O aferi "Koverta" 17. maja

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 2. 3. 2021. godine, koji je obustavio postupak protiv Slavoljuba Stijepovića u aferi "Koverta“, optuženog za pranje novca u saizvršilaštvu

5179 pregleda 7 komentar(a)
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot

Ponovljeno ročište za kontrolu optužnice protiv Slavoljuba Stijepovića u aferi "Koverta", odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 17. maj na zahtjev advokata Lazara Akovića, branioca okrivljenog.

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 2. 3. 2021. godine, koji je obustavio postupak protiv Slavoljuba Stijepovića u aferi "Koverta“, optuženog za pranje novca u saizvršilaštvu.

Predmet je vraćen prvostepenom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

"Vijeće je ukinulo prvostepeno rješenje u navedenom dijelu, jer su u postupku donošenja rješenja učinjene povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 386 st.1 tač.9 ZKP-a, obzirom da su razlozi o odlučnim činjenicama nejasni i protivrječni, zbog čega se nije mogla ispitati pravilnost i zakonitost pobijanog rješenja. Na ove povrede osnovano je ukazano u žalbi Specijalnog državnog tužioca i na iste drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti, u smislu člana 417 st.4, u vezi člana 386 st.1 ZKP-a. Osim toga, osnovano je u žalbi navodeno i da je zaključivanje u pobijanom rješenju da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni S.S. osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe pogrešno, u vezi sa čime je izostala ocjena datih dokaza, pa je činjenično stanje pogrešno utvrđeno", navedeno je u odluci Apelacionog suda.

Početkom marta, u postupku kontrole optužnice, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, donijelo je rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Slavoljuba Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji je u aferi "Koverta" optužen za pranje novca u saizvršilaštvu.

Istim rješenjem je potvrđena optužnica protiv Duška Kneževića, optužen za stvaranje kriminalne organizacije, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

Bonus video: