Peruničiću i Pavićeviću prijeti do pet godina robije

SDT je nedavno osumnjičilo bivšeg šefa tajne službe i njegovog tadašnjeg kolegu Pavićevića, da su naređivali, odnosno sprovodili nezakonito praćenje građana

23441 pregleda 398 reakcija 41 komentar(a)
Peruničić, Foto: Filip Roganović
Peruničić, Foto: Filip Roganović

Doskorašnjem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Peruničiću i njegovom tada podređenom Srđi Pavićeviću, prijeti do pet godina zatvora, ukoliko se na sudu dokaže da su nezakonito snimali i pratili više osoba.

Portparolka podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović, potvrdila je Vijestima da je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužni predlog protiv njih dvojice i dostavilo ga sudu.

Predmet je dodijeljen sutkinji pojedincu Dragici Vuković.

Muzurović je objasnila da optužni predlog ne prolazi klasičnu kontrolu optužnice, već sudija pojedinac sam obavlja određenu kontrolu tužilačkog akta.

Takođe, u tim slučajevima ne sudi vijeće, već sudija pojedinac.

Ono što se razlikuje od optužnice, jeste da se optužni predlog podiže za djela gdje je propisana kazna zatvora do pet godina ili novčana kazna.

SDT je nedavno osumnjičilo bivšeg šefa tajne službe i njegovog tadašnjeg kolegu Pavićevića, da su naređivali, odnosno sprovodili nezakonito praćenje građana.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Na konferenciji za novinare saopšteno da je ANB, mimo propisa, prisluškivala i fotografisala većinu tada opozicionih lidera, pojedine novinare, ali i pokojnog poglavara Mitropolije crnogorsko primorske Amfilohija Radovića.

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinarka Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

Iz SDT-a su rekli da su ti građani, prema do sada utvrđenim činjenicama, prisluškivani od januara do septembra 2020. godine.

Krajem avgusta održani su parlamentarni izbori na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast nakon više od 30 godina.

Bonus video: