Raščić oslobođen krivice za izazivanje panike i nereda

“Na osnovu izvedenih dokaza nisam mogla da utvrdim da je došlo do izazivanja panike i nereda”, rekla je danas sutkinja Popović obrazlažući presudu Raščiću, predsjedniku mladih Socijaldemokrata u Pljevljima

5136 pregleda 92 reakcija 13 komentar(a)
Sanin Raščić, Foto: omladina.sdcg.me
Sanin Raščić, Foto: omladina.sdcg.me

Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Ljiljana Popović oslobodila je danas krivice Pljevljaka Sanina Rašića, kojeg je tužilaštvo u Pljevljima teretilo za izazivanje panike I nereda, davajući različite izjave policiji i medijima, nakon incidenta koji se dogodio dan nakon parlamentarnih izbora 30. oktobra prošle godine.

Sutkinja Popović je kazala da tužilaštvo nije dokazalo da su Raščićeve izjave doprinijele izazivanje panike među građanima.

“Na osnovu izvedenih dokaza nisam mogla da utvrdim da je došlo do izazivanja panike i nereda”, rekla je danas Popović obrazlažući presudu Raščiću, predsjedniku mladih Socijaldemokrata u Pljevljima.

Na prvostepenu presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe Višem sudu u Bijelom Polju.

Završnom ročištu nije prisustvovao okrivljeni i njegov advokat Nikola Martinović.

Popović je kazala da je sud utvrdio da je Raščić , odmah nakon incidenta, dao izjavu Anteni M iako je on u sudu tvrdio da ga niko nije zvao iz tog medija. Na njihovom portalu objavljena je njegova izjava da ga je pretuklo više osoba i da su ga bespomoćnog ostavili na ulici, kao i da u Pljevljima situacija nije dobra i da strahuju za svoju bezbjednost.

Popović je kazala i da na ponovljeni zahtjev, Pobjeda nije dostavila odgovor sudu da li su u tekstu objavljenom na njihovom portalu 1. septembra 2020. prenijeli riječi Sanina Raščića ili je u pitanju viđenje autora tekstova.

Popović je rekla i da je predmetni članak “sačinjen na osnovu navoda Socijaldemokrata”.

Raščić je na ročištu 15. decembra 2020. optužio “Pobjedu” da je nekorektno i netačno prenijela njegovu izjavu dan nakon parlamentarnih izbora, kada je policiji prijavio da je napadnut nedaleko od zgrade tužilaštva.

Prilikom davanja izjave u policiji, odmah nakon incidenta Raščić je sugrađanina Mirsada Karovića označio kao napadača na njega, dok je medijima saopštavao da je bilo više osoba, kao i da je napadnut na političkoj i nacionalnoj osnovi.

U završnoj riječi tužilac Ivan Gačević kazao je da on smatra da utvrđeno da je izvršeno krivično djelo za koje je optužen Raščić.

“Okrivljeni je 1.9.2020. godine u Upravi policje prijavio Mirsada Karovića da mu je upućivao prijeteće i uvredljive poruke. Poslije podnošnja prijave okrivljeni je policiji rekao da se ne osjeća ugroženo od ovog lica i da ga nije strah. Okrivljeni je medijski propagirao ovaj događaj iznoseći lažne tvrdnje da ga je više lica izvuklo iz automobila i da su ga pretukli te da su mu upućivane riječi "Idite iz Crne Gore"… Time je okrivljeni izazvao paniku, stvarajući dodatnu uznemirenost koja je tih dana bila prisutna u gradu, zbog prijetnji i uvreda na nacionalnoj osnovi kao i napada na prostorije Islamske zajednice. Okrivljeni je nastupao sa umišljajem. Predlažem da ga sud oglasi krivim i osudi po zakonu”, rekao je Gačević.

Bonus video: