Suđenje Gardaševiću, Radulović: Nije lako raskinuti ugovor kada ste na pola posla

Službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Milena Radulović juče kazala da su direktori Sberbanke u Moskvi i pored činjenice da je garanciju ove banke potpisao njihov ovlašćeni službenik ustvrdili da se radi o falsifikatu kojim je optuženi Neđeljko Gardašević garantovao investicije za rekonstrukciju hotela "As"

6435 pregleda 1 komentar(a)
Hotel "As", Foto: Vuk Lajović
Hotel "As", Foto: Vuk Lajović

Saslušanjem svjedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje Neđeljku Gardaševiću, optuženom za zloupotrebu ovlašćenja u privredi prilikom privatizacije hotela "AS" u Perazića dolu.

Službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Milena Radulović juče kazala da su direktori Sberbanke u Moskvi i pored činjenice da je garanciju ove banke potpisao njihov ovlašćeni službenik ustvrdili da se radi o falsifikatu kojim je optuženi Neđeljko Gardašević garantovao investicije za rekonstrukciju hotela "As".

Ona je navela da je zajedno sa koleginicom Oliverom Brajović krajem januara 2016. godine otputovala u Moskvu nakon što je Vlada dobila informaciju da je garancija koju je ponudio optuženi falsifikat.

"Uputili smo protesno pismo i zahtjevali od banke da nas prime na sastanak. Na sastanku, predstavnici Sberbanke su nam saopštili da se radi o falsifikatu jer ovaj dokument nije zaveden u njihovoj arhivi", navela je ona.

Dodala je da Brajović i ona nisu tražile da razgovaraju sa službenicima koji su potpisali spornu garanciju.

Radulović je pojasnila da su sastanku, osim njih, prisustvovali punomoćnik prvog zamjenika šefa borda direktora Vladimir Vlasov, direktor menadžmenta bezbjednosti Viktor Baranov, direktorica pravne službe Dina Gvozdev i sekretarka crnogorske Ambasade u Moskvi Jelena Grbović.

Na tom sastanku, kako je navela, niko od prisutnih nije pominjao brokersku kuću Miras kojoj je optuženi Gardašević za dobijanje sporne garancije platio 195.000 eura provizije.

Odgovarajući na pitanje suda, nije znala da kaže da li je MORT provjeravao vjerodostojnost garancije koju je ponudio Gardašević.

Kako se garancija nije mogla aktivirati, Vlada je donijela zaključak da se raskine ugovor sa investitorim, kompanijom "Njega turs".

"Na sastanku održanom 2018., investitori su saopštili da će im OTP banka pomoći oko finansiranja završetka izgradnje hotela "AS" dok je sa druge strane Vlada od investitora tražila da se uplati 3.000.000 eura na ime garancije i million eura na ime penala”, izjavila je svjedokinja Radulović.

Dodala je da nakon ovog sastanka, prekinuta je svaka dalja komunikacija sa investitorom koji je tada bio u stečaju sa planom reorganizacije kompanije "Njega turs" u roku od pet godina kompanijom "Njega turs" koja je uvedena u stečaj.

Na pitanje suda da li je uobičajno da raskidanje ugovora u MORT-u traje godinama ili kraće, svjedokinja je rekla da nije lako raskinuti ugovor čije su obaveze u velikoj mjeri ispoštovane.

"Svaki ugovor predviđa obaveze obje ugovorne strane a obzirom da se radi o odgromnoj investiciji gdje je investitor ispunio pola obaveza i uložio velika novčana sredstva, tada se dodaje dodatni rok. Nije lako raskinuti ugovor kada ste na pola posla", rekla je Radulović.

Kazala je da je u toku postupak za raskidanje ovog ugovora pred Privrednim sudom u Podgorici.

U optužnici specijalnog tužioca Zorice Milanović se između ostalog navodi da je bankarsku garanciju izdala Sberbanka iz Moskve, a Gardašević je njom garantovao investicije od 50 miliona eura za rekonstrukciju hotela "As".

Iz Sberbanke u Moskvi saopšteno je da kompaniji "Montena invest" sa Kipra nikada nijesu izdali garanciju u iznosu od tri miliona eura eura čime je ova kompanija, kako se navodi u optužnici, pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu na štetu državnog budžeta, piše u optužnici.

Bonus video: