Kormilar je unaprijed morao znati mapu krstarenja

Bivši komandant Mornarice Vojske Crne Gore Vesko Tomanović svjedočio na sudu o pronalasku kokaina na vojnom brodu “Jadran”

8470 pregleda 6 komentar(a)
Uviđaj nakon pronalska droge na vojnom brodu, Foto: Siniša Luković
Uviđaj nakon pronalska droge na vojnom brodu, Foto: Siniša Luković

Bivši komandant Mornarice Vojske Crne Gore Vesko Tomanović ispričao je juče u podgoričkom Višem sudu da ga je o pronalasku droge na vojnom brodu “Jadran” obavijestio zamjenik načelnika Generalštaba Brajković Svetozar.

To je rekao svjedočeći u podgoričkom Višem sudu, u nastavku suđenja okrivljenima za pokušaj šverca oko 60 kilograma kokaina.

Pred specijalnim vijećem sutkinje Biljane Uskoković ispričao da je u vrijeme pronalska droge bio komandant Mornarice.

“Tog jutra nalazio sam na putu od Bara do Tivta, bio sam na Jazu, kada sam obaviješten o pronalasku droge na brodu ‘Jadran’. Konkretno, pozvao me zamjenik načelnika Generalštaba Brajković Svetozar, koji je obaviješten od vojne policije. Bilo je oko 6.40 časova, a nakon pola sata sam stigao kod broda. Vojna policija se tamo već nalazila. Okrivljeni Duško Radenović je bio smješten u jednoj kabini na brodu i nije mi bilo dozvoljeno da obavim razgovor sa njim. Tek popodne mi je dozvoljeno da razgovaram sa njim. Ovog jutra, brod je trebalo da isplovi na krstarenje Tivat - Istanbul - Tivat”, izjavio je Tomanović.

Njegovom svjedočenju nije bilo prigovora, a Radenović je dodao da je on jedina osoba koju poštuje.

Tomanović je naveo da je poznavao Miloša Kulića (svjedok saradnik u tom sudskom predmetu), kao i Radenovića, mornara po ugovoru, koji je kasnije završio školu podoficira, dodajući da njima nije bio direktno komandant.

Za Kulića je rekao da je bio na drugom brodu i da je kasnije prebačen na “Jadran”, dodajući da je bio obučen da radi sa jedrima i objašnjavajući da je komandant broda birao posadu.

“Brod ‘Jadran’ je ranije plovio za Maltu, kada je bila obuka oficira i podoficira Mornarice Vojske Crne Gore, kao i studenata Pomorskog fakulteta. Krstarenje ovog broda do Istanbula je bila navigacijski zahtjevna ruta. Mi kao članica NATO-a moramo da ispunimo određene procedure, da dobijemo saglasnost zemlje domaćina koliko će biti dana vezan, gdje će biti vezan brod, zatim važan faktor su i meteo uslovi. Okvirno kao datum isplovljavanja planiran je za 20. april 2019. godine, a kada su sve pripreme završene, komandatu broda sam saopštio između 15. i 20. marta da će se brod isploviti. I posada broda je tada saznala za isplovljavanje”, izjavio je Tomanović.

“Za okrivljenog Radenovića znam da je bio kormilar, dok je Kulić završio obuku za jedra i već je dva puta učestvovao krstarenjem broda Jadran”, rekao je nekadašnji komandant Mornarice.

Dodao je da je kormilar broda morao unaprijed da zna mapu krstarenja i to najmanje 20-ak dana ranije, jer se moraju unijeti elementi u elektronskoj karti. Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića, svjedok Tomanović rekao je da je bilo planirano da se prođe kroz Korinski kanal, kao i kroz istoimeni zaliv.

“Specifičan je po tome jer sa obje strane ostaje slobodno po metar do kopna, što je izazov za svakog pomorca. Turska i Grčka su nam odobrili prolaz i tačno smo znali planirano vrijeme prolaska kroz Korinski kanal. Navigacijski oficir i komandant broda bi se mogli izjasniti o tačnom vremenu planiranog prolaska, a mislim da je to bilo negdje u suton”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja advokata Dragana Markovića, branioca okrivljenog Radenovića, svjedok je rekao da u izradi navigacijske rute učestvuje i kormilar, ali da mu nije poznato da li je i Radenović učestvovao u njenoj izradi.

“Poznato mi je da je Radenović bio na bolovanju prije krstarenja, i da je došao nekoliko dana prije isplovljavanja broda Jadran”, izjavio je Vesko Tomanović. Okrivljeni Duško Radenović pojasnio je da je u oktobru 2018. unaprijeđen u podoficira, da je u februaru 2019. postavljen za kormilara, te da nikada nije polagao ispit za izradu navigacijske karte.

Detalji optužnice

U optužnici specijalnog tužioca navodi se da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema tom tužilačkom aktu, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović i stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Miloš Kulić, 17. aprila 2019. godine, sa umišljajem su podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

“Na način što su Račić i Rovčanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod ‘Jadran’ unese najmanje 50 kilograma kokaina i da se ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu”, navodi se. Dodaje se da je Radenović drogu unio na školski brod “Jadran” i rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića.

“Potom je ponovo otišao do ‘golfa 5’ i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje”, piše u optužnici.

Račić, Radenović i Stupar okrivljeni su da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Račić i Rovčanin okrivljeni su i da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, Krivičnog zakonika Crne Gore.

Stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Kulić, rješenjem Višeg suda u Podgorici određen je za svjedoka saradnika u tom predmetu.