PzP: Vujović i ekipa samo neki od brojnih izvršilaca u pljački KAP-a

"Privođenje Branka Vujovića i još 10 osoba po nalogu tkz. Specijalnog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Milivoje Katnić, predstavlja samo pokušaj pozicioniranja i farsu u odnosu na sve kriminalne radnje koje su se po nalogu Mila Đukanovića dešavale u Kombinatu aluminijuma i povezanim firmama u poslednjih trideset godina"

4156 pregleda 4 komentar(a)

Pokret za promjene (PzP) saopštio je da njegovi lideri Nebojša Medojević i Branko Radulović više od 15 godina, sa, kako tvrde konkretnim dokazima, ukazivali "na brojne kriminalne radnje" u Kombinatu aluminijuma i povezanim firmama.

Iz PzP-a su saopštili da su se Medojević i Radulović sudili "sa pojedinim Đukanovićevim tajkunima", podnosili više krivičnih prijava sa brojnom dokumentacijom, ali da "nije bilo reakcije" od vrhovnih državnik tužilaca, ni od Vesne Medenice ni Ranke Čarapić a ni Ivice Stankovića, "sve dok nije došlo do promjene vlasti".

"Privođenje Branka Vujovića i još 10 osoba po nalogu tkz. Specijalnog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Milivoje Katnić u odlasku, predstavlja samo pokušaj pozicioniranja i farsu u odnosu na sve kriminalne radnje koje su se po nalogu Mila Đukanovića dešavale u Kombinatu aluminijuma i povezanim firmama u poslednjih trideset godina", navodi se u saopštenju PzP-a.

Kako navode da je Milivoje Katnić "pravi specijalni tužilac", kao što će biti budući koji će ga ubrzo zamijeniti, "priveo" bi Mila Đukanovića i prethodne premijere, ministre finansija i ekonomije, direktore fondova, predsjednike tenderskih komisija, univerzitetske profesore, direktore i navodne vlasnike Kombinata aluminijuma, predsjednike privrednog suda i stečajne upravnike, vrhovne državne tužiteljke, "velike" preduzetnike, gradonačelnike Podgorice i mnoge druge za brojne protivzakonite radnje i organizovani kriminal u kom su učestvovali u pojedinom periodu rada Kombinata aluminijuma.

"Raspisao bi potjernicu i protiv Olega Deripaske, Vječislava Kirilova i Joe Kazadija za saučesništvo u kriminalnim radnjama. Njihov "učinak" je šteta veća od dvije milijarde eura, ekološki genocid i gubitak najznačajnijeg privrednog potencijala. Kada je u pitanju davanje garancija, mora se znati da je Vlada Crne Gore na sjednici od 10. decembra 2009. godine donijala Zaključak da osim otpisa obaveza Kombinata aluminijuma, sredstava za socijalni program, subvencija za struju, odlaganje obaveza prema državi za poreze i doprinose, potvrdila davanje garancija na kredit u iznosu od 135 miliona eura. Na taj način oštećena je država za 301 milion eura. Predsjednik Vlade je tada bio Milo Đukanović, Igor Lukšić ministar finansija a Branko Vujović ministar ekonomije. Čuveni Ugovor o poravnanju su tada potpisali Branko Vujović kao ministar ekonomije, Branislav Jankovič, menadžer u Fondu za razvoj Crne Gore, Radoje Žugić, direktor Fonda PIO i Zoran Jelić, direktor Zavoda za zapošljevanje Crne Gore. Dio tog Ugovora je bila i obaveza države da izda pet državnih garancija na kredite u iznosu od 135 miliona eura i to bez čvrstih kontragarancija i u krajnje lošem finansijskom položaju Kombinata aluminijuma", navodi se u saopštenju PzP-a.

Bonus video: