"Viši sud krši pravo na odbranu Kneževića"

Advokati kazali da sud Kneževiću pozive ne šalje na adresu u Londonu, koja je sudu poznata, već preko oglasne table suda

4892 pregleda 5 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici od pokretanja postupka protiv predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića permanentno krši njegovo pravo na odbranu, saopštili su njegovi advokati.

Oni su kazali da se to, između ostalog, ogleda u tome što Kneževiću ne šalje pozive na adresu u Londonu, koja je sudu poznata, već preko oglasne table suda. Advokati su dodali da sud, na bazi tako neuredne dostave, održava ročišta i odlučuje o pravima Kneževića bez njegovog prisustva i mogućnosti da se izjasni o onome za šta se tereti.

Advokat Nemanja Jolović, jedan od branilaca Kneževića, kazao je da je u predmetu Viši sud prvobitno odlučio da Kneževića pozove diplomatskim putem preko poznate adrese u Londonu, ali je ta dostava poziva bila neuspješna zbog kratkoće roka koji je ostavio sud.

“Umjesto da na taj način ponovi poziv i ostavi rok koji je predviđen odgovarajućim propisima, to zanemaruje i dalja pozivanja obavlja preko oglasne table suda, za šta nijesu ispunjeni zakonski uslovi. Na bazi tako neuredne dostave poziva sud održava ročišta i odlučuje o pravima Kneževića bez njegovog prisustva i mogućnosti da se izjasni”, naveo je Jolović u saopštenju.

On je podsjetio da je tokom 2019. godine Kneževiću određen pritvor, jer navodno nije dostupan državnim organima Crne Gore. Branioci su tražili stavljanje van snage tog rješenja zato što mu nije omogućeno da se izjasni o činjenicama u vezi radnji za koje se tereti, a zbog toga što nikada od suda nije pozvan na adresu u Londonu, koja je i SDT i sudu poznata.

“U oba predmeta predlog branilaca Kneževića je odbačen i protiv tih rješenja nije dozvoljena žalba. Pravni tim Kneževića je, ipak, podnio žalbu, da bi ih onda Apelacioni sud prihvatio kao dozvoljene i odbacio ih”, kazao je Jolović.

Potom je pravni tim Kneževića podnio ustavne žalbe protiv navedenih rješenja zbog povrede ustavnih prava na pravično suđenje, odbranu i pravni lijek.

“Ustavni sud je odbacio žalbe, jer se navodno radi o aktima procesnog karaktera, zanemarujući primarnu povredu ustavnog prava na pravni lijek”, saopštio je Jolović.

Bonus video: