Uvrede sa lažnog Instagram profila

Nikšićanin negirao da je počinio krivično djelo - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

11639 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zgrada Višeg suda u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Nikšićanin Stefan Z. Kovačević, na juče održanom suđenju u Višem sudu u Podgorici, nije priznao da je počinio krivično djelo stavljeno mu na teret optužnim predlogom - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Kako se navodi u optužnom predlogu državnog tužioca Zorana Vučinića u Višem državnom tužiocu u Podgorici, okrivljeni Kovačević je na svom Instagram profilu “Stela”, stavio tekst uvredljive sadržine “...na tursku mušku glavu ne diži pušku”…

“Ne priznajem krivično djelo. Priznajem da sam prošle godine na svom Instagram profilu postavio tekst uvredljive sadržine ‘...na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš mnogo bolje’… To je bilo krajnje neprimjereno. Pratio sam navijače grupe preko društvenih mreža i prenio taj tekst. Nije mi bila namjera da bilo koga uvrijedim. Imam komšije, neke i posjećujem, tako da smo u dobrim odnosima. Ovaj tekst je kružio društvenim mrežama na sajtu ‘Bosna info’ i ta poruka je bila postavljena kao grafit u Han Pijesku i ja sam ga prenio na svom Instagram profilu. To sam uradio krajnje nepromišljeno. Nisam razmišljao o posljedicama”, izjavio je Kovačević.

Tužilac Vučinić rekao je da je podatak pribavljen od policijske službenice Mirnese Džafić - da se na društvenoj mreži 19. oktobra 2020. godine nalazi tekst.

“Dat je nalog policiji da se identifikuje vlasnik Instragram profila, jer se radilo o lažnom profilu”, kazao je tužilac.

Sutkinja Vesna Kovačević najavila je da će na glavnom pretresu 30. mart biti saslušana Mirnesa Džafić.

Odgođena dva suđenja...

Odgođeno je juče suđenje N.N. iz Podgorice, optuženoj za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Sutkinja Kovačević naredni glavni pretres zakazala je za 30. mart. Ona je obrazložila da je to učinjeno zbog nedolaska okrivljene, usljed zdravstvenih razloga.

Advokatica Marica Babović, rekla je sudu da se N.N. nalazi na kućnom liječenju.

Sutkinja je odredila vještačenje od strane stručnog tima vještaka, da utvrdi da li je procesno sposobna za suđenje.

Odgođeno je juče i suđenje A.J., koji je prema optužnom predlogu počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, odloženo je za 30. mart.

Sudija je pojasnila da nema uslova za održavanje glavnog pretresa, jer nije pristupio predstavnik Sudskog savjeta, koji je zadužen za prikazivanje CD-a.

Bonus video: