Za policiju heroji, za uhapšenog mučitelji

Podgoričko tužilaštvo ispituje da li su službenici policije zlostavljali osumnjičenog za pokušaj likvidacije Belivuka i Miljkovića Iz Uprave policije saopštili da će sve službenike koju su učestvovali u toj akciji protiv organizovanog kriminala, predložiti za nagradu

41430 pregleda 70 reakcija 19 komentar(a)
Jovanović nakon hapšenja (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Jovanović nakon hapšenja (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Tužilaštvo ispituje da li su najmanje tri policajca mučili Nikšićanina Mila Jovanovića, nakon što je uhapšen i odveden u takozvanu betonjerku, saopšteno je Vijestima.

U krivičnoj prijavi njegove pravna zastupnice, advokatice Milene Brnović - navodi se da su službenici policije Jovanovića oborili na pod u prostoriji za zadržavanje, a potom ga vezanog tukli i nanijeli mu više povreda, iako nije pružao bilo kakav otpor.

Iz Uprave policije, međutim, tvrde da će sve službenike koju su učestvovali u toj akciji protiv organizovanog kriminala, predložiti za nagradu.

Prethodno su objasnili da je sve rađeno u skladu sa propisima.

Jovanović je jedan od osumnjičenih za planiranje ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, dok su nedavno boravili na Crnogorskom primorju.

Portparol podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić, kazao je “Vijestima” da je u tom predmetu u toku izviđaj.

“Po krivičnoj prijavi punomoćnice, u Osnovnom drzavnom tužilaštvu u Podgorici formiran je krivični predmet protiv nepoznatih učinilaca krivičnog djela mučenje. U toku je izviđaj, u okviru kojeg se prikupljaju obavještenja, dokazi i podaci potrebni za donošenje odluke”, rekao je Radonjić.

Brnović je u prijavi napisala da od 22. januara, kada je njen klijent navodno mučen, do 9. februara, nijesu konstatovane povrede koje je Jovanović dobio usljed policijskog mučenja.

“Nijesu preduzete hitne mjere i radnje u vezi sa evidentiranjem povreda koje je usljed policijskog mučenja Jovanović zadobio, a na koje je ukazano više puta, niti mjere i radnje u cilju utvrđivanja mehanizma nastanka istih, sve sa ciljem da se umanje šanse za djelotvornu istragu postupanja još neidentifikovanih policijskih službenika”, piše u prijavi.

Advokatica je u prijavi obrazložila je da je odmah nakon hapšenja njenog klijenta, Specijalnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu mejlom poslala zahtjev za hitnu posjetu okrivljenima:

“U kom su, između ostalog, iznijeti uvjerljivi navodi u pogledu nezakonitog postupanja prema Jovanoviću. Do dana podnošenja ove prijave, na mejl nije odgovoreno”, napisala je advokatica.

Ističe da je u noći između 22. i 23. januara podnijela prijavu u vezi sa torturom i posebno naglasila obavezu djelotvorne istrage:

“Uključujući potrebu da se bez odlaganja preduzmu mjere i radnje na evidentiranju povreda koje je Jovanović zadobio nakon što je lišen slobode i zadržan od strane za sada neidentifikovanih policijskih službenika... Do dana podnošenja ove prijave tužilaštvo nije naložilo vještačenje povreda”.

Jovanović je uhapšen 22. januara u Tivtu, a lisice na ruke tada su stavljene i Radovanu Stanišiću i Goranu Markoviću.

Policija je tada nezvanično saopštila tvrdila da su njihovim hapšenjem spriječili likvidaciju Beograđana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića, bliskih kavačkom kriminalnom klanu.

SDT sumnjiči Jovanovića, Stanišića i Markovića da su to ubistvo trebali da izvrše po nalogu u Podgoričanina Janka Vukadinovića i još jedne osobe, čiji identitet tužioci još nijesu utvrdili.

UP: Policajci će biti predloženi za nagrađivanje

Iz Uprave policije saopštili su da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao nosioci aktivnosti u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, sve mjere i radnje sa ciljem suzbijanja i rasvjetljavanja teških krivičnih djela koja se dovode u vezu sa djelovanjem članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za građane i državu Crnu Goru, preduzimali u skladu sa pozitivno pravnim propisima Crne Gore.

“Podsjećamo Vas da je osumnjičeni M.J. zajedno sa drugim osumnjičenim licima lišen slobode zbog izvršenja najtežih krivičnih djela - pripremanje izvršenja teškog ubistva koje su pokušali da izvrše u Tivtu 22. januara, u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika.

Za službenike koji su učestvovali u navedenim aktivnostima biče upućeni predlozi za nagrađivanje”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

Bonus video: