Policija se sjetila da zakon postoji

Dvojica uhapšenih Nikšićana osumnjičena su za krivična djela - nasilničko ponašanje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti...

65736 pregleda 846 reakcija 126 komentar(a)
Detalj prilikom blokade magistrale Podgorica-Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Detalj prilikom blokade magistrale Podgorica-Nikšić, Foto: Privatna arhiva

Nikšićani Goran Nikčević (40) i Željko Todorović (28) uhapšeni su zbog napada na vojna lica i policajca, na Bogetićima prije tri dana.

Iz Uprave policije saopštili su da je Nikčević osumnjičen za krivično djelo nasilničko ponašanje, a Todorović za napad na policajca i na teret mu je stavljeno krivično djelo napad službeno lice u vršenju službene dužnosti.

“Policija je juče identifikovala lice G. N. (40) iz Nikšića i došla do sumnje da je ovo lice izvršilo krivično djelo nasilničko ponašanje zbog čega je lišen slobode i uz krivičnu prijavu biće sproveden tužiocu na dalju nadležnost. Identifikovano je još jedno lice koje je učestvovalo u ovom događaju Ž. T. (28) iz Nikšića i on je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na štetu policijskog službenika”, saopštili su iz policije.

U incidentu na Bogetićima, tokom blokade puta 8. aprila, povrijeđeni su oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović.

Nakon što su vojnici povrijeđeni, demonstranti su legli ispred policijskog automobila i tako spriječili da ih odvezu u nikšićku Opštu bolnicu.

Do sukoba je došlo nakon što je na Bogetiće stigao vojni autobus, u kom je bilo oko 30 vojnika i šest pripadnika u civilu.

Upravo na tom mjestu magistralu su blokirali ljudi kojima policija nije dozvolila da nastave kretanje ka Podgorici jer nijesu imali dozvole za međugradsko putovanje.

U glavnom gradu tog dana održan je protest na koji su građane dan ranije pozvali Demokratska partija socijalista i Patriotsko-komitski savez, tvrdeći da zemlji prijeti posrbljavanje. To je učinjeno nakon najave Vlade da će biti pojednostavljeni kriterijumi za dobijanje državljanstva građanima koji sa prekidiima borave 10 godina u državi...

Iako iz Uprave policije već dva dana nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom incidentu, juče su poslali saopštenje za medije u kome tvrde da su i 8. aprila, kao i do sada, sprovodili mjere Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa i poštovanja mjere zabrane izlaska i ulaska u Nikšić, koja je na snazi.

Objasnili su da su njihovi službenici na kontrolnom punktu u Bogetićima kontrolisali potvrde izdate od strane poslodavca, kao i rješenja o radnom odnosu ili ugovor o radu: “Od strane lica koja nijesu ispunjavala propisane uslove i koja nijesu imala navedena dokumenta organizovana je blokada magistralnog puta Nikšić - Podgorica. Ovom prilikom službeni autobus koji je prevozio pripadnike Vojske Crne Gore, koji su se vraćali sa radnog angažovanja iz Podgorice u Nikšić, zbog blokade pomenute saobraćajnice, zaustavio se u mjestu Bogetići. Nedugo zatim došlo je do incindenta u kojem su lakše povrijeđena dva pripadnika Vojske Crne Gore i jedan policijski službenik koji je pokušao spriječiti incindent, dok su dalji sukob spriječili policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić”.

Iz UP tvrde da su u saradnji sa nikšićkim Osnovnim državnim tužilaštvom preduzeli sve da rasvijetle incident na Bogetićima - napravili video-snimke blokade saobraćajnice 8. i 9. aprila i svih incidentnih situacija.

“O događajima je obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, radi utvrđivanja da li u radnjama kako organizatora, tako i učesnika blokade, te i aktera incidenta ometanja kretanja službenog vozila u kojem su se nalazile štićene ličnosti, ima elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti o čemu će javnost biti blagovremeno i objektivno informisana. Takođe, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u cilju identifikacije i procesuiranja izvršilaca prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, gdje je već procesuiran veći broj lica koji su ometali policijske službenike u vršenju službenih poslova i nijesu postupali po njihovim naređenjima”. Iz Ministarstva odbrane, čiji pripadnici su povrijeđeni, ni juče nijesu odgovorili na to šta su preduzeli povodom tog incidenta, niti da li je i kako Vojska reagovala nakon napada. Nijesu odgovorili ni kakve su procedure u takvim slučajevima.

Ministarka Olivera Injac nije odgovorila ni smatra li da je napad na Vojsku, napad na državu.

Pljušte prekršajne prijave, iz PKS kažu da ih neće pokolebati

Učesnici protesta na Bogetićima juče su od nikšičke policije počeli da dobijaju prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, Zakona o javnom okupljanju i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

“Blokada saobraćajnice je snimana i svim učesnicima blokade koji su prekršili jedan od pomenutih zakona biće uručene prekršajne prijave, dok će oni koji su prekršili Zakon o javnom redu i miru biti sprovedeni sudiji za prekršaje. Imamo i lica koja su ometala policijske službenike u vršenju službene dužnosti”, kazali su iz nikšićke policije.

Predsjednica Patriotsko-komitskog saveza (PKS) Tanja Knežević Perišić za “Vijesti” je rekla da policija poziva učesnike blokada puta Nikšić-Podgorica i uručuje im prekršajne naloge za različita prekršajna djela, kao što su nedozvoljeno kretanje po kolovoznoj traci, nepropisno parkiranje auta...

Ona je ocijenila da je to samo pokušaj ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da ih rastjera i demorališe, poručivši mu da “u tome neće uspjeti”.

Ispred zgrade Centra bezbjednosti (CB) Nikšić reporterka “Vijesti” sinoć je zatekla grupu učesnika blokade magistralnog puta Nikšić-Podgorica, koji je organizovan i juče - treći dan zaredom.

Bonus video: