"Javnost je jasno mogla da vidi kako Stijepović uzima od Kneževića 97.000 eura za DPS"

"Svjesni smo stvarnosti da Milivoje Katnić - glavni specijalni tužilac i predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić lično i preko svojih poslušnika nanose veliku štetu crnogorskom pravosuđu u kom pravosudnom sistemu ogromna većina sudija i tužilaca časno, čestito i profesionalno rade svoj posao

22153 pregleda 443 reakcija 50 komentar(a)
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Printscreen
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Printscreen

Očigledno je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore i Viši sud u Podgorici i dalje panično žure da donose nezakonite odluke u kojima oslobađaju svoje političke saborce i poslušnike, a podižu i potrvđuju optužnice protiv lica protiv kojih su vodili i protiv kojih i dalje sprovode politički progon, saopštila je danas odbrana biznismena Duška Kneževića.

Vijeće Višeg suda u Podgorici, donijelo je rješenje kojim se obustvalja krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, koji je u aferi "Koverta" optužen za pranje novca u saizvršilaštvu.

Istim rješenjem potvrđena je optužnica protiv Duška Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

"Odbrana Duška Kneževića ovim putem obavještava javnost da je Viši sud u Podgorici danas donio rješenje kojim je obustavio krivični postupak u odnosu na Slavoljuba Stijepovića iz razloga što po mišljenju suda nema mesta optužbi u odnosu na okrivljenog Slavoljuba Stijepovića. Istim rješenjem potvrđena je optužnica SDT Crne Gore protiv okrivljenih Duška Kneževića, Knežević Tomice, Todorović Branislava, Sljivančanin Živka, Grujović Gorana i Krdžić Tamare, a zbog krivičnog dela Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 KZ CG i zbog krivičnog dela Pranje novca u saizvršilaštvu iz člana 268 stav 3 u vezi stava 1 KZ CG", ističe se u saopštenju odbrane Kneževića koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović.

Đukanović
Đukanovićfoto: Privatna arhiva

U saopštenju se dodaje da je sud prethodno 18. februara 2021. godine održao nezakonito ročište na kojem nisu prisustvovali branioci Duška Kneževića, iako su kako Đukanović tvrdi, on i njegov kolega Nemanja Jolović sud uredno obavijestili o zakonski prihvatljivim razlozima svoga nedolaska.

"Cijela crnogorska i međunarodna javnost su jasno mogli da vide video snimak na kojem Slavoljub Stjepović od Duška Kneževića uzima novčani iznos od 97.000 eura, za potrebe DPS (Demokratska partija socijalista). Nakon toga SDT Crne Gore, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, započinje pritisak na vozače Duška Kneževića da priznaju da su vršili konverziju novca za potrebe Demokratskog fronta (DF), a što oni odbijaju da priznaju, jer je riječ o notornoj neistini. Takođe, Milivoje Katnić daje nalog da SDT Crne Gore optuži Duška Kneževića da je organizovao kriminalnu grupu, a ta kriminalna grupa funkcioniše na sljedeći način: Duško Knežević daje nalog članovima grupe da za potrebe DPS uzimaju njegov novac. Ovakva bezumna tvrdnja je prošla kontrolu SDT Crne Gore i Višeg suda u Podgorici. Viši sud u Podgorici otišao je i korak dalje i procijenio da kod Slavoljuba Stjepovića nema nikakve krivične odgovornosti. Ovakva konstatacija je suprotna zakonu, moralu i pravilima zdravog razuma", piše u saopštenju Kneževićeve odbrane.

Odbrana Duška Kneževića će podnijeti Ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore, očekujući da, kako se dodaje u saopštenju Ustavni sud Crne Gore, donese pravilnu i zakonitu odluku.

"Ali smo svjesni stvarnosti da Milivoje Katnić - glavni specijalni tužilac i predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić lično i preko svojih poslušnika nanose veliku štetu crnogorskom pravosuđu u kom pravosudnom sistemu ogromna većina sudija i tužilaca časno, čestito i profesionalno rade svoj posao. Dakle, sa Milivojem Katnićem i Borisom Savićem crnogorsko pravosuđe je izvan svake sumnje onemogućeno da zakonito vrši svoju funkciju", zaključuje se u saopštenju Kneževićeve odbrane.

Bonus video: