Smjena generacija ili još glomazniji aparat

MUP planira da zaposli 226 osoba koje su u protekle tri generacije završile Policijsku akademiju u Danilovgradu

52746 pregleda 610 reakcija 98 komentar(a)
Policajci tokom jedne od akcija (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Policajci tokom jedne od akcija (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Najglomazniji policijski aparat u Evropi umjesto da se smanjuje, čini se, postaće još veći jer Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da zaposli 226 osoba, koje su u protekle tri generacije završile Policijsku akademiju u Danilovgradu.

Osim toga plan je da se Sektor granične policije uveća za još 500 službenika, jer prema procjeni inostranih eksperata to je brojka koja je potrebna da bi granična bezbjednost bila na zadovoljavajućem nivou.

Preduslov za to je usvajanje novog zakona o unutrašnjim poslovima. U izvještaju za 2016. godinu, Crna Gora je bila evropski lider po broju policajaca po glavi stanovnika jer su podaci pokazivali da imamo 635 policajaca na 100.000 stanovnika.

Iz MUP-a, odgovarajući na pitanja Vijesti, saopštili su da “neće samo praviti glomazniji aparat, jer će doći do prirodne smjene generacija u UP zato što će dio službenika otići u penziju i svoja mjesta ustupiti mlađem kadru”.

Oni nijesu odgovorili da li imaju procjene - koliko bi službenika UP trebalo da napusti službu zbog odlaska u mirovinu, tako da ostaje nejasno za koliko će se najveći državni aparat povećati...

“Sa jedne strane, tačno je da Crna Gora ima veliki broj policajaca. Ipak, sa druge, za razliku od većine zemalja, u Crnoj Gori broj službenika granične policije ulazi u sastav Uprave policije, zbog čega se ta brojka možda i čini većom. U cilju podmlađivanja i profesionalizacije policije želimo da naša Policijska akademija iz Danilovgrada bude rasadnik školovanih i obrazovanih policajaca, koji će služiti građanima i državi. Shodno Šengenskom akcionom planu, broj zaposlenih u Sektoru granične policije nije dovoljan i po procjeni inostranih eksperata treba da se uveća za 500, u cilju očuvanja granične bezbjednosti na potrebnom nivou. I u samoj Upravi policije postoji potreba za zapošljavanjem”, piše u odgovoru MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, u izjavi nakon prvih 100 dana Vlade, kazao je da su Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima “postavili temelje kako bi gradili misiju - profesionalna policija, operativno nezavisna, merit sistem, jasan sistem obrazovanja, kroz koji može da se planira kadrovska politika”...

Podmlađivanjem kadra MUP, kako su naveli, žele i da zaposle službenike, koji imaju “potrebnu policijsku sposobnost i znanja, usko su specijalizovani, a govore i engleski jezik, što sada nije slučaj sa svim policijskim službenicima”.

“To je neophodno imajući u vidu međunarodne obaveze, posebno one koje se odnose na sprovođenje zajedničkih operativnih aktivnosti na teritoriji Crne Gore sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu-FRONTEX”, navodi MUP.

U novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije je 4.753 sistematizovanih radnih mjesta, a od toga broja je popunjeno 4515. U policijskom zvanju je 4.319 službenika.

“Postoji potreba za zapošljavanjem i zbog podmlađivanja kadra, imajući u vidu da je starosna struktura zaposlenih visoko iznad valjanog prosjeka, kao i da se pojedini policijski poslovi ne mogu profesionalno obavljati u poznijim godinama života. U Upravi policije je zaposleno 2.435 službenika sa 45 i više godina, od čega sa starosnom dobi od 50 do 59 godina je 1.323 službenika, starosti preko 60 godina je 113 službenika. Sa srednjim obrazovanjem su zaposlena 1.864 policijska službenika starosti 45 i više godina, od čega sa starošću preko 50 godina je 1.064 službenika, sa višim obrazovanjem 71 policijski službenik starosti 45 i više godina, od čega sa starošću peko 50 godina je 49 službenika. Sa visokim obrazovanjem je 500 policijskih službenika starosti 45 i više godina, od čega sa starošću peko 50 godina je 323 službenika. Dakle, podmlađivanje kadra jeste naš cilj, ali time svakako i podizanje nivoa kvaliteta. Novim Zakonom o unutrašnjim poslovima, koji treba da se nađe pred poslanicima, svršenim polaznicima Policijske akademije, garantovaće se posao u Upravi policije, nakon završetka školovanja”, piše u odgovoru MUP-a.

Najavom zapošljavanja akademaca iz Danilovgrada, Uprava policije će, kako su naveli, riješiti i pitanje rodne ravnopravnosti i zastupljenosti manjina u policijskom sektoru.

Za regrute mjesečno 123.622 eura

Na pitanje koliko bi budžet UP koštalo zapošljavanje 226 osoba, koje su završile Policijsku akademiju u Danilovgradu, u MUP-u su odgovorili:

“Za zapošljavanje ovih 226 lica u Upravi policije su neophodna finansijska sredstva, na mjesečnom nivou, za zvanje policajac neto 396,12 i bruto 591,23 eura (ukupno 104.056,48 eura). Za pripravnika neto 262,19 i bruto 391,33 eura (ukupno 19.566,5 eura), što ukupno iznosi 123.622,98 eura. U konačnom, sprovođenje ovakve politike zapošljavanja u Upravi policije rezultiralo bi budžetskim rasterećenjem”.