Pet osoba u optužnici za ubistvo Klikovca?

Specijalno državno tužilaštvo privodi kraju istragu o ubistvu Podgoričanina iz jula 2020. godine

9136 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Klikovca, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon ubistva Klikovca, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo privodi kraju istragu o ubistvu Podgoričanina Saše Klikovca, a prema pouzdanim saznanjima Vijesti - optužnica u tom predmetu biće podignuta protiv pet osoba, od kojih se četiri terete da su članovi kriminalne grupe koju je formirao ljetos ubijeni Baranin Alan Kožar.

To su Podgoričani Marko D. Šuković (29), Miloš M. Marković (32), Ivan M. Milačić (28) i Predrag M. Vukadinović (23). Istraga se vodi i protiv Jovana D. Milkovića (66), ali ne kao člana kriminalne organizacije, već zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Prema nezvaničnim informacijama, Specijalno tužilaštvo navodno je došlo do dokaza koji ukazuju da je ubijeni Kožar angažovao Nišliju Milana Dinića da prati osobe koje treba da budu likvidirane. Diniću se sudi zbog planiranja ubistva ubijenog Slobodana Šaranovića, a tokom ove istrage nije bio obuhvaćen naredbom o sporovođenju istrage.

Njega, međutim, nema u optužnici.

Kao egzekutor Klikovca je označen Marković. Prema tvrdnjama Specijalnog tužilaštva, on je po nalogu Kožara, 18. jula 2020. godine, ukradenim vozilom kojim je upravljao Šuković, došao ispred ugostiteljskog objekta “Kod Crnogorca”: “Gdje su na podmukao način i u prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20 hiljada eura - počinili zločin”.

Marković je u Klikovca, prema dokazima, pucao sa zadnjeg sjedišta prethodno ukradenog “golfa 3” i to u trenutku kada se žrtva nalazila u svom automobilu “sitroen C3”.

Iz SDT-a navode da je Milačić bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, koje je nakon zločina zakopao zajedno sa Šukovićem u zaseoku Poljice.

Tokom pretrage tog zaseoka, istražitelji su, pronašli veću količinu oružja koje je bilo zakopano u zemlji.

Tada su iskopali karabin sa optičkim nišanom i četiri metka, automatsku pušku M-70, sa dva okvira, pištolj marke “para” i veću količinu municije.

Vukadinović se sumnjiči da je kao pripadnik kriminalne organizacije prihvatio ulogu da pruža logističku podršku izvršiocima krivičnog djela, obezbjeđuje “štek stanove” i novac za rentiranje istih.

Ubijeni Klikovac Saša u policijskim evidencijama registrovan je kao počinilac više krivičnih djela i vodio se kao bezbjednosno interesantno lice i osoba bliska kavačkom kriminalnom klanu.

Kako je Milković završio u istoj grupi

Istraga u istom predmetu vodi se i protiv Jovana D. Milkovića (66), ali zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Policija je 24. jula prošle godine, pretresom njegovog objekta pronašla tri puške, dvije bombe i više komada municije različitog kalibra.

Njegova kuća nalazi se u mjestu Radovče, čiji je zaseok Poljice, gdje je i pronađeno oružje i automobili koje su koristili osumnjičeni za ubistvo Klikovca. Tokom detaljnog pregleda tog mjesta i kuća, policija je pronašla navedeno oružje, zbog čega se njegovo ime našlo na spisku osumnjičenih.

Spriječena likvidacija Slobodana Kašćelana

Krajem avgusta 2020. zvanično je objavljeno da je ubistvo Klikovca rasvijetljeno, a iz policije su tada saopštili da on nije bio jedina meta kriminalne grupe koju je 2016. organizovano Alan Kožar.

“Sve je pripremano za izvršenje više teških krivičnih djela na štetu visokopozicioniranih članova suprotstavljene kriminalne organizovane grupe upotrebom snajperske puške... i članova porodice visokopozicioniranih pripadnika službe bezbjednosti, koristeći automatsko oružje koje je nađeno pretragom terena”, kazao je tada šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

Tokom iste konferencije, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić govorio je o novcu koji je kriminalna grupa dobila za likvidacije, počev od ubistva Klikovca.

“Za ovo ubistvo je do stepena osnovane sumnje saznato da je dato 100 hiljada eura, za ubistvo visokopozicioniranog pripadnika suprotstavljene kriminalne grupe, određeno je bilo 500 hiljada, trebalo je da se izvrši na jednoj lokaciji u Crnoj Gori - na jednoj planini ovim snajperom, i za ovog pripadnika MUP-a ili porodice - 200.000”, kazao je Katnić.

Navodno, Nikšićanin Strahinja Koprivica, sin policijskog službenika Duška Koprivice, bio je meta kriminalne grupe Alana Kožara, a u dokumetarcu Put osvete ekipa je došla do podatka da je visokorangirani pripadnik kavačkog klana za čije ubistvo je nuđeno pola miliona eura, zapravo vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan.

Bonus video: