MANS: Potvrda presude novinaru Martinoviću još jedan dokaz zarobljenosti pravosuđa

"Posebno smo zabrinuti što nakon ubistava i pokušaja ubistava, prebijanja i uništavanja imovine, privatnih tužbi tajkuna i kriminalaca, crnogorsko pravosuđe zatvara zlokobni krug sa krivičnim procesuiranjem novinara samo zato što rade svoj posao, targetirajući ih kao saradnike kriminalnih organizacija"

5817 pregleda 7 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocijenila je da zahvaljujući odlukama pravosudnih organa, Crne Gora nastavlja da održava imidž zarobljene države u kojoj se i dalje procesuiraju oni koji istražuju korupciju i organizovani kriminal, a oslobađaju vođe međunarodnih narko kartela.

"Odluka Apelacionog suda kojom je potvrđena presuda novinaru Jovu Martinoviću predstavlja dokaz zarobljenosti pravosuđa i direktan atak na slobodu medija u Crnoj Gori, ali i otvorena poruka svim onim novinarima koji se u ovoj zemlji usuđuju baviti istraživačkim radom. Posebno smo zabrinuti što nakon ubistava i pokušaja ubistava, prebijanja i uništavanja imovine, privatnih tužbi tajkuna i kriminalaca, crnogorsko pravosuđe zatvara zlokobni krug sa krivičnim procesuiranjem novinara samo zato što rade svoj posao, targetirajući ih kao saradnike kriminalnih organizacija", navodi se u saopštenju MANS-a. Dodaju da već decenijama ne postoji bilo kakva iole ozbiljnija namjera državnih organa da zaštiti novinarsku profesiju od kontinuiranih napada i pošalje poruku da iza prazne retorike stoje konkretne akcije.

"Potvrda presude Martinoviću dolazi od istog onog pravosuđa u kojem niko nije odgovarao za oslobađajuće presude u slučajevima Kalića i Šarića, što je direktan uzrok stanja u kome se ono danas nalazi. Bez odgovornosti, politizovano i zarobljeno interesima koji su u koliziji sa javnim. Sada kada je napravljen presedan sa Martinovićem, novinari, ali i svi drugi koji se usude da se bave otkrivanjem korupcije i organizovanog kriminala mogu da očekuju nastavak ovakve prakse. U tom smislu je potpuno nerealno očekivati da prijeko potrebne reforme u crnogorskom pravosuđu sprovodi kadar koji je spreman da na ovaj način presuđuje istraživačkim novinarima", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: