Zvicer i Belivuk privođeni u policiju

“Sa ovim BIL osobama je obavljen razgovor i izvršena je detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili lišavanje slobode”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha Uprave policije

14089 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Jedan od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Kotoranin Radoje Zvicer bio je u društvu Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Beograđanina Marka Miljkovića, kada ih je kotorska policija zaustavila u ponedjeljak popodne i nakon toga privela na informativni razgovor.

Kako je riječ o bezbjednosno interesantnim osobama (BIL), policija je nakon detaljnog pretresa, privela Zvicera, Belivuka i Miljkovića, ali kako im nijesu pronašli ništa sumnjivo, nakon ispitivanja o kretanju - pušteni su.

“Sa ovim BIL osobama je obavljen razgovor i izvršena je detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili lišavanje slobode”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha Uprave policije.

Zvicer je teško ranjen krajem maja prošle godine u Ukrajini u elitnom dijelu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije, pucala na njega na ulici dok je džogirao.

Zvicer je tada izrešetan sa nekoliko metaka u grudi. Oporavio se nakon operacije.

Sigurne smrti tog popodneva u Ulici Dragomirova 10, spasila ga je njegova supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih natjerala da pobjegnu...

Tokom policijske potjere na drugom kraju zemlje - nakon dva dana uhapšeni su Crnogorci Emil Tuzović (30) i Stefan Đukić (30) i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46). Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije. Ukrajinski novinari pisali su da je ta grupa, navodno, dobila pola miliona eura kako bi usmrtila Zvicera.

Ukrajinska policija uporedo sa istragom pokušaja ubistva otvorila je i finansijsku istragu protiv supružnika Zvicer, koji tamo imaju firme, zbog sumnje da su nelegalno zarađeni novac pokušavali da ubace u legalne tokove.

Srpski mediji navode da kotorski kavački klan blisko sarađuje sa Belivukom, koji navodno važi za jednog od najopasnijih ljudi u beogradskom podzemlju, kao i da su navijačke grupe ćiji je on vođa, samo paravan za kriminalne poslove.

Mediji su o Belivuku pisali 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK “Partizan” Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbjeđenja.

Njemu je suđeno i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine, ali je nakon dokaznog postupka oslobođen.

Belivuk je više puta osuđivan i za nasilničko ponašanje, a bio je najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu.

Bonus video: