Hydro logistics i BB solar podnijeli krivične prijave protiv učesnika skupova organizovanih protiv gradnje mHE

Hydro logistics je koncesionar na Rečinskoj rijeci, a BB solar preduzeće koje izvodi radove. Gradnju mHE prekinuli su nakon protesta dijela vlasnika imanje u mjesnoj zajednici Rečine

22152 pregleda 18 komentar(a)
Vasilije Ivanović, Foto: Dragana Šćepanović
Vasilije Ivanović, Foto: Dragana Šćepanović

Ivan i Slaven Burzanović, predstavnici firmi Hydro logistics i BB solar, podnijeli su kolašinskom Osnovnom tužilaštvu (ODT) krivične prijave protiv Vasilija Ivanovića i Denisa Mekića, učesnika skupova organizovanih protiv gradnje male hidroelktrane (mHE) na Rečinskoj rijeci.

Hydro logistics je koncesionar na Rečinskoj rijeci, a BB solar preduzeće koje izvodi radove. Gradnju mHE prekinuli su nakon protesta dijela vlasnika imanje u mjesnoj zajednici Rečine.

Burzanovići tvrde da su im Ivanović i Mekić ugrozili sigurnost. Učesnici protestnog okupljanja su, kako piše u krivičnoj prijavi, 11. oktobra prošle godine "prijetili da će ugroziti živote i tijelo“.

To su učinili, navodno, upućujući Burzanovićima riječi "krv će pasti, ako danas ovdje prođete...", "Krv će pasti, proći nećete. Milimetar vam nećemo popustiti..."

Ivanović je jedan od vlasnika imanja u Rečinama, a Mekić je ekološki aktivista, kojim je svojim prisustvom podržavao mještane, koji se protive mHE.

Ivanović je "Vijestima" kazao da krivičnu prijavu doživljava "kao jedna od pokušaja zastrašivanja mještana aktivista".

"Javnosti je već poznato da smo, u stvari, mi ti koji smo trpjeli razne prijetnje, psovke i pritiske od Slavena Burzanovića i njegovih ljudi. Kada smo kazali da će krv leći mislili smo na našu krv, te da mogu slobodno da nas gaze i prebiju, ali da ćemo mi do poslednjeg daha braniti našu rijeku I da nećemo odustati", tvrdi je Ivanović.

Iz inicijative Sačuvajmo rijeke Crne Gore, povodom krivične prijave, tvrde "da su predstavnici koncesionara ti koji su huškali mještane jedne na druge".

Iz te organizacije tvrde da je jedna od njih Slaven Burznanović 11. oktobra "sa svojim obezbeđenjem prijetio, vrijeđao aktiviste, huškao mještane jedne na druge i ugrozio bezbjednost okupljenih".

Bonus video: