sudija odbio predlog za određivanje pritvora

Šegrt i Božović pušteni da se brane sa slobode

Oni su pušteni nakon što ih je saslušao sudija za istragu Višeg suda u Podgorici

19332 pregleda 29 reakcija 19 komentar(a)
Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Šegrt, Foto: Zoran Đurić

Nekadašnji izvršni direktor privatne bolnice “Meljine”, bivši ministar zdravlja i ambasador Crne Gore u Poljskoj, Budimir Šegrt pušten je da se brani sa slobode, saznaje Televizija Vijesti.

Prema istim informacijama, i nekadašnji zamjenik direktora bolnice "Meljine", Radivoje Božović je pušten da se brani sa slobode.

Oni su pušteni nakon što ih je saslušao sudija za istragu Višeg suda u Podgorici i odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da im se odredi pritvor.

Njima je juče specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Šegrt je juče negirao da je počinio krivično djelo za koje ga sumnjiči SDT.

Šegrt i Božović su saslušavani "u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju".

Šegrt je, nakon angažmana u bolnici koju je država prodala konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom, bio ministar zdravlja 2015 - 2016. godine.

Prema podacima iz biografije, u Atlas grupi je 2009. radio kao vođa projekta “Meljine kompleks”, a 2010. dobio je mjesto izvšnog direktora privatne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Meljine.

Za kontrolu ugovora o kupoprodaji “Meljina” bio je zadužen, uz Ministarstvo finansija, i resor zdravlja kojim je upravljao.

Budimir Šegrt je ambasador Crne Gore u Poljskoj.

Vukčević je 25. decembra saopštila da su istraživanjem kupoprodaje bolnice u Meljinama utvrdili da je država oštećena za oko 10 miliona eura.

Ona je naglasila da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119 miliona eura, a da je investirao 17.000 eura.

Objasnila je da je kupac (konzorcijum na čijem čelu je bila Atlas grupa) po nalogu Duška Kneževića (predsjednik Atlas grupe), a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nijesu korišteni namjenski.

“Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni”, rekla je specijalna tužiteljka.

Vlada je vojno-bolnički kompleks u Meljinama prodala sredinom 2008. godine, a ugovorena kupoprodajna cijena je bila 25 miliona eura.

U toj privatizaciji prošlo se - od obećanja za preporod i neispunjenih ugovorenih investicija, preko zahtjeva države da se raskine ugovor i stečaja, istrage o tom poslu, do pokretanja arbitražne parnice Atas grupe koja traži obeštećenje, tvrdeći da su crnogorski nadležni organi „nezakonuto postupali i u slučaju kompleksa Meljine”.

Specijalno državno tužilaštvo do sada je protiv Duška Kneževića podiglo više optužnica - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Povezani članci

29. Decembar 2020.

Šegrtu tužilačko zadržavanje do 72 sata