Predali ključeve od 40 policijskih vozila

Policijski službenici će ostati bez vozila i neće moći da izvršavaju svoje redovne zadatke i poslove, što može i te kako usporiti rad Uprave policije”, navodi se u dokumentu nedavno razmatranom na sjednici Vlade

38193 pregleda 800 reakcija 65 komentar(a)
Vraćena vozila parkirana kod KAP-a, Foto: Savo Prelević
Vraćena vozila parkirana kod KAP-a, Foto: Savo Prelević

Službenici Uprave policije predali su juče ključeve od 40 službenih automobila kompaniji “Osmanagić”, jer je istekao trogodišnji finansijski lizing, saopšteno je “Vijestima” nezvanično iz te institucije.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, kazao je da očekuje da će u narednih nekoliko dana biti riješen problem u vezi sa nabavkom policijskih automobila i da službenici te institucije neće ostati bez jednog od osnovnih sredstava za rad.

To je saopštio na Odboru za bezbjednost i odbranu, a na osnovu informacije koju su “Vijesti” juče objavile - da Uprava policije mora parkirati 130 vozila uzetih na lizing prije tri godine, sa ugovornom obavezom da ih koriste do kraja maja 2021.

Kako do kraja operativnog lizinga nije raspisan novi tender za nabavku novih vozila, ta služba mogla bi se naći u velikom problemu, što su i konstatovali u informaciji nedavno dostavljenoj Vladi.

Sekulović je na tom parlamentarnom tijelu pojasnio da shodno ugovoru o finansijskom lizingu koji se sklapa na tri godine, policija nije vlasnik automobila, već korisnik.

policijska vozila, policijska vozila KAP, Osmanagić
foto: Savo Prelević

“Nakon tri godine mi automobile vraćamo. Za to vrijeme im plaćamo određenu nadoknadu, pri čemu se potpuno rasterećujemo sistema održavanja. Policija ima savremene automobile i ne razmišlja o održavanju”, rekao je Sekulović.

On je kazao da su u MUP pokrenuli “ono što su mogli” - da su Vladi dostavili informacijom o tom problemu i tražili model prema kojem bi se to pitanje hitno riješilo.

“Da se ne bi došlo u situaciju da se kola vraćaju i da se nema osnovnih sredstava za rad. Mislim da smo na pomolu rješenja. To će rješenje ići kroz hitnu nabavku na 12 mjeseci ovoga puta. Nadam se da ćemo vrlo brzo, čak u narednim danima, taj sistem zatvoriti”, rekao je ministar policije, odgovarajući na pitanja članova Odbora.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, na istoj sjednici najavio je da će tenderske procedure za vozila MUP-a biti raspisane u skladu sa zakonom, navodeći da to sprovodi Uprava za katastar i državnu imovinu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, odgovorio je da se bilo kakav tender, pa i hitan, ne može raspisati bez usvojenog budžeta:

“Ne možete raspisati bez planiranih sredstava. Planirana sredstva neće biti prije 1. juna”, konstatovao je Konjević.

Iz Uprave policije informisali su Vladu da će se povratom vozila davaocu lizinga, u značajnoj mjeri otežati svakodnevni rad Uprave policije.

“Policijski službenici će ostati bez vozila i neće moći da izvršavaju svoje redovne zadatke i poslove, što može i te kako usporiti rad Uprave policije”, navodi se u dokumentu nedavno razmatranom na sjednici Vlade.

Vlada je nakon toga zadužila Ministarstvo finansija da za potrebe nabavke novih vozila za policiju obezbijedi 2.150.000 eura i da Uprava za katastar i državnu imovinu u što kraćem roku sprovede taj postupak...

Bonus video: