Savović će danas o nezakonitim radnjama Katnića?

Specijalni tužilac najavio da će otkriti sve detalje spora sa Katnićem, nije potvrdio ali ni demantovao da je pripremio obilje dokaza

21751 pregleda 292 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalni tužilac Živko Savović najavio je da će danas otkriti sve detalje “spora” sa svojim šefom Milivojem Katnićem, zbog kog su danima u žiži javnosti.

Savović je za “Vijesti” potvrdio da će održati konferenciju za medije, ali nije želio da govori o čemu će, osim o aktuelnoj situaciji, govoriti.

“Vijesti” saznaju da je navodno pripremio obilje dokaza o nezakonitom postupanju Katnića tokom 2018. godine, ali i prije i poslije toga.

Savović to, međutim, nije želio da potvrdi, ali ni demantuje.

On je 2. februara Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv šefa SDT-a i još devet osoba zbog propusta u slučaju “Državni udar”.

Nakon toga, objelodanjeno je i da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Nekoliko dana kasnije, počele su da pljušte međusobne optužbe između kolega - specijalnih tužilaca. Savović je u srijedu javno pozvao Katnića, specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da kažu vode li istragu protiv njega i članova njegove familije, poručivši im da je davno prošla 1948. Uslijedila su saslušanja i javne prozivke.

Dan kasnije, poslanici Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović su u svojstvu građana saslušavani u Specijalnom policijskom timu, nakon čega su na konferenciji za medije saopštili da su pozvani na razgovor “kako bi se na njih izvršio pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom zužilaštvu”, kojima se predviđa ukidanje SDT-a.

SDT je u petak uputio Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću zbog navodne organizacije otpora u junu prošle godine prilikom političkog prevrata u Budvi, a potom su objavili transkripte njihovih razgovora i saopštili da je Savović pod njihovim političkim uticajem.

U razgovorima, čiji transkripti su objavljeni, funkcioneri Demokrata dogovaraju sponzorstvo Savovićevom sinu Mišu zbog puta u Rusiju i razgovaraju o potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

U jednom od transkripta, sa kog je Katnić skinuo oznaku tajnosti, Bogdanović pita Krapovića da li može obezbijediti mlađem Savoviću 200 eura, jer su mu oni već odredili 200 za sponzorstvo puta.

SDT je objavilo da Bogdanović u jednom trenutku kaže Krapoviću: “Mozeš li mu ti što obezbijediti, dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako...”.

Nakon toga, SDT je dalo pojašnjenje javnosti zbog čega je objavilo transkripte, što nije bila baš uobičajena praksa te instutucije u izviđajnoj fazi postupka. Saopštili su da su to uradili kako bi ukazali da je dio političkog uticaja na tu instituciju “dijelom ostvaren i prema pojedincima u SDT-u”.

Nejasno je, međutim, kako je uprkos tome Savović reizabran 2019. i zbog čega Katnić tada nije reagovao.