Dogovor Budve i Lazurenka u kotorskom tužilaštvu

Iz SDT-a “Vijestima“ nije odgovoreno da li su u okviru predmeta ispitani vlasnik “Avale“, ruski biznismen Igor Lazurenko, i nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović koji je upravljao gradom u vrijeme kada su naplaćene komunalije za rekonstrukciju i dogradnju elitnog hotela

45649 pregleda 45 reakcija 21 komentar(a)
Ustupili spise predmeta: Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ustupili spise predmeta: Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) prepustilo je kolegama u Kotoru da ispitaju da li je budvanska kasa olakšana za najmanje milion eura, te da li je neko od čelnika ili službenika izvršio krivično djelo prilikom obračuna i naplate komunalija za rekonstrukciju i dogradnju hotela “Avala“.

To je “Vijestima“ rečeno u tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić.

“Obavještavamo Vas da je SDT u navedenom predmetu, u dijelu koji se odnosi na rješenje Opštine Budva i naplate komunalnih taksi investitoru “Beppler & Jacobson Montenegro“ DOO Budva, nakon prikupljenih podataka i obavještenja spise predmeta dostavilo na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru radi ocjene da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz čl.417 KZ CG, koje je u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru“, navela je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević u odgovoru na pitanje “Vijesti“.

Iz SDT-a “Vijestima“ nije odgovoreno da li su u okviru predmeta ispitani vlasnik “Avale“, ruski biznismen Igor Lazurenko, ali i nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, koji je upravljao gradom u vrijeme kada su naplaćene komunalija za rekonstrukciju i dogradnju elitnog hotela.

Kako je naglašeno, SDT ukazuje na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom i Zakonikom o krivičnom postupku, koja podrazumjeva da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić još u maju 2018. tražio je od tadašnjeg gradonačelnika Budve Dragana Krapovića imena opštinskih službenika koji su od 2010. do kraja 2015. obračunavali komunalije za budvanski hotel “Avala”.

Dokumentacija je dostavljena nakon što su istražitelji SDT-a formirali predmet ispitujući da li je kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro” Igora Lazurenka oštetila kasu Opštine Budva neplaćanjem duga za komunalije.

Krapovićeva administracija još tada je Katnićevom timu dostavila i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji se odnosi na Sekretarijat za investicije i Službu za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, ili drugih službi koje su te poslove obavljale u petogodišnjem periodu, u kom je navodno i nastao milionski dug hotela “Avala”.

Istražitelji su insitirali da im se dostavi spisak imena opštinskih službenika koji su utvrđivali i obračunavali iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za rekonstrukciju i nadogradnju hotela.

Tužioci su ispitivali da li je tadašnji prvi čovjek Budve Lazar Rađenović, aneksiranjem ugovora o plaćanju komunalija, pomogao Lazurenkovoj kompaniji da plati manji iznos.

Dug hotela “Avala” prije osam godina iznosio je 4.871.209 eura, ali su tadašnji vlasnici kompanije koja gazduje hotelom sa Opštinom postigli dogovor da plate 4.041.037,50 eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Uprkos dogovoru o izmirenju duga, oni do do decembra 2014. u lokalnu kasu nijesu uplatili ni cent, zbog čega im je Opština Budva prinudnom naplatom sa računa skinula 1.800.000 eura.

“Pokreće se postupak prinudne naplate neizmirenih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva na teret ‘Beppler&Jacobson Montenegro’ u iznosu od 3.911.037 eura. Kompanija ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ se 26. marta 2012. obratila Opštini Budva sa zahtjevom za utvrđivanje naknade. Sekretarijat za investicije je dostavio obračun na iznos od 4.041.037,5 eura. Po osnovu ugovora o avansnom plaćanju od 20. avgusta 2012. uplatili ste 55.000 eura, a 30. jula 2012. 75.000 eura. Molimo vas da u roku od 10 dana uplatite razliku u iznosu od 3.911.037 eura, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da preduzmemo mjere prinudne naplate”, piše u tadašnjem rješenju koje je potpisao načelnik opštinske Službe Cvetko Pajković.

Opština Budva je posljednjeg dana 2014. blokirala račun te kompanije i naplatila 1.800.000 eura.

Tužilaštvo ispituje zbog čega je tadašnje opštinsko rukovodstvo samo mjesec kasnije deblokirao račun Lazurenkove kompanije i sa njima se dogovorio da u naredna četiri mjeseca, u četiri jednake rate, uplate ostatak duga, a potom i taj dogovor poništio.

Navodno, iako kompanija nije platila nijednu ratu, u junu 2015. Opština i vlasnici elitnog hotela su napravili novi ugovor, prema kojem im je dug smanjen za više od milion eura.

Sa kompanijom “Beppler & Jacobson Montenegro” zaključen ugovor po kom su dugovali 2.900.000 eura, s tim da se od tog iznosa odbije dio koji je prinudno naplaćen blokadom računa.

Iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, Opština Budva je sa Lazurenkovom kompanijom “prebila” 130.000 eura za navodne troškove reprezentacije i 380.000 eura za troškove koje su vlasnici hotela navodno uložili u izgradnju trafo-stanice.

Sredinom juna te godine, Lazurenkova kompanija u opštinsku kasu uplatila je 200.000 eura, piše u dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”.

Dobro obaviješteni sagovornik “Vijesti” tvrdi da je to, uz 1.800.000 prinudno naplaćenih, jedini novac koji je Opština “izvukla” od kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro”.

Bonus video: