Kneževićevi advokati podnijeli krivične prijave protiv Katnića i Mugoše

Katniću se stavlja na teret da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i neobavljanjem službene dužnosti omogućio nezakonito blokiranje imovine Kneževića, a nakon toga i da stečajna upravnica Tanja Terić nezakonito raspolaže sa 21 milion eura

8352 pregleda 5 komentar(a)
Katnić, Foto: Luka Zeković
Katnić, Foto: Luka Zeković

Advokati predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, podnijeli su dvije krivične prijave protiv Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića i doskorašnjeg direktora Poreske uprave, Miomira M. Mugoše, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Iz Atlas grupe je saopšteno da se Katniću stavlja na teret da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i neobavljanjem službene dužnosti omogućio nezakonito blokiranje imovine Kneževića, a nakon toga i da stečajna upravnica Tanja Terić nezakonito raspolaže sa 21 milion eura.

“Ona je 21 milion eura, po sopstvenim odlukama uplaćivala određenim klijentima. U momentu otvaranja stečaja na računima klijenata banke nalazilo se 140 miliona eura, a aktiva banke iznosila je više od 350 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Iz Atlas grupe su rekli da očekuju da nadležno tužilaštvo utvrdi šta se desilo sa navedenim sredstvima, jer su do sada samo prisustvovali medijskom polemisanju i prebacivanju odgovornosti, u kojem učestvuju Milivoje Katnić i Miomir M. Mugoša.

“Mugoša je od decembra 2015. do 5. januara, nezakonito raspolagao sa iznosom većim od 100 miliona eura, i to u aferama Klap i Vardar. U krivičnoj prijavi predloženo je da se kao svjedoci saslušaju pomoćnici direktora Poreske uprave, Dušanka Vujisić, Tinka Kontić, Nataša Damjanović, Danilo Jovanović, Biljana Jevrić i Gordana Pejović”, precizira se u saopštenju.

Oni smatraju da zbog takvog postupanja i brojnih zloupotreba, Katnić više ne ispunjava zakonom predviđene uslove da obavlja funkciju glavnog specijalnog tužioca.

“Upravo je Katnić naredio specijalnom policijskom timu da se pretresa obijena kuća Kneževića u Mojanovićima, iako su ga policijski službenici iz specijalnog policijskog tima službenim putem obavijestili da je kuća obijena. Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici izdalo je nalog da se prekine pretres objekta, da se obavi uviđaj i da se izuzmu tragovi krivičnog dela, a Katnić izdaje nalog da se ne izvršava ta naredba ODT, nego da se pretrese obijena kuća”, navodi se u saopštenju.

Riječ je o, kako je objašnjeno, kući gdje je SDT u Podgorici po nalogu Katnića nezakonito slalo pozive Kneževiću, iako im je bilo poznato da on na toj adresi ne živi već nekoliko godina. Iako je kuća imala 24-satni video nadzor, do danas nije utvrđeno ko je provalio u kuću, šta je iznijeto iz nje i po čijem nalogu.

“Knežević će se odazvati na svaki poziv suda koji mu bude na zakonom predviđen način uručen, a nezakonita potjernica raspisana nakon nezakonitog pozivanja, stavljena je van snage, kao što ih je van snage stavila Komisija za žalbe Interpola”, rekli su iz Atlas grupe.

Odbrana je, kako su podsjetili, ranije predložila formiranje anketnog odbora u Skupštini, koji će ispitati zloupotrebe predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i osoba koje su postupale po njegovim nalozima, uključujući i Katnića.

“Katnić je svojim nezakonitim postupanjem Kneževiću, Atlas grupi, Atlas banci i njenim komitentima pričinio štetu u iznosu od 800 miliona eura, a protiv Kneževića raspisao međunarodnu potjernicu”, dodaje se u saopštenju.

Komisija za žalbe Interpola je, kako se navodi, ukinula tri međunarodne potjernice protiv Kneževića, a u toku je arbitražni postupak pred Međunarodnom arbitražom sa odštetnim zahtevom od 800 miliona eura. Taj postupak je prouzrokovan nezakonitim radom Katnića, a štetu će, nažalost, snositi građani Crne Gore.

“Interpol je utvrdio da je Katnić tokom krivičnog postupka pred SDT u Podgorici, vršio nezakonit pritisak na vozače Kneževića pokušavajući da ih ubijedi da daju lažne iskaze pred tužilaštvom i sudom, u kojima bi naveli da su novčane transakcije obavljali za potrebe Demokratskog fronta i za to lažno optužili lidere DF-a, iako je u dosadašnjem toku postupka jasno utvrđeno da su vozači transakcije obavjjali za potrebe Demokratske partije socijalita (DPS)”, rekli su iz Atlas grupe.

Odbrana Kneževića posebno ističe da postoji još nekoliko ozbiljnih razloga da se Katnić razriješi.

“On se nalazi u šestoj godini obavljanja funkcije glavnog specijalnog tužioca, a pored brojnih propusta i zloupotreba u krivičnim postupcima protiv Kneževića, predmetu Državni udar i drugim krivičnim postupcima, nije postupao u vezi sa izvršenim krivičnim djelima u aferama Telekom, A2A-EPCG”, rekli su iz Atlas grupe.

Oni su dodali da svaki taj slučaj ponaosob predstavlja tešku povredu zakona i razlog za Katnićevo razrješenje.

“On se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, a preko medija najavljuje da će pokrenuti još postupaka protiv Kneževića i tražiti od Interpola objašnjenje zašto je ukinuo potjernice. Još jednom informišemo Katnića da su potjernice koje je on raspisao, a kako je navela Komisija za žalbe Interpola, ocijenjene kao političke i kao rezultat očiglednog političkog progona Kneževića od DPS-ove izvršne vlasti Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da Interpol od svog osnivanja 1923. godine nije državnim tužiocima zemalja članica slao opravdanja i objašnjenja, pa ne vjeruju da će bilo šta objašnjavati i Katniću.

Bonus video: