Demokrate prisluškivali, Savovića reizabrali uprkos "političkom uticaju"

Savović je 2. februara podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv šefa SDT-a i još devet osoba zbog propusta u slučaju "Državni udar", a nakon toga objelodanjeno je i da je oborena prvostepena presuda na Apelacionom sudu i postupak vraćen na ponovno suđenje

53052 pregleda 200 reakcija 74 komentar(a)
Hvalio se da zna sve o saradnicima: Katnić, Foto: Boris Pejović
Hvalio se da zna sve o saradnicima: Katnić, Foto: Boris Pejović

Politički uticaj navodno ostvaren 2017. godine nad specijalnim tužiocem Živkom Savovićem, nije smetao njegovom šefu Milivoju Katniću i Tužilačkom savjetu da ga dvije godine kasnije reizaberu.

Glavni specijalni tužilac prije reizbora morao je znati da se Savović pominje u razgovorima funkcionera Demokrata Borisa Bogdanovića i Dragana Krapovića, koji su prikupljeni mjerama tajnog nadzora u ljeto 2017. godine, a čije djelove transkripta je SDT objavilo prije dva dana.

To proizilazi iz odgovora koji su juče dostavljeni "Vijestima" iz SDT-a, u kojima objašnjavaju da su transkripti dio spisa predmeta koji je još u izviđaju, a formiran je prije četiri godine zbog sumnje da određene osobe planiraju ili vrše krivična djela.

“U predmetu SDT-a po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici određene su mjere tajnog nadzora... zbog postojanja osnova sumnje da pojedina lica vrše ili se pripremaju na vršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a KZ CG, zloupotreba službenog položaja iz čl.416 KZ CG, iznuda iz čl.250 KZ CG i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 KZ CG. Rješenjem GST... ukinut je stepen tajnosti podataka na sljedećim produktima mjera tajnog nadzora iz ovog predmeta i to: ID1000031511780, ID 1000032073443 i ID 1000032004507, dok je u odnosu na ostale podatke i činjenice prethodno određena tajnost podataka ostala na snazi”, piše u odgovoru specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

U razgovorima, čiji transkripti su objavljeni, funkcioneri Demokrata dogovaraju sponzorstvo Savovićevom sinu Mišu zbog puta u Rusiju i razgovaraju o potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

U jednom od transkripta, sa kog je Katnić skinuo oznaku tajnosti, Bogdanović pita Krapovića da li može obezbijediti mlađem Savoviću 200 eura, jer su mu oni već odredili 200 za sponzorstvo puta.

SDT je objavilo da Bogdanović u jednom trenutku kaže Krapoviću: “Mozeš li mu ti što obezbijediti, dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako...".

Nakon toga, SDT je dalo pojašnjenje javnosti zbog čega je objavilo transkripte, što nije bila baš uobičajena praksa te instutucije u izviđajnoj fazi postupka.

Saopštili su da su to uradili kako bi ukazali da je dio političkog uticaja na tu instituciju “dijelom ostvaren i prema pojedincima u SDT-u”.

"Sam po sebi ovaj razgovor je više nego jasan, jer B.B. sadašnji poslanik Skupštine Crne Gore sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem, jer daje dosta informacija. Jedini razuman zaključak je da specijalni tužilac S. daje informacije do kojih je došao kroz obavljanje svoje službene dužnosti, što ne smije da čini, jer mu je to zakonom zabranjeno", piše u saopštenju SDT-a.

Nejasno je, međutim, kako je uprkos tome Savović reizabran 2019. godine i zbog čega Katnić tada nije reagovao, na šta je ukazao i advokat Dalibor Tomović.

Osim razgovora koje je sada objavio, Katnić se ranije hvalio da zna sve o ljudima iz svog tima, a isticao je i da su svi prošli poligrafsko testiranje...

Prije nešto manje od dvije godine, odnosno 16. septembra 2019. godine, on je na konferenciji za medije rekao da ga specijalni tužioci informišu "kako bi se u narodu reklo gdje im kokoška nosi jaje".

Sve to dovodi u pitanje njegovu zakašnjelu reakciju, jer je, kao GST, morao reagovati na nezakonito odavanje informacija.

Ukoliko se dokaže da je specijalni tužilac to zaista činio, SDT će morati da objasni ko je i kako Savovića pozitivno ocijenio prije godinu i po kada se prijavio na javni oglas za izbor specijalnog tužioca raspisan 6. avgusta 2019.

Nakon što je u postupku izbora pozitivno ocijenjen, Tužilački savjet je u prisustvu javnosti 16. oktobra te godine obavio intervju sa njim, a potom je u skladu sa Ustavom donijeta odluka o njegovom izboru na stalnu funkciju, jer je prethodno imao četvorogodišnje tužilačko iskustvo.

Savović je 2. februara podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv šefa SDT-a i još devet osoba zbog propusta u slučaju "Državni udar", a nakon toga objelodanjeno je i da je oborena prvostepena presuda na Apelacionom sudu i postupak vraćen na ponovno suđenje.

Minule srijede javno je pozvao Katnića i njegove saradnike da kažu vode li istragu protiv njega i članova njegove familije, poručivši im da je davno prošla 1948.

Dan kasnije Bogdanović i Krapović su u svojstvu građana saslušavani u Specijalnom policijskom timu, nakon čega su na konferenciji za medije saopštili da su pozvani na razgovor "kako bi se na njih izvršio pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom zužilaštvu", kojima se predviđa ukidanje SDT-a.

U petak je SDT prvo uputio Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću zbog organizacije otpora u junu prošle godine prilikom političkog prevrata u Budvi...

Prisluškivanje zakonito do najduže godinu i po

Funkcioneri Demokrata, u skladu sa Zakonom, mogli su biti snimani i praćeni najduže 18 mjeseci, istakao je advokat Željko Đukanović.

“Kao procesni institut MTN predstavljaju oblik tzv. specijalnih istražnih tehnika, koje su u većini demokratskih krivično procesnih zakonodavstava, uobičajene, ali sa dominantnom karakteristikom primjene na relativno ograničen krug krivičnih djela.To je uzrokovano zbog činjenice, kada su određena krivična djela teško dokaziva uobičajenim dokaznim metodama. MTN se određuju i primjenjuju kada postoje osnovi sumnje da je neko lice izvršilo ili da se priprema za izvršenje krivičnog djela koja su bliže određena odredbama iz člana 158 ZKP- a”.

Advokat objašnjava da se one primjenjuju kada se na drugi način ne mogu prikupiti dokazi, ili bi to predstavljalo veliki rizik za ugrožavanje života ljudi. On je istakao da se MTN mogu predložiti i narediti za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju 10 godina ili teža, krivična djela sa elementima organizovanog kriminala...

“MTN na obrazložen predlog državnog tužioca pisanom naredbom određuje sudija za istragu. Izuzetno, ako postoji opasnost odlaganja, MTN se mogu i usmeno narediti, uz obavezu da se pisana naredba mora donijeti u roku od 12 sati od usmene naredbe. MTN mogu trajati do četiri mjeseca, ali iz opravdanih razloga navedena mjera može da se produži prema istom licu i za isto krivično djelo, najduže do 18 mjeseci od donošenja prve naredbe. Važno je napomenuti, da nakon proteka roka od 18 mjeseci ne može se protiv istog lica i za isto krivično djelo ponovo odrediti nova MTN”.

Đukanović objašnjava i da tužilac, ako odluči da ne pokrene krivični postupak, mora kompletan materijal dobijen MTN, u zatvorenom omotu, dostaviti sudiji za istragu:

“Koji će narediti da sa materijal MTN uništi u prisustvu državnog tužioca i sudije za istragu, o čemu će sudija za istragu sačiniti zapisnik. Prije nego što uništi materijal MTN, sudija za istragu će obavijestiti lice prema kojem je ta mjera preduzeta i to lice ima pravo uvida u prikupljeni materijal. Od ove obaveze sudije za istragu postoji izuzetak,u slučaju ukoliko bi ovaj uvid u oformljeni materjal od strane lica prema kome su preduzete mjere MTN, mogao da predstavlja opasnost po život ili zdravlje ljudi, ili bi pak mogao ugroziti neku od istraga koje su u toku, te i iz drugih opravdanih razloga”.

Bonus video: