"NISAM IMAO UVID"

Suđenje za šverc kokaina na brodu "Jadran": Radenović tvrdi da nije znao kuda će da plove

Okrivljeni Radenović je naveo da je od novembra 2018. godine, sve do četiri dana pred planirano isplovljavanje broda, bio odsutan

9377 pregleda 4 komentar(a)
Uviđaj nakon pronalaska droge na brodu, Foto: Siniša Luković
Uviđaj nakon pronalaska droge na brodu, Foto: Siniša Luković

Poručnik fregate Vojske Crne Gore Lazar Knežić, ispričao je juče u sudu da je 19. aprila 2019. godine na posao došao uobičajeno oko sedam sati, ali da su tada na brodu “Jadran” i ispred tog plovila bili pripadnici Vojne policije.

U tom trenutku, rekao je, čuo je da je na brodu pronađena droga.

Knežić je to saopštio svjedočeći u nastavku suđenja okrivljenima za šverc oko 56 kilograma kokaina, koji je bio ukrcan na “Jadran”.

Pojasnio je da je optuženi Duško Radenović bio mornar po ugovoru, a da je kasnije unaprijeđen u podoficirski čin, nakon čega je prešao na dužnost kormilara.

“Prije krstarenja bio je odsutan, odnosno bio je na bolovanju zbog problema sa kičmom. Mislim da je bio na jednoj vožnji prije planiranog krstarenja. Bio je smješten u prostoru za mornare broj 1, gdje je bilo 30 ležajeva. Znam da je bio dežuran na brodu ali ne znam kojeg datuma, možda nekoliko dana prije krstarenja”, naveo je Knežić.

Rekao je da je on izradio navigacijsku kartu za plovidbu školskog broda, koji je trebalo da isplovi u aprilu 2019. godine.

“Precizne tačke na mapi, posada broda može, a ne mora da zna”, rekao je Knežić.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića, svjedok je kazao da je optuženi Radenović, kao kormilar, mogao da bude upoznat sa rutom jer je bio dio navigacijskog brodskog odreda.

“Ja ne znam šta je on znao a šta ne. Vjerujem da je znao koja je ruta. Njemu su bile dostupne navigacijska karta i ruta plovljenja”, naveo je Knežić.

Okrivljeni Radenović juče je naveo da je od novembra 2018. godine, sve do četiri dana pred planirano isplovljavanje broda, bio odsutan.

“Tako da mi nije bila poznata ruta kretanja ni navigacijska karta za ovo krstarenje, niti sam imao uvid”, naveo je optuženi Radenović.

Svjedok Knežić je kazao da u pripremi rute i sačinjavanju navigacijske karte učestvuju svi iz komande broda - komandir navigacijskog brodskog odreda i komandant broda po instrukcijama komande Mornarice.

“Ja sam bio navigacijski oficir, lično sam iscrtao navigacijsku kartu po instrukcijama nadređenih komandi. I godinu ranije znamo gdje ćemo ploviti - u ovom slučaju Grčka i Turska. Mislim da se znalo da ćemo proći kroz Korint i doći do Turske, ali se ne mogu sjetiti kad je posadi od strane komandanta broda saopšteno kad ćemo proći kroz Korintski kanal. Mislim da je desetak dana prije isplovljavanja iscrtana navigacijska karta. Ne mogu se sjetiti da li je tačno tada Radenović bio na bolovanju”, naveo je Knežić.

Dodao je da je predviđeno čekanje da se prođe kroz Korintski kanal.

“Unaprijed je bilo planirano čekanje u Korintskom zalivu. Znalo se vrijeme kad ćemo doći i od tada sam ostavio nekih dva sata čekanja radi prolaska kroz kanal”, istakao je svjedok Knežić.

U optužnici specijalnog tužioca navodi se da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar. Prema tom tužilačkom aktu, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović i stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Miloš Kulić, 17. aprila 2019. godine, sa umišljajem su podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

“Na način što su Račić i Rovčanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod ‘Jadran’ unese najmanje 50 kilograma kokaina i da se ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu”, navodi se.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na školski brod “Jadran” i rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića.

“Potom je ponovo otišao do ‘golfa 5’ i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul, drogu predao drugim, zasada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje”, piše u optužnici. Stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Kulić, rješenjem Višeg suda u Podgorici određen je za svjedoka saradnika u tom predmetu.