilikom priznanja i izvršenja strane sudske odluke, njemačkog suda, pogrešno primijenio zakon na štetu osuđenih i izrekao im, umjesto 15, 30 godina zatvora. U postupku za premještaj, prema osuđenim Jelićima bjelopoljski Viši sud donoseći presudu o priznanju i izvršenju strane sudske odluke primjenjuje krivični zakon na štetu osuđenih”. Nakon deset godina provedenih u njemačkom zatvoru, pošto su se stekli uslovi za njihov premještaj u Crnu Goru, braća Jelić su nastavili izdržavanje kazne u Spužu", kazao je Orović.

Zbog ovog slučaja širom Crne Gore pokrenuta je peticija “Pravda za braću Jelić”.

Advokat Orović podsjeća da je ovo, po nalogu iz ukidnog rješenja treća odluka kojom se molbe odbijaju kao neosnovane.

"Na navedenom ročištu nisu razjašnjene sve bitne činjenice potrebne za donošenje zakonite odluke. Naime, iako je Apelacioni sud u svom ukidnom rješenju naložio da Viši sud u Bijelom Polju zakaže ročište kako je to zahtjevano u dopuni molbi i da će se tek nakon toga steći uslovi za donošenje pravilne i zakonite odluke, na tom ročištu nije pristupio predstavnk policije što je upravo traženo dopunom predmetnih molbi, zbog čega se i nisu stekli uslovi za donošenje pravilne i zakonite odluke, je bi se jedino njegovim prisustvom mogle razjasniti sporne činjenice”, kazao je Orović.

U mišljenju datom od strane Uprave policije, dodaje on, navedeno je da postoji bezbjedonosni rizik za osuđene Jeliće u slučju njihovog boravka na slobodi, što sud uzima kao osnovni razlog zbog kojeg predmetne molbe odbija kao neosnovane.

"Jasno je da sud svoju odluku temelji na predhodno neutrvđenoj činjenici, jer je cilj održavanja ročišta upravo bio da se davanjem objašnjenja od strane predstavnika Uprave policije utvrde činjenice koje se tiču bezbjednosti osuđenih Jelića. Sam čin nedolaska predstavnika Uprave policije da brani navode iz svog izvještaja dovoljno govore o njihovoj tačnosti”, kaže Orović.

Činjenica da su Jelići rođeni i cijeli život provjeli u Njemačkoj, ukazuje Orović, da su u toj državi u kojoj im je doživotno zabranjen ulazak počinili krivično djelo, dovoljno govori da im u Crnoj Gori izlaskom na Uslovni otpust bezbjednost ne može biti ugrožena.

“Eventualno štetna posljedica koja bi davanjem uslovnog otpusta mogla nastupiti nastupila bi u Njemačkoj, a Jelićima je doživotno zabranjen ulazak u tu državu čime je apsolutno isključena svaka mogućnost za nastupanje iste. Sama činjenica da su Jelići prilikom izdržavanja kazne u Njemačkom zatvoru nakon procjene rizika po njihovu bezbjednost tamošnje policije dobili povoljnost izlaska, dovoljno govori o tome da njihova bezbjednost nije bila ugrožena ni u gradu u kom je djelo izvršeno”, rekao je advokat, pojašnjavajući da je nemoguće izvšiti terensku provjeru u Crnoj Gori, jer na njenoj teritoriji nisu ni živjeli, već im je prebivalište bilo u Njemačkoj.

Orović je istakao da sud prilkom odlučivanja o predmetnim molbama ne cijeni, a što bi bio ključni razlog za usvajanje istih, pogrešno izrečenu kaznu osuđenim Jelićima koji su greškom upravo toga suda umjesto na 15 godina osuđeni na 30 godina zatvora primjenom nevažećeg zakona.

“Obzirom da su krivična djela izvršena u periodu od 03.12.2003. godine do najkasnije 09. januara 2004. godine u vrijeme važenja KZSFRJ i KZRCG to je Viši sud u Bijelom Polju prilikom izricanja kazne morao primjeniti odredbe KZSFRJ kao zakona koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela i kao zakon koji je blaži po učinioca, a ne KZCG koji se počeo primjenjivati 06.04.2004. godine, a čije su izmjene i dopune stupile na snagu tek 2006. godine", kazao je Orović.

Da je zakon pogrešno primijenjen prema osuđenim Jelićima, objašnjava advokat, najbolje svjedoči pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici kojom je neposredni izvršilac krivičnih djela, zbog kojih su osuđeni i Jelići, osuđen na kaznu od 15 godina zatvora kao najdužu kaznu zatvora prema zakonu koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

"Braća Dragutin i Dejan Jelić su danas već skoro 2 godine protivzakonito lišeni slobode greškom suda koja do danas nije ispravljena. Nezakonito lišavanje slobode predstavlja krivično djelo, a u ovom slučaju je sud izvršilac krivičnog djela. Ova nesporna greška nastala nesavjesnim i protivzakonitim postupanjem suda, na koju se još uvjek ćuti, za posljedicu ima i povredu osnovnih ljudskih prava, prava na život i slobodu, koja prava garantuje Međunarodna konvencija za ljudska prava i slobode i Ustav Crne Gore”, zaključio je Orović.

Bonus video: