Nikšićani oslobođeni zbog zastare

Neće odgovarati zbog lažnih bombi

Svestranom analizom, piše u obrazloženju, sudije Vrhovnog suda žalbe su prihvatili kao osnovane

3736 pregleda 1 komentar(a)
Policiju zvali 49 puta (ilustracija), Foto: Shutterstock
Policiju zvali 49 puta (ilustracija), Foto: Shutterstock

Sudije Vrhovnog suda, usljed zastare, oslobodile su Nikšićane M.I. i A.P. koji su prethodno bili osuđeni za lažno prijavljivanje.

Optužnicom su se teretili da su po prethodnom dogovoru, od 27. do 31. januara 2017. godine, u Nikšiću, svjesni svog djela, zajedno sa maloljetnim T.M., pripadnicima nikšićke policije, naizmjenično u 49 navrata lažno prijavili da je na raznim lokacijama u Nikšiću postavljena bomba.

Prema tužilačkom aktu, maloljetni T M. je u jednom od poziva kazao da je iz “škaljarskog klana” i da je postavio bombu na jednom parking prostoru u Nikšiću.

Na taj način oni su, prema ocjeni Tužilaštva, počinili produženo krivično djelo - lažno prijavljivanje.

U odluci se navodi da je presudom Višeg suda u Podgorici 18. januara uvažena žalba Osnovnog državnog tužilaštva iz Nikšića i preinačena presuda nikšićkog Osnovnog suda - tako što su okrivljeni M.I. i A.P. oglašeni krivim...

Tada im je od strane Višeg suda izrečena uslovna osuda, kojom im je prethodno utvrđena kazna zatvora u trajanju od po 30 dana i istovremeno određeno da se ta kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine po pravosnažnosti presude ne izvrše novo krivično djelo.

I pored toga što je presuda bila uslovna, na nju su se žalili advokati optuženih - ističući da njihovi klijenti nijesu mogli biti osuđeni jer je uslijedila zastara. Svestranom analizom, piše u obrazloženju, sudije Vrhovnog suda žalbe su prihvatili kao osnovane.

“Taj apsolutni rok zastarjelosti krivičnog gonjenja u konktretnom slučaju iznosi četiri godine i isti je istekao sa istekom 31.01.2021. godine, a što znači prije dostavljanja spisa predmeta ovom sudu (22.03.2021. godine). Kod naprijed navedenog osnovano se izjavljenim žalbama ističe da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, pa je izjavljene žalbe valjalo uvažiti, pobijanu presudu preinačiti”, navode sudije.

Preporučujemo za Vas