Potvrđena optužnica: Usmrtio pješaka vozeći pod dejstvom alkohola

"U pripitom stanju pri koncentraciji od najmanje 1,28 promila apsolutnog alkohola u krvi, nije obratio dužnu pažnju na oštećenog - pješaka, pok. D. M. koji je stupao na kolovoz magistralnog puta"...

4219 pregleda 1 komentar(a)
Nije poštovao propise (ilustracija), Foto: Shutterstock
Nije poštovao propise (ilustracija), Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Više državno tužilaštvo podiglo protiv okrivljenog A. L., sa prebivalištem u gradskoj opštini Golubovci, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Kako piše u tom dokumentu, okrivljeni A.L. se 17. decembra 2020. godine nije pridržavao saobraćajnih propisa na magistralnom putu u toj opštini, čime je ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život i tijelo ljudi.

U optužnici se navodi da je upravljao putničkim vozilom marke “reno”, pod dejstvom alkohola:

"U pripitom stanju pri koncentraciji od najmanje 1,28 promila apsolutnog alkohola u krvi, nije obratio dužnu pažnju na oštećenog - pješaka, pok. D. M. koji je stupao na kolovoz magistralnog puta sa lijeve na desnu stranu posmatrano iz smjera kretanja okrivljenog. Pri čemu je na prostoru desne kolovozne trake, čeonim desnim dijelom vozila udario oštećenog u predjelu spoljašnje strane desnog koljena, a zatim ga nabacio na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo i oborio na kolovoz", stoji u tužilačkom aktu.

Dodaje se da je pješak zadobio teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih je nastupila smrt.

"Okrivljeni je u odnosu na osnovno krivično djelo postupao sa eventualnim umišljajem, jer je bio svjestan da vožnjom u pripitom stanju može ugroziti javni saobraćaj i time dovesti u opasnost život ljudi pa je na to pristao. Dok je u odnosu na težu posljedicu - smrt oštećenog D. M., postupao sa svjesnim nehatom, jer je bio svjestan da njegovim radnjama takva posljedica može nastupiti, ali je olako držao da do toga neće doći", navodi se u optužnici.

Bonus video: