Funkcioneri Opštine Ulcinj oštetili budžet za 330.000 eura?

Pet visokih opštinskih funkcionera u Ulcinju, na čelu sa predsjednikom Opštine Ljorom Nrekićem, uhapšeni po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva

53526 pregleda 274 reakcija 42 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Pet visokih opštinskih funkcionera u Ulcinju, među kojima je i predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, uhapšeno je juče rano ujutro po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) - zbog sumnje da su budžet oštetili za više stotina hiljada eura, saznaju Vijesti.

Nakon saslušanja, sinoć su pušteni da se brane sa slobode.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su tužiocu priznali sve činjenice o protivzakonitom zapošljavanju, zbog čega nije bilo potrebe da ostanu iza brave.

Osim Nrekića, slobode su lišeni i sekretar Sekretarijata za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS Sead Osmanović, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa.

Prema saznanjima Vijesti, tužilaštvo ih tereti za nesavjestan rad u službi u vezi zapošljavanja na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez imperativne saglasnosti Ministarstva finansija, budući da je najjužnija Opština u Sanacionom planu.

Sve opštine koje su u Sanacionom planu, potpisale su sa Ministarstvom finansija ugovor o reprogramu poreskih obaveza i time se, između ostalog, obavezale da od tog resora traže saglasnost za svako novo zapošljavanje.

Prema istim izvorima, oni su za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora isplatili skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Najviše takvih zapošljavanja, evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70 hiljada eura.

Služba zaštite i spašavanja za te ugovore izdvojila oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika Opštine po oko 30 hiljada eura.

Svi oni prije par dana privedeni su u ulcinjsku policiju u svojstvu građana - da daju izjave na navode o nezakonitom zapošljavanju.

Osim njih, takođe, u svojstvu građana, saslušani su i sekretar za zaštitu imovine Ahmet Aljoši, sekretar zaštite i zajedničke poslove Arjan Ljamović, sekretar za privredu i ekonomski razvoj Agron Ibrahimi, sekretar za stambene djelatnosti Ardian Zati i predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni. Nrekić je tada kazao da je lokalna vlast, u periodu od polovine maja 2018, kada je stupio na tu funkciju, zaposlila ukupno tri osobe na neodređeno vrijeme, a da Ministarstvo finansija već duže ignoriše zahtjeve Opštine o raspisivanju konkursa za zasnivanje novih radnih odnosa.

Prema istim saznanjima, naveo je da je u Opštini na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaposleno 13 osoba, većina preko IPA Fonda.

Sagovornik Vijesti iz istrage kazao je da Nrekić nije sporio zapošljavanja ni u sopstvenom kabinetu.

“Kao i svi ostali, zapošljavao sam i birao svoje saradnike”, navodno je kazao Nrekić u policiji.

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini pod lupom su tužilaštva i policije od početka prošle godine - kada je Nrekić u razgovoru za Vijesti priznao da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji.

Objelodanio je tada “da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

On je kasnije, preko portala bliskih DPS, nevješto pokušao da za neprofesionalno postupanje optuži novinara Vijesti.

Demantovao ga je, međutim, audio snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Većina sekretara Opštine Ulcinj, objavile su ranije Vijesti, saslušana je u policiji uoči Nove godine na navode o nezakonitom zapošljavanju radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Takođe, većina njih tim povodom kazala je da je Nrekić davao sve pisane saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme.

Izvori Vijesti kazali su da Nrekić na saslušanju u policiji tada to nije negirao.

DPS: Vrhunac licemjerja vlasti

Iz Demokratske partije socijalista nazvali su vrhuncem licemjerja tvit Dritana Abazovića, u kojem je konstatovao da je Nrekić uhapšen zbog partijskog zapošljavanja.

“Današnje privođenje predsjednika Opštine Ulcinj za, kako je euforično tvitnuo Dritan Abazović, ‘partijsko zapošljavanje’, je vrhunac licemjerja ove vlasti i nagovještaj da će ona pokušati revanšizmom da zamaskira svu svoju bruku, sve nelegalne poteze i sramna činjenja”, napisali su iz DPS-a.

Dodali su da potpredsjednik Vlade izdaje naloge lokalnim tužiocima i drugim nadležnim organima - koga da privode zbog partijskog zapošaljavanja, u trenutku “Kad nova vlast javno pravi partijsku podjelu državnih funkcija, uhljebljuje svoje supruge, djevojke, sinove, kumove u državne institucije, otpušta politički, nacionalno i vjerski nepodobne, i takvim potezima dovodi u pitanje proces evropskih integracija”.

“Zabrinjavajuće je što za svoje šepurenje po društvenim mrežama Abazović zloupotrebljava državne institucije, u ovom slučaju policiju i Tužilaštvo. Naravno, kako iza svakog osionog i bahatog čovjeka stoji kukavica, tako i Dritan Abazović mora da zažmuri na odluku Državne komisije da je Marko Carević u Budvi nezakonito otpuštao i partijski zapošljavao, da to radi i Šćekić u Beranama, da je lokalna državna uprava puna kadrova URA familijarno i partijski povezanih... Ovim putem pitamo Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića, ali i Tužilaštvo, da li će i kad reagovati na sve javne poteze partijskih zapošljavanja, etničke, vjerske i političke čistke, sramotno popunjavanje najviših instanci državne uprave bliskom rodbinom nove vlasti. Vjerujemo da Abazović ne može da uhapsi sam sebe, a ni one koji ispred njegovih očiju zapošljavaju, jer bi ga ti isti istog trenutka lišili bilo kakve vlasti”.

Iz DPS-a su saopštili da očekuju od Tužilaštva nepristrasno postupanje - po zakonu i Ustavu a ne prema pritiscima i nalozima onih koji ovakvim bijednim marketingom žele da sakriju svoju sramotu.

“Ukoliko Tužilaštvo hitno ne reaguje na očigledne primjere partijskog zapošljavanja i kršenja zakona od strane vlasti u Budvi, Beranama, Ministarstvu odbrane i mnogim drugim institucijama, ono više nije ni profesionalno ni nezavisno, nego ‘Dritanovo tužilastvo’”, piše u saopštenju.

URA: DPS ne zaslužuje da postoji

Iz Građanskog pokreta URA odgovorili su na tvrdnje iz DPS-a, nazivajući tu stranku - partijom sabirnog centra organizovanog kriminala i korupcije.

“Iz partije sabirnog centra organizovanog kriminala i korupcije (DPS-a), javili su se i danas nakon hapšenja vođe njihove kriminalne ispostave u Ulcinju da bi po ko zna koji put jeftinom i besprizornom manipulacijom pokušali zamazati oči sveukupnoj crnogorskoj javnosti i predstaviti se u pozitivnom svjetlu”, reagovali su iz GP URA na sopštenje DPS-a.

Navode da u “izopačenom DPS univerzumu”, poštovanje zaslužuju njihovi kriminalni puleni počev od Marovića i završivši do Nrkeća, a vrijedni prezira su oni koji tom izopačenom DPS shvatanju žele stati na kraj.

“No, uprkos najjeftinijoj propagandi od strane DPS-a i njihovih plaćenih medijskih trovača koji traju posljednjih 30 godina, razum je i dalje nadmoćniji. Zna većinska crnogorska javnost ko je državu ojadio za baslosnovne pare i znako je utemeljivač crnogorskog kriminala i korupcije”, kazali su oni.

Saopštili su da se nadaju da će DPS nastaviti svojim dosadašnjim tokom i da će na taj način postati ružna prošlost crnogorske istorije i države.

“Jer partija koja je pokrala državu, zarobila sve njene institucije i pravila građane prvog i drugog reda, podjelu ‘mi’ i oni’, ne zaslužuje da postoji. Svakim danom takvu tezu sve više dokazuju”, konstatovali su iz GP URA.

Abazović: Staćemo na kraj svim zloupotrebama

Potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović, saopštio je juče da je Vlada odlučna da stane na kraj svim zloupotrebama. On se na Tviteru oglasio nakon hapšenja u Ulcinju:

“Uhapšen je gradonačelnik Ulcinja i šef lokalnog DPS, sa još nekoliko funkcionera. Razlog - partijsko zapošljavanje! Neka sud utvrdi kako su dolazili do izbornih pobjeda. Građanima je to jasno. ⁦ Vlada⁩ je odlučna da svim zloupotrebama stane na kraj”, napisao je Abazović.

Prijeti im do pet godina zatvora

Ako bi se osumnjičenima iz Ulcinja dokazala krivica, prijeti im i do pet godina zatvora, piše u Krivičnom zakoniku (član 417).

"(1) Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa takva povreda, odnosno šteta u iznosu koji prelazi tri hiljade eura i nastupi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(2) Ako je usljed djela iz stava 1 ovog člana došlo do teške povrede prava drugog ili je nastupila imovinska šteta u iznosu koji prelazi trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(3) Odgovorno lice u ustanovi ili drugom subjektu, osim onih koje se bave privrednom djelatnošću, koje učini djelo iz st. 1 i 2 ovog člana, kazniće se kaznom propisanom za to djelo", navodi se u tom članu KZ-a. Infobox (Boks): Predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona, piše u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Predsjedniku opštine, navodi se u istom aktu, prestaje mandat po sili zakona, između ostalog, kad je pravosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti, kad je pravosnažnom presudom osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije i kad je pravosnažnom presudom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora... Njega u slučaju izostanka mijenjaju potpredsjednici.

Bonus video: