Tužilački savjet u dubokom snu

Članovi Savjeta ćute i ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” - šta će da učine povodom svojevrsnog skandala u Specijalnom državnom tužilaštvu

24574 pregleda 122 reakcija 32 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Tužilačkog savjeta (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Sa jedne od sjednica Tužilačkog savjeta (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Tužilački savjet je u dubokom snu i ne oglašava se, uprkos činjenici da danima traje medijsko prepucavanje na relaciji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić - specijalni tužilac Živko Savović, da se iznose tajni podaci i oštre međusobne optužbe...

Umjesto da zakažu hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati da li ima elemenata za postupak razrješenja GST-a Milivoja Katnića ili neke druge teže disciplinske ili etičke odgovornosti, članovi Savjeta ćute i ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” - šta će da učine povodom slučaja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Vijesti” su juče pitale Tužilački savjet, na čijem čelu je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, u vezi sa tim da li će pokrenuti postupak razrješenja protiv Katnića zbog toga što je u petak skinuo oznaku tajnosti sa tri transkripta razgovora, koje je SDT mjerama tajnog nadzora prikupilo u septembru 2017. godine, ali odgovor do zaključenja lista nije stigao.

Iz tog tijela nije odgovoreno ni da li se medijskim prepucavanjem unutar SDT-a grubo unižava tužilačka organizacija i šta će tim povodom da urade.

Prema informacoijama “Vijesti”, Tužilačkom savjetu juče tokom dana niko nije dostavio incijativu za održavanje sjednice, a nekoliko članova TS-a koje su “Vijesti” kontaktirale - saopštili su da ne žele da iznose lični stav povodom najnovijeg slučaja u SDT-u.

Predsjednik Upravnog odobra Instituta Alternativa Stevo Muk, “Vijestima” je prije dva dana kazao da Katnićevo objavljivanje transkripta razgovora može biti osnov za pokretanje postupka njegovog razrješenja sa funkcije glavnog specijalnog tužioca.

Poručio je da Tužilački savjet mora hitno djelovati u tom pravcu, jer ima nadležnost da suspenduje i razrješava tužioce i rukovodioce tužilaštva. Konstatovao je i da je Katnićeva ostavka, bez ucjena, način da se riješi spor oko reforme tužilačke organizacije.

“Članovi TS sada mogu proaktivno pokazati da su spremni da ispune svoje ustavne i zakonske nadležnosti i spase čast državnog tužilaštva. Glavni specijalni tužilac može se razriješiti za najteže disciplinske prekršaje”. Prema Zakonu o tužilačkom savjetu, član 126 predviđa da predlog za razrješenje mogu dostaviti neposredni rukovodilac tužilaštva, vrhovni državni tužilac i ministar pravde.

Predlog za razrješenje mora se podnijeti odmah po saznanju da je tužilac počinio neki teži disciplinski prekršaj.

Teži disciplinski prekršaj je između ostalog i ako tužilac javno iznosi informacije koje je saznao postupajući u predmetima ili vršeći tužilačku funkciju.

“Da je ovaj sastav Tužilačkog savjeta htio da se bavi ovim slučajem imali su dovoljno vremena da zakažu sjednicu i da privremeno udalje sa posla tužioca protiv koga su pokrenuli postupak razrješenja sa funkcije”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Bonus video: