Presuda optuženom za ubistvo Jovanović zakazana za 12. mart

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Aleksandar Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela - razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo

3283 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Jovanovića (arhva), Foto: Vesko Belojević
Uviđaj nakon ubistva Jovanovića (arhva), Foto: Vesko Belojević

Završnim riječima u Višem sudu u Podgorici okončano je suđenje Aleksandru Konataru, optuženom da je prilikom pljačke kladionice "Lutrije Crne Gore" u Cetinju, usmrtio košarkaša Ljuba Jovanovića.

Predsjednik krivičnog vijeća sudija Vladimir Novović, zakazao je za 12. mart izricanje prvostepene presude.

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela - razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo.

Branioci okrivljenih su u završnim riječima naveli da iz provedenih dokaza proizilazi da okrivljeni Konatar i Vuletić nijesu izvršili djela za koja se terete, te da presuda treba biti oslobađajuća.

Državna tužiteljka Tanja Čolan Deretić u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici rekla je da ostaje kod podignute optužnice.

"Smatram da su Konatar i Vuletić izvršili krivično djelo razbojništvo u saizvršilaštvu, kojom prilikom je Konatar sa umišljajem lišio života Ljuba Jovanovića", navela je tužiteljka.

Dodala je da iskaz svjedoka Vasilija Todorovića dat u tužilaštvu, kao i prvi iskaz na glavnom pretresu, poklapa sa ostalim dokazima. Navela je da je okrivljeni Konatar nakon ubistva Jovanovića bio previše zainteresovan za rješenje tog slučaja, kako bi, skrenuo pažnju sa sebe.

Punomoćnik oštećene porodice Jovanović, advokat Filip Jovović, istakao je da je ubistvo Ljuba Jovanovića veliki gubitak za njegovu porodicu ali i za cijelu Crnu Goru.

"Dokazni postupak potvrdio je krivicu optuženih", istakao je Jovović, dodajući da je svjedok Todorović u svom prvom iskazu do detalja opisao susret sa okrivljenim Vuletićem i da taj iskaz sadrži logičku utemeljenost.

Dodao je da je Todorović tokom drugog saslušanja pred sudom kazao da je njegov prvi iskaz neistinit.

"Promjena iskaza se može tumačiti kao osvetnički čin. Nije realno da je do detalja pričao o susretu sa Vuletićem a da do tog susreta nije došlo", zaključio je Jovović.

U odnosu na okrivljenog Vuletića advokat Jovović je naveo da on jeste dostavio račune iz Španije od 2. jula 2011. kao i od 25.juna.

"Iz tih računa se ne može utvrditi da je on kupovao robu. Datumi na računima nijesu od 30. juna 2011. kada se desio kritični događaj, te se ne može isključiti mogućnost da je okrivljeni Vuletić kritične noći bio na Cetinju. Sud ima dovoljno dokaza koji ukazuju na krivicu okrivljenih", rekao je advokat Jovović.

Branilac okrivljenog Konatara, advokat Boris Marinović naveo je da njegov branjenik nije izvršio krivična djela za koja se tereti, te da je za podizanje optužnice bio ključni iskaz svjedoka Todorovića.

"Svi dokazi su demantovali isakaz ovog svjedoka", naveo je Marinović.

Dodao je da nije pouzdano utvrđeno da lice sa snimka hramlje, a osvrnuo se i na visinu učinioca krivičnog djela, za koju je vještačenjem utvrđeno da je od 166 do 176 cm, što se poklapa i sa iskazima saslušanih svjedoka. Dodao je da je Konatar visok 186 cm. Advokat Marinović je predložio sudu da oslobodi Konatara i ukine mu pritvor. Okrivljeni Konatar je kazao da sa izvršenjem ovog krivičnog djela nema apsolutni nikakve veze.

Advokatica Andrijana Razić, branilac okrivljenog Vuletića je istakla da je došlo do kraja ove tragi-komedije.

"Predmetna optužnica se raspala u paramparčad. Svjedok Todorović je ispričao da je 2015. u Cucima navodno sreo Vuletića, to je potpuna izmišljotina i laž. Uprkos tome tužiteljki Oliveri Ražnatović je to jedini i isključivi dokaz za podizanje optužnice. U optužnici se navodi da je moj branjenik 30. 06. 2011. godine izvršio krivično djelo i da se nalazio na Cetinju. Ne samo da Vuletić nije bio na Cetinju, nego nije bio u Crnoj Gori, i ne samo toga dana nego i pet godina prije kritičnog događaja i šest godina nakon istog. Optužnica je potpuni pravni promašaj. Nemam dilemu da će ovo vijeće donijeti odluku u skladu sa dokazima. Oštećenoj porodici od srca želim da dočekaju pravdu za Ljuba", dodala je Razić.

Okrivljeni Vuletić je kazao da će izaći na vidjelo ko je stajao iza ovog krivičnog postupka.

Optužnicom se Aleksandar Konatar i Nikola Vuletić terete da su 30. juna 2011. godine oko 22.25 sati u automat klubu Lutrije Crne Gore na Cetinju, učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvršili krivično djelo i upotrebom sile protiv nekog lica oduzeli tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist. Nakon pljačke, kako se dodaje u optužnici, Konatar je potrčao ka izlazu i ispalio metak u pravcu Jovanovića koji se nalazio pored vrata.

Bonus video: