Suđenje Dejanu Šarcu: “Crveno” se ne vidi bez video-nadzora

Prema navodima optužnice, Šarac je 9. juna 2019. godine, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, vozio automobil marke “mercedes” pod dejstvom kokaina, brzinom od najmanje 109,98 kilometara na čas, a koja je dvostruko veća od ograničenja brzine za naseljeno mjesto do 50 kilometara na čas.

13083 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Nakon saobraćajne nesreće u Podgorici, Foto: Čitalac reporter
Nakon saobraćajne nesreće u Podgorici, Foto: Čitalac reporter

Vještak saobraćajne struke Goran Čarapić kazao je da nije mogao da utvrdi da li je Valentina Gazdić, upravljajući automobilom “polo”, prošla kroz crveno svjetlo na semaforu, odnosno da li je svojim vozilom to istovremeno učinio i Dejan Šarac, prilikom saobraćane nezgode u junu 2019. godine.

To je saopšteno na suđenju u podgoričkom Višem sudu, gdje Šarac odgovara za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradala ta dvadesetdevetogodišnjakinja.

Čarapić je podsjetio da je vještačenjem utvrđeno da je okrivljeni u vrijeme nastanka saobraćajne nesreće upravljao “mercedesom” brzinom ne manjom od 109,98 km/h, dok se sada pokojna Gazdić, kretala “polom” - brzinom od 27 km/h.

Vještak je rekao da nije moguće utvrditi da li su eventualno oba vozila prošla dok je na semaforu bilo crveno svjetlo.

Rekao je da se to može samo pretpostaviti, a sigurne tvrdnje, prema njegovim riječima, bi se mogle iznositi u slučaju postojanja video-zapisa sa lica mjesta.

“Do uključenja crvenog svjetla za smjer kretanja vozila ‘mercedes’ proteklo je devet sekundi, a za tih devet sekundi za smjer kretanja vozila ‘polo’ - uključeno je crveno svjetlo. Ne isključujem mogućnost da je vozilo ‘polo’ moglo ući u raskrsnicu i za vrijeme trajanja crvenog signala. Ne mogu dati pouzdan odgovor bez video-nadzora. Međutim, postoji vremenski interval kada je za oba vozila uključen crveni signal i on traje 37 sekundi. Ne isključujem mogućnost da su oba vozila ušla u raskrsnicu kada su bila upaljena crvena svjetla na semaforu”, naveo je vještak Čarapić odgovarajući na pitanja stranaka.

Dodao je da sa sigurnošću tvrdi da se vozilo “polo” prethodno kretalo Ulicom bratstva i jedinstva i skretalo ulijevo prema Bulevaru Save Kovačevića.

“Nastanak opasne situacije je skretanje vozila ‘polo’ i zalaženje u kolovoznu traku kretanja vozila ‘mercedes’, kada postoji kratka udaljenost. U tom slučaju lijevi pokazivač pravca na vozilu ‘polo’ ne bi imao uticaja na tok i dinamiku nesreće”, kazao je vještak. Dodao je da je vozač “pola” bio u obavezi da propusti vozilo “mercedes” koje mu nailazi sa desne strane.

Punomoćnik oštećene porodice Gazdić, advokatica Tijana Živković, prigovorila je vještaku, navodeći da se optuženi kretao brzinom od najmanje 110 km/h, što je više od duplo od dozvoljenog.

Rekla je da je naročito bitno uzeti u obzir da je vozio pod dejstvom kokaina.

Branilac optuženog Šarca, advokat Hamid Ganjola, prigovorio je da je vještak svoj nalaz u dijelu smjera kretanja vozila “polo” dao na osnovu pretpostavki, jer je i sam naveo da nije rađen vanredni tehnički pregled i da nisu skinute žarulje sa vozila da bi se moglo utvrditi je li bio uključen lijevi pokazivač pravca.

Vještak je kazao da se vanrednim tehničkim pregledom ne bi mogla utvrditi tehnička ispravnost vozila neposredno prije i u trenutku nastanka nezgode.

Prema navodima optužnice, Šarac je 9. juna 2019. godine, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, vozio automobil marke “mercedes” pod dejstvom kokaina, brzinom od najmanje 109,98 kilometara na čas, a koja je dvostruko veća od ograničenja brzine za naseljeno mjesto do 50 kilometara na čas.

Okrivljeni Šarac je na raskrsnici Bulevara Save Kovačevića i IV jula, prema optužnici, udario u vozilo “polo” kojim je upravljala Gazdić, koja se kretala brzinom od 27 kilometara na čas.

Ona je zadobila teške povrede od kojih je nakon tri dana preminula u Kliničkom centru Crne Gore, navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart.

Bonus video: