Udario je policajca, ali ne sa umišljajem

Vijeće Višeg suda u Podgorici preinačilo presudu Osnovnog suda u Ulcinju kojom je Igor Matunović osuđen na šest mjeseci zatvora

14135 pregleda 15 komentar(a)
Policija ispred podgoričkog Višeg suda (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Policija ispred podgoričkog Višeg suda (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Ulcinjanin Igor Matunović oslobođen je optužbe da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti tako što je u junu 2017. godine, ispred pekare “Dan i noć” u blizini Zelene pijace, fizički nasrnuo na policajca Jusufa Metanovića i nanio mu lakše tjelesne povrede.

Presudu je donijelo vijeće Višeg suda u Podgorici, sastavljeno od sudija Miljane Pavlićević, kao predsjednika i članova Miroslava Bašovića i Evice Durutović.

Vijeće je preinačilo presudu Osnovnog suda u Ulcinju kojom je Matunović zbog tog djela, oglašen krivim i osuđen na šest mjeseci zatvora.

U obrazloženju presude Vijeća, stoji da je na osnovu iznijetih dokaza nedvosmisleno utvrđeno da je Matunović tog jutra, dok ga je policajac Besim Redžović držao za lijevu ruku pokušavajući da ga savlada, desnom rukom u predjelu gornje usne udario Metanovića, što okrivljeni nije ni negirao.

“Međutim, da bi neko lice bilo oglašeno krivim za izvršenje predmetnog krivičnog djela, neophodno je da na nedvosmislen način bude utvrđen i subjektivni element djela, odnosno direktni umišljaj, što po ocjeni suda prvostepeni sud nije uradio na valjan način niti je o tome dao jasne i dovoljne razloge, što znači da nije dao razloge o odlučnoj činjenici”, piše u obrazloženju.

Pojašnjava se da je radnja krivičnog djela - napad na službeno lice ili prijetnja napadom.

“...Djelo je svršeno napadom ili prijetnjom napada i pri tome nije od značaja kako se to odrazilo na vršenje službe. Na subjektivnom planu, mora postojati umišljaj koji treba da obuhvata svijest o tome da se vrši napad na službeno lice u vršenju službene radnje“, piše u presudi.

Incident u centru Ulcinja, dogodio se oko 4.10h - kada se svađa nekoliko mladića iz pekare, prenijela na ulicu u prisustvu policajca Redžovića, koji je pozvao pomoć nakon čega je na lice mjesta brzo stigao i Metanović...

Matunović je kazao da nije imao namjeru da udari policajca i da to nikad ne bi uradio.

Naveo je da mu je otac bio policajac i da ne zna zašto je pokrenut postupak protiv njega, kada nije nikog namjerno udario.

Državni tužilac VDT iz Podgorice Ljubinka Bašović cijenila je pak da je okrivljeni bio svjestan svog djela i da udarac stisnutom pesnicom ne može biti nehotičan, što se, kako je navela, vidjelo i na snimku.

Oštećeni Metanović naveo je da je kada je prilazio kolegi Redžoviću, koji je držao Matunovića, dobio jak udarac i da ne zna kako je ostao na nogama. Istakao je i “da želi da što prije zaboravi događaj koji mu je stvorio traumu”. Punomoćnik Matunovića, ulcinjski advokat Arben Hodžić kazao je da direktnog umišljaja na strani Matunovića nije bilo.

“Kao krunski dokaz za to, poslužili su snimci sa nadzornih kamera pekare “Dan i noć”. Ovim snimcima su potvrđeni navodi iz odbrane da moj branjenik nikog nije umišljajno napao i opovrgnuti iskazi svjedoka policajca i oštećenog”, kazao je Hodžić.

Bonus video: