Bugarin se predao, niko ne odgovara za bjekstvo

Osumnjičeni za šverc 220 kilograma marihuane juče u pratnji advokata došao u Više državno tužilaštvo

47960 pregleda 62 reakcija 9 komentar(a)
Marihuana pronađena u kamionu 5. marta, Foto: Uprava policije
Marihuana pronađena u kamionu 5. marta, Foto: Uprava policije

Iz Uprave policije (UP) nisu odgovorili Vijestima da li utvrđuju odgovornost bilo koga od službenika zbog toga što je Nikola Bugarin (26) pobjegao sa carinskog terminala u Podgorici, nakon što je u kamionu kojim je upravljao pronađeno oko 220 kilograma marihuane.

Iz Uprave carina, odgovorili su da niko od službenika te institucije nije kriv, “jer je ispoštovana procedura propisana carinskim zakonom”.

Pet dana nakon što je droga pronađena u teretnom motornm vozilu MAN, taj dvadesetšetogodišnji Podgoričanin juče je u pratnji advokata došao u Više državno tužilaštvo.

Dan ranije, policija je protiv njega podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

ZAJEDNIČKA AKCIJA

Iz Uprave policije u odgovorima podsjećaju da je 5. marta realizovana zajednička akcija službenika Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droge u Sektoru za borbu protiv kriminala Uprave policije i Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

“Na carinski terminal u Podgorici pristupilo je teretno motorno vozilo MAN, podgoričkih registarskih oznaka, firme ‘Voće i povrće Bugarin’, kojim je upravljalo lice N.B. iz Podgorice. Lokalnom analizom rizika od strane carinske ispostave pošiljka i vozilo su određeni za detaljan pregled, vaganje i skeniranje, o čemu je shodno carinskom zakonu obaviješten podnosilac carinske deklaracije koji je i prisustvovao pregledu robe, vaganju i skeniranju”, navode iz UP.

Objasnili su da organ carinske službe, o odluci da će pregledati robu, uvijek, po važećim propisima, obavještava podnosioca deklaracije ili njegovog punomoćnika, a ne vozača.

“Skeniranjem teretnog vozila tipa hladnjača, u skrivenom bunkeru, posebno izrađenom u prednjem dijelu kamiona, pronađena su 224 pvc pakovanja sa sadržajem biljne materije za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi marihuana. Nakon pronalaska droge, obaviještena je Uprava policije, koje je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, u koordinaciji sa Višim državnim tužiocem preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Lice koje je osumnjičeno da je upravljalo kamionom u kom je pronađeno oko 220 kilograma marihuane, N.B., pristupio je, u pratnji advokata u prostorije Višeg državnog tužilaštva danas 10.3.2021. godine. Protiv tog lica je 9.3.2021. godine, Višem državnom tužilaštvu podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, piše u tekstu iz policije.

Nakon akcije, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović čestitao je Upravi carina i Upravi policije na zapljeni velike količine droge.

“Snažna borba protiv organizovanog kriminala se nastavlja”, napisao je tim povodom koordinator službi bezbjednosti.

UC: Našli drogu i obavijestili nadležne

Iz Uprave carina odgovorili su gotovo identično kao i iz Uprave policije, objašnjavajući da je kamion kojim je upravljao Bugarin, 5. marta stigao carinski terminal u Podgorici.

“Lokalnom analizom rizika od strane carinske ispostave Terminal Podgorica pošiljka i vozilo su određeni za detaljan pregled, vaganje i skeniranje, o čemu je shodno carinskom zakonu obaviješten podnoslac carinske deklaracije koji je i prisustvovao pregledu robe, vaganju i skeniranju. Organ carinske službe o odluci, da će pregledati robu, uvijek obavještava podnosioca deklaracije ili njegovog punomoćenika, a ne vozača”, saopštili su.

Na pitanje - da li je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti službenika čiji propusti su doveli do bjekstva osumnjičenog, odgovreno je:

“Nije bilo odgovornosti službenika, jer je ispoštovana procedura propisana carinskim zakonom”.

Objasnili su i proceduru.

“Nakon istovara robe, pristupilo se fizičkom pregledu prevoznog sredstva, kada je otkriven skriveni prostor u kojem su pronađena pvc pakovanja za koja se osnovano sumnjalo da sadrže opojnu drogu. U tom trenutku, zastaje se sa daljim postupkom pregleda i obavještavaju se nadležni organi”, kazali su iz Uprave carina.

Bonus video: