građane pratili po nalogu bivšeg direktora tajne službe, tvrde iz sdt-a

Pratili i snimali Amfilohija, Krivokapića, Bečića, Mandića...?

Tajni agenti, navodno, svakodnevno, makar po dva sata, snimali i pratili Zdravka Krivokapića, Aleksu Bečića, Andriju Mandića, Milana Kneževića, Vladimira Jokovića, Slavena Radunovića, Gorana Danilovića, Borisa Bogdanovića, Mila Božovića, Marka - Bata Carevića, Nevenku Bošković Ćirović i novinara Petra Komnenića

87622 pregleda 850 reakcija 182 komentar(a)
Dejan Peruničić, Foto: Filip Roganović
Dejan Peruničić, Foto: Filip Roganović

Od početka prošle godine, do izbora 30. avgusta, agenti tajne službe svakodnevno su, navodno, nezakonito pratili i snimali pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, niz tadašnjih opozicionih političara i novinara.

Specijalno državno tužilaštvo i njihov Specijalni policijski tim za to su osumnjičili bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i njegovog podređenog Srđu Pavićevića.

Po Peruničićevom usmenom nalogu Pavićević je tajnim agentima naređivao da svakodnevno, makar po dva sata, snimaju i prate aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, lidere Nove srpske demokratije Andriju Mandića, Demokratske narodne partije Milana Kneževića i SNP-a Vladimira Jokovića.

Navodno snimani su i praćeni poslanici - Demokratskog fronta Slaven Radunović i Milo Božović, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, predsjednik Opštine Budva Marko - Bato Carević, funkcionerka Demokratske Crne Gore Nevenka Bošković Ćirović i novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić.

To su imena koja se kriju iza inicijala saopštenih na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva.

Više izvora Vijesti potvrdilo je tu informaciju.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić je objasnio da su postupali po prijavi v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića koji je dostavio dokaze o nezakonitom postupanju prethodne garniture tajne policije.

On je kazao i da su Peruničić i Pavićević juče saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tajni agenti po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

Objasnio je i da za sada ne znaju da li je i za šta taj materijal korišćen.

"Na osnovu do sada prikupljenih dokaza postoji osnovana sumnja da je prijavljeni S P u svojstvu odgovornog lica u ANB-u, počinio gore navedeno krivično djelo na način što je od januara do septembra mjeseca 2020 godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava imenovanih lica na način što je postupao po usmenim nalozima osumnjičenog D P, i u više navrata davao usmene naloge službenicima ANB-a kojim aje bio nadređeni rukovodilac da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih lica uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje na području opština Podgorica, Cetinje i Budva, što su službenici ANB-a i uradili, kojom prilikom je koordinirao i sam učestovao u ovim aktivnostima, bez prethodno izdatog pisanog naloga, za praćenje i osmatranje, i ako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost", rekao je Radonjić.