„Postojala je fama o nedodirljivosti mnogih“

Marić: Hapšenje Mićunovića značajan iskorak u jačanju integriteta policije

"Čini mi se da je URA sa pravom tražila da bude uključena u rad službi bezbjednosti", kazao je Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“

12674 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Marić, Foto: Savo Prelević
Marić, Foto: Savo Prelević

U hapšenju Branislava Brana Mićunovića utvrđeno je nedozvoljeno držanje oružja što je, ako se dokaže kao takvo, krivično djelo, ukazuje u izjavi za list „Danas“ izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić.

Kako navodi, „nema naznaka da postoje još neki potencijalni dokazi i postupci protiv Mićunovića“.

Međutim, ističe, ovo jeste značajan iskorak u pravcu jačanja profesionalizma i integriteta crnogorske policije.

„Držim da je to značajno. Postojala je fama o nedodirljivosti mnogih u Crnoj Gori, čak i za prekršaj. Vjerujem da se to može mijenjati“.

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović, Sava Vujović i Srđa Mićunović, pušteni su juče, oko 48 sati od privođenja, da se brane sa slobode, na osnovu odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru.

Povezani članci

09. Januar 2021.

Glasna ćutnja o slučaju Mićunović

Komentarišući policijsko zadržavanje Mićunovića, Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“ u izjavi za „Danas“ je ocijenio važnom izjavu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da „zakoni moraju da važe za sve građane“.

Kako je naveo, „borba protiv kriminala u našim osiromašenim i urušenim društvima je apsolutni prioritet i čini mi se da je URA sa pravom tražila da bude uključena u rad službi bezbjednosti. Veze organizovanog kriminala i politike nisu ništa novo i iznenađujuće, do te mjere da je pravo iznenađenje, u stvari, kada neko od kriminalaca povezanih sa političarima, uopšte završi u zatvoru“, ocjenjuje Lazović.

Dodaje da su u Srbiji „svjedoci da za naprednjačke moćnike zakoni ne važe jednako kao za obične građane. I upravo zbog toga što niko od moćnika nikada nije kažnjen za svoja nedjela, ovo postaje svakodnevna pojava. Tako i ovakvi potezi nove vlasti mogu imati daleko snažniji odjek nego što je hapšenje jednog čovjeka. Poruka je da niko ne smije biti iznad zakona. Bilo bi dobro da ona stigne do svakoga“, zaključuje Lazović.

Zoran Živković, bivši ministar policije na saveznom nivou, u vrijeme zajednice Srbije i Crne Gore, kaže za „Danas“ da javnost ne raspolaže sa dovoljno informacija zbog čega je Mićunović bio uhapšen, odnosno da, najprije crnogorska, a potom i regionalna javnost, zaslužuje da zna istinu.

„To važi pogotovo za ove slučajeve i priče koje traju već decenijama. Mi ne znamo zbog čega je on uhapšen, da li je to zbog nekakvog oružja koje je posjedovao on i ljudi oko njega ili zbog korupcije, ili nečega trećeg. Moram da naglasim da je svaka nova vlast, prije svih ona koja je zauzela pozicije vlasti na dramatičan način, svrgavajući režime koji su trajali deset, dvadeset pa i trideset godina, sve vrijeme na iskušenju da ispita upravo ovakve slučajeve koji traju decenijama. Ali, to ne smije da se radi na estradni način, da se u medijima pravi cirkus, već mora biti potvrđeno i utemeljeno na dokazima i činjenicama. Na to nisu imune, vidjeli smo, ni tradicionalne demokratije, poput Sjedinjenih Američkih Država, i drugih“, zaključuje Živković.