Đukanović: Duško Knežević dolazi čim ukinu potjernicu

“Te su ovakvo pozivanje po nalogu Milivoja Katnića tretirali kao uredno, a zbog neodazivanja, na pozive koje nikada nije ni primio Dušku Kneževiću su odredili pritvor i raspisali međunarodnu poternicu. Zbog ovakvog postupanja, kao i zbog brojnih zloupotreba, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne ispunjava više zakonom predviđene uslove da obavlja funkciju na kojoj se trenutno nalazi”

17878 pregleda 13 komentar(a)
Samo tražimo fer suđenje: Advokat Đukanović, Foto: Privatna arhiva
Samo tražimo fer suđenje: Advokat Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Duško Knežević će u svakom postupku učestvovati i dokazati svoju nevinost, ali je neophodno da se hitno, bez odlaganja, ukine nacionalna potjernica protiv njega iz razloga koje je i Interpol naveo u obrazloženju protiv njega. On jedino očekuje da se postupci protiv njega vode po zakonu, da se na zakonom predviđen način njemu uruču poziv i na svaki od tih poziva on će se odazvati i dokazati svoju nevinost.

To je za Vijesti kazao njegov branilac, advokat Zdravko Đukanović - odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima bi optuženi biznismen došao u Crnu Goru i pred sudom saopštio odbranu.

On je rekao da naglašava - da je Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici, pozive za saslušanje Kneževiću slalo na adresu u Mojanovićima (Zeta), a da su znali da ovaj na tamo ne boravi više od četiri godine:

“Te su ovakvo pozivanje po nalogu Milivoja Katnića tretirali kao uredno, a zbog neodazivanja, na pozive koje nikada nije ni primio Dušku Kneževiću su odredili pritvor i raspisali međunarodnu poternicu. Zbog ovakvog postupanja, kao i zbog brojnih zloupotreba, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne ispunjava više zakonom predviđene uslove da obavlja funkciju na kojoj se trenutno nalazi”, kazao je advokat Đukanović.

Podsjetio je da je u postupcima protiv Kneževića, koji traju dvije godine, podignuto pet optužnica od kojih su tri potvrđene (Kaspia Property, Aerodromi i karbon), dok su dvije optužnice u postupku kontrole (Koverta i slučaj Vujošević - pranje novca)...

Za navedeni period, rekao je - nije održan nijedan glavni pretres.

U nekoliko postupaka kontrola optužnica, objasnio je, postupajuće sudije Višeg suda u Podgorici prihvatile su stanovište odbrane Kneževića - prema kojem on nije nijednom uredno pozvan:

“I uputile mu poziv na adresu u Londonu koju smo mi branioci dostavili još prije dvije godine tužilaštvu, a nakon podizanja optužnica i sudu. I to u svim postupcima koji se protiv Duška Kneževića vode. Ali, Specijalno državno tužilaštvo je onemogućilo da Duško Knežević pristupi po ovim pozivima, jer je po njihovom nalogu zahtjev za ekstradiciju Dušku Kneževiću zabranjeno da napusti Veliku Britaniju, a sve ovo iz razloga što SDT Crne Gore nije u interesu da se glavni pretresi održe na zakonom predviđen način jer će se na tim pretresima dokazati neosnovanost i besmislenost njihovih optužbi”.

Rekao je da zakon jasno utvrđuje kako se vodi krivični postupak, a u svim predmetima SDT, ocijenio je advokat, bilo je rukovođeno nalozima prethodne izvršne vlasti, a ne zakonom.

“Rezultat ovakvog njihovog rada jeste da dvije godine nisu željeli da održe nijedan glavni pretres, jer su svjesni, da su optužnice rezultat namjere da se na nezakonit način Dušku Kneževiću oduzme imovina velike vrednosti, a mehanizam koji su koristili bio je mehanizam političkog progona. Tužilaštvo je radilo gestapovski, a ne po zakonu, što je u Interpolu prepoznato, a potjernice ukinute”.

ŠTETA OD 800 MILIONA EURA

Đukanović je kazao da su netačni navodi Specijalnog tužilaštva - da je Knežević “oprao velika novčana sredstva”:

“Upravo suprotno Dušku Kneževiću, Atlas grupi, Atlas banci i njenim komitentima nanijeta je šteta u iznosu od 800 miliona eura i u toku je postupak međunarodne arbitraže, zbog nezakonitog rada SDT Crne Gore koje je postupalo po nalozima izvršne vlasti, a ne po zakonu, što je potvrdilo i drugostepeno tijelo Interpola, komisije za kontrolu, koje je još prije pola godine ukinulo sve tri potjernice koje je SDT Crne Gore raspisalo protiv Duška Kneževića i u obrazloženju svoje odluke jasno navelo da je Duško Knežević očigledno žrtva političkog progona”.

Rekao je da nemaju informaciju ko upravlja imovinom koja je Dušku Kneževiću i Atlas grupi privremeno oduzeta.

Rekao je da je Kneževićeva odbrana još prije dve godine podnijela krivičnu prijavu protiv bivše stečajne upravnice Atlas banke Tanje Terić - da je oštetila klijente i umanjila stečajnu masu za višemilionske iznose.

“Ovo je možda najbolji primjer kako se upravlja imovinom Duška Kneževića”, kazao je on, podsjećajući da je podgorički Viši sud tek prije nekoliko dana potvrdio optužnicu protiv nje.

Advokat je konstatovao da će se Duško Knežević odazvati na svaki poziv koji mu bude uručen na zakonom predviđen način i kada budu stvoreni uslovi za fer i pravično suđenje, a nezakonita potjernica i pritvor budu stavljeni van snage.

“Međutim, u atmosferi koja je još uvjek aktuelna, gdje se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponaša kao da se ništa nije dogodilo i najavljuje preko medija da će pokrenuti još postupaka protiv Duška Kneževića i gdje kaže da će tražiti objašnjenje od Interpola za njihove odluke, ne može biti govora o ozbiljnom postupku i fer i pravičnom suđenju. Interpol od svog osnivanja 1923. godine nije državnim tužiocima zemalja članica slao opravdanja i obavještenja, pa ne vjerujem da će bilo šta objašnjavati i Milivoju Katniću“, kazao je advokat Đukanović.

Tužilaštvo ne tereti Stijepovića za mito

On je rekao i da je nečuveno da Specijalno tužilaštvo u slučaju “Koverta”, bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića ne tereti za primanje mita.

“Već je glavni specijalni tužilac smislio da tereti Duška Kneževića, optužujući ga da je organizovao kriminalnu grupu, kako bi mu DPS i drugi uzimali novac i te radnje tretirao kao pranje novca”, kazao je u Đukanović.

Pretres obijene kuće u Mojanovićima

Đukanović je rekao da Kneževićeva odbrana želi da podsjeti javnost da je Katnić naredio specijalnom policijskom timu - da se pretresa kuća u Mojanovićima, iako su ga policijski službenici službeno obavijestili da je kuća obijena:

“A osnovno tužilaštvo u Podgorici izdalo nalog da se prekine sa pretresom i da se obavi uviđaj i da se izuzmu tragovi krivičnog dela”.

“Milivoje Katnić je naredio da se ne izvršava ova naredba Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, nego da se vrši pretres obijene kuće u Mojanovićima. Ovdje je riječ upravo o kući gde je tužilaštvo slalo pozive Dušku Kneževiću, koja ima video nadzor od 24 časa, koja je obijena, gdje do današnjeg dana nije utrvđeno ko je u kuću provalio, po čijem nalogu i iz kojih razloga”, rekao je advokat.

Bonus video: