Vozač i policajac mimo propisa

Incident se dogodio 8. aprila kada su pristalice Patriotsko-komitskog saveza tokom blokade magistrale opkolili, a potom i pokušali da zaustave prolazak Vladinog “mercedesa” u kojem je bila štićena ličnost - premijerova kćerka...

64872 pregleda 556 reakcija 159 komentar(a)
Dva čovjeka na haubi automobila sa štićenom lišnošću, Foto: Screenshot
Dva čovjeka na haubi automobila sa štićenom lišnošću, Foto: Screenshot

Incident na Bogetićima dobio je prvi epilog - Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da su policajac iz Stanice policije Nikšić S.G. i službenik Uprave policije (UP) - vozač štićene ličnosti Dražen Jeknić neprofesionalno postupali prilikom obezbjeđenja rute i vožnje Vladinog automobila u kojem se nalazila kćerka premijera Zdravka Krivokapića.

Osim njihovih težih službenih grešaka, Unutrašnja kontrola nije našla elemenata da je još neko od starješina u CB Nikšić ili u Sektoru za posebne namjene tog dana napravio profesionalni propust...

Težak incident na Bogetićima dogodio se 8. aprila kada su pristalice Patriotsko-komitskog saveza tokom višednevne blokade magistrale opkolili, a potom i pokušali da zaustave prolazak Vladinog “mercedesa” (PG-CG-301) u kojem su bili vozač Jeknić, premijerova kćerka i još jedna osoba.

Na snimcima incidenta vidi se kako Vladin “mercedes” ima bliski susret sa masom, a potom i kako dvojica učesnika blokade - B.V i Lj.V. sjede na haubi službenog automobila, s namjerom da zaustave kretanje, ali i kako vozač štićene ličnosti u jednom trenutku naglo ubrzava, zbog čega njih dvojica padaju na cestu i samo pukom srećom prolaze sa lakšim povredama...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u odgovoru “Vijestima” navelo je da je Odjeljenje unutrašnje kontrole, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u sprovedenom postupku, konstatovalo da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik S.G. napravo profesionalni propust prilikom obezbjeđenja blokade jer je dozvolio Vladinom automobilu da nastavi put ka mjestu gdje su bili demonstranti.

“On se nalazio na magistralnom putu Podgorica - Nikšić, na poziciji prije nailaska na blokadu saobraćaja iz pravca Podgorice, sa zadatkom obustavljanja saobraćaja vozila iz tog pravca. Nakon što je iz pravca Podgorice došlo službeno vozilo “mercedes” (PG CG 301), kojim je upravljao policijski službenik J.D, neprofesionalno je postupio u predmetnom slučaju i upućivanjem vozača J.D. da vozilom, u kojem su se nalazile štićene ličnosti, nastavi dalje kretanje u pravcu okupljene grupe. Pri tom neobavještavajući pretpostavljene starješine (koji su se nalazili na licu mjesta blokade saobraćaja, tj. okupljanja građana) o propuštanju tog vozila, i time počinio težu povredu službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.11 Zakona o unutrašnjim poslovima (svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka)”, piše u odgovoru MUP-a.

Još u prvom danu kada se dogodio incident, kako su “Vijesti” objavile, bilo je jasno da je službenik Sektora policije posebne namjene Dražen Jeknić, koji je dužio automobil iz Vladinog protokola, napravio nekoliko službenih grešaka i kršio protokole zaštite štićenih ličnosti...

On je prije puta ka Nikšiću morao sa starješinama da provjeri trasu puta kako bi izbjegao susret sa masom, a prema policijskim procedurama, nije ni smio ući u gužvu, nakon što je uočio blokadu, jer je na taj način ugrozio štićenu ličnost. Jasno je bilo da nije smio ni da dodaje gas dok su ljudi sjedjeli na haubi...

“Na osnovu činjenica i dokaza, koji su utvrđeni u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, konstatovano je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik J.D. u predmetnom slučaju neprofesionalno postupao jer nije postupao s dužnom pažnjom prilikom procjene rizika po bezbjednost štićenih ličnosti (kojem ih je izložio pokušajem prolaska vozilom kojima je prevozio štićene ličnosti kroz okupljenu grupu građana, koja je blokirala odvijanje saobraćaja). On je i nedovoljnim preduzimanjem mjera za bezbjednost lica, neposredno prije nego što je sa vozilom izašao iz okupljene grupe građana, a nakon što su dva građanina učesnika blokade - V.B. i V.Lj. sjeli na prednji dio vozila sa očiglednom namjerom da spriječe dalje kretanje vozila, ne sačekavši da policijski službenici CB Nikšić, koji su bili u neposrednoj blizini vozila intervenišu i ove građane uklone sa vozila i njemu omoguće dalje nesmetano kretanje vozilom. Naglo ubrzavajući kretanje vozilom prouzrokovao je da, nakon nekoliko pređenih metara, dođe do pada građana na kolovoznu površinu magistralnog puta, usljed čega su zadobili lake tjelesne povrede”, piše u izvještaju Unutrašnje kontrole.

Službenici Odjeljenja unutrašnje kontrole konstatovali su da postoji osnovana sumnja da je Jeknić svojim radnjama počinio težu povredu službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.10 Zakona o unutrašnjim poslovima - nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mjera za bezbjednost lica, imovine i povjerenih stvari...

Nalaz MUP-a dostavljen je v.d. direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, koji je shodno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, dužan da u daljoj proceduri pokrene postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornost dvojice službenika, zbog načina postupanja na Bogetićima.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću još je u izviđajnoj fazi postupka, ali se očekuje da će uskoro i tužioci donijeti odluku o tome da li je neko od službenika policije i pristalica Patriotsko-komitskog saveza počinio neko krivično djelo tokom incidenta na Bogetićima.

Odjeljenje unutrašnje kontrole MUP-a je izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavilo ODT Nikšić na dalji postupak i konačnu ocjenu.

“Predmet je dostavljen na odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika ili drugih lica u predmetnom slučaju”, odgovoreno je “Vijestima”.

Nekoliko sati nakon incidenta na Bogetićima premijer Zdravko Krivokapić ljuto je poručio “da kao otac nikad neće zaboraviti suze i strah njegove kćerke, ali i najavio da neće dozvoliti divljaštvo i bezakonje...”.

Odluka tužilaštva nakon kompletiranja spisa

U Osnovnom državnom tužilaštvu Nikšić “Vijestima” je saopšteno da će nakon kompletiranja svih spisa donijeti odluku u predmetu, koji je formiran zbog incidenta na Bogetićima.

“Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću vodi izviđaj u vezi događaja u mjestu Bogetići - Nikšić, kojom prilikom je službenik policije, upravljaući službenim vozilom, povrijedio dvije osobe. Do sada su prikupljena obavještenja od službenog lica, koje je upravljalo vozilom, lica koja su se nalazila u vozilu i lica - službenika policije, koja su se nalazila na licu mjesta”.

Bonus video: