Još vijećaju o “državnom udaru”

Apelacioni sud nije odlučio o žalbama advokata na prvostepenu presudu

6913 pregleda 14 komentar(a)
Policija ispred Višeg suda tokom izricanja prvostepene presude, Foto: Boris Pejović
Policija ispred Višeg suda tokom izricanja prvostepene presude, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud još nije odlučio o žalbama advokata odbrane na prvostepenu presudu u predmetu “državni udar”, odgovoreno je iz tog suda na pitanja “Vijesti”.

Sjednica vijeća na kojoj se raspravljalo o žalbama na presudu okončana je 15. decembra.

“Vijeće Apelacionog suda Crne Gore još nije donijelo odluku po žalbama advokata odbrane na presudu Višeg suda u Podgorici u predmetu ‘Šišmakov, Popov i ostali’, odnosno za krivično djelo pokušaj terorizma. O donošenju odluke bićete blagovremeno obaviješteni, kako Vi, tako i cjelokupna crnogorska javnost”, navodi se u odgovoru sutkinje portparola Nevenke Popović.

Na posljednjoj sjednici vijeća, jedan od lidera DF-a Milan Knežević rekao je da smatra da sud treba da donese oslobađajuću presudu.

“U slučaju osuđujuće presude, odnosno da potvrdite presudu Višeg suda u Podgorici, ja i Andrija Mandić je nećemo poštovati. Dobrovoljno nećemo otići u zatvor. Moraće da nas uhapse ili da nas ubiju, to poručujem u svoje i u ime Andrije Mandića. Nećemo nigdje bježati, ni u Srbiju ni u Rusiju. Tražim da nas Apelacioni sud oslobodi od ovog politički-sudsko-tužilačkog montiranog procesa”, naglasio je tada Knežević.

On i Andrija Mandić, prvostepeno su osuđeni na po pet godina zatvora, zbog, kako piše, članstva u kriminalnoj organizaciji koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Navodi se da je ta grupa planirala, da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, sukobi se sa crnogorskom policijom, nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Objašnjava se da je cilj grupe bio - nasilno preuzimanje vlasti i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Bonus video: