Ubistvo Lašmanove izvršeno u afektu razdražljivosti jakog intenziteta

U Višem sudu u Podgorici pročitan nalaz komisije ljekara vještaka

21879 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

U nastavku suđenja Arseniju Stanoviću, optuženom da je na svirep način ubio ukrajinsku državljanku Anastasiju Lašmanovu, danas je u Višem sudu u Podgorici, pročitan nalaz komisije ljekara vještaka.

“U vrijeme izvršenja djela za koje se tereti bio je u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta”, navodi se u nalazu komisije vještaka psihijatra Željka Golubovića, psihologa Branke Stepanović-Ilić i psihijatra Aleksandre Ražnatović.

Vještak dr Golubović je pojasnio da se radi o zdravoj osobi.

"Nismo našli postojanje duševnih bolesti. Sud i vještaci moraju da cijene da je okrivljeni mlada osoba i da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio u periodu kasne adolescencije, koji odlukuje biološko, psihološko i sociološko sazrijevanje", naveo je vještak Golubović. Dodao je da poremećaj ličnosti, kako to proizilazi iz medicinske dokumentacije na ime okrivljenog, nije duševna bolest nego duševno stanje.

"Ove karakterološke manifestacije ličnosti u svijetu ima 10 do 20 odsto opšte populacije. One su krivično-pravno odgovorne i procesno sposobne. Psihološko testiranje optuženog potvrdilo je da je emocionalno nestabilan ličnost. Unazad tri godine više psihijatara je ustanovilo da okrivljeni ima nizak prag tolerancije na frustracije, da je sklon promjenama raspoloženja, napetosti, samopovrjeđivanju", naveo je vještak Golubović.

Branilac okrivljenog Stanovića, advokat Zoran Piperović je istakao da bolji šlagvort od navedenog odgovora za dokazivanje nekompetenosti ovog nalaza nije mogao da dobije.

"U nalazu za koji vještak kaže da označava životni put mog branjenika, isti citira majku optuženog, a ona nije ljekar već policajac. Ona je kazala da je primijetila da se Arsenije čudno ponaša i ništa više. Kako na osnovu toga vještaci zaključuju životni put, koji je majka optuženog rekla u dvije rečenice. Upravo sam insistrirao na ovome - da se kod ovakvih životnih događaja i ubistava na ovaj način osumnjičeni vještači od pelena do momenta izvršenja djela. Ovdje vještak Golubović ponavlja da je životni put okrivljenog objasnio na osnovu medicinske dokumentacije iz zatvora i iskaza majke u jednoj rečenici. Da li je ona pitana kakav je njen sin bio u odrastanju, kakav je bio kao dijete, kakav je bio u osnovnoj školi? Zbog čeka je bio kapiten prvog tima Primorca? Naravno da nije i da vještak Golubović zna da ono što je majka rekla i ono što je u spisima apsolutno nije dovoljno za procjenu ponašanja okrivljenog Stanovića do kritičnog dana. Bez toga mi nemamo potpunu sliku. A moramo da je imamo jer se kritičnog dana to nije desilo iznebuha. I nema emocionalno nestabilnog poremećaja ličnosti kod okrivljenog. Ako izuzmemo testove iz zatvora, mi o okrivljenom Stanoviću ne znamo ništa", naveo je advokat Piperović.

Odgovarajući na pitanja državne tužiteljke u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Danke Ivanović – Đerić, dr Golubović je kazao da se afektivno stanje kod okrivljenog generiše u momentu kada mu oštećena upućuje riječi da on ima bolest kao i njegova tadašnja djevojka.

"On se prisjetio da je u prošlosti radio pretrage. Cijenili smo da ga je to dovelo u afekat razdraženosti jakog intenziteta i isti je trajao praktično do završetka kritičnog događaja. Tačno je i to da je okrivljeni kada je sjeo na kauč nakon svega i vidio tragediju jedino pomislio da želi da se ubije", kazao je vještak Golubović. Dodao je da nema naznaka da je u konkretnom slučaju bilo elemenata mučenja i zlostavljanja.

"Kada je u pitanju pred deliktno stanje, okrivljeni se ponašao racionalno odnosno njegovo ponašanje nije psihopatološki motivisano. Da li postoji neka druga motivacija cijeniće sud", rekao je vještak.

Advokat Piperović je naveo da treba angažovati sudsko - medicinski odbor koji će dati svoj nalaz.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu. On je u pomenutom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta. Okrivljeni je tupo-tvrdim predmetom udario više puta u predjelu glave, usljed čega je nastupila smrt kod oštećene ", piše u optužnici. Suđenje se nastavlja 24. maja.

Bonus video: