Specijalni policijski tim podnio prijave protiv bivšeg šefa ANB i agenta: Nezakonito snimali i pratili više osoba?

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić kazao je da su postupali po prijavi Dejana Vukšića koji je dostavio dokaze o nezakonitom postupanju prethodne garniture tajne policije

60721 pregleda 1140 reakcija 28 komentar(a)
Peruničić, Foto: Savo Prelević
Peruničić, Foto: Savo Prelević

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i bivšeg agenta tajne pratnje Srđe Pavićević.

Kako je na konferenciji za novinare kazao šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, Peruničić i Pavićević su nezakonito snimali i pratili više osoba.

Radonjić je objasnio da su postupali po prijavi v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića koji je dostavio dokaze o nezakonitom postupanju prethodne garniture tajne policije.

On je kazao i da su Peruničić i Pavićević juče saslušani u svojstvu osumnjičenih.

"Na osnovu do sada prikupljenih dokaza postoji osnovana sumnja da je prijavljeni D.P. u svojstvu odgovornog lica u ANB-u počinio gore navedeno krivično djelo na način što je od januara do septembra mjeseca 2020. godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava: A.R., Z.K., A.M., M.K., V.J., S.R., G.D., A.B., B.B., M.B., M.C., N.Ć. i P.K., na način što je u više navrata davao usmene naloge S.P., suprotno članu 11 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, da S.P. i službenici ANB-a izvrše praćenje i osmatranje navedenih lica uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje, na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje", piše u optužnici.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tajni agenti po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

Objasnio je i da za sada ne znaju da li je i za šta taj materijal korišćen.

Zbog tajnosti postupka, objasnio je, ne može precizirati ko su osobe koje su nezakonito praćene i koliko je među njima političara i novinara.

Bonus video: