prva online SEPCA Generalna skupština u okviru crnogorskog predsjedavanja

Zajedno i snažnije protiv kriminala

“Ovo je bila prilika da pošaljemo zajedničku poruku neophodnosti koordinisanih aktivnosti na jačanju sopstvenih ali i sveukupnih regionalnih kapaciteta u suzbijanju kriminala, kroz razmjenu iskustava, znanja, dobrih praksi i postojećih pretpristupnih mehanizama EU", rekao je Brđanin

4054 pregleda 2 komentar(a)
Brđanin, Foto: Uprava policije
Brđanin, Foto: Uprava policije

Šef crnogorske policije Zoran Brđanin predstavio je juče šest radnih materijala koji se odnose na saradnju i unapređenje operativne podrške međunarodnih partnera državama članicama SEPCA u cilju zajedničke snažnije borbe protiv transnacionlanog kriminala.

To su juče saopštili iz Uprave policije (UP), konstatujući da je održana prva online SEPCA Generalna skupština u okviru crnogorskog predsjedavanja tom asocijacijom.

“Predstavnici zemalja članica Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Moldavije, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Republike Srpske i Rumunije su izrazili saglasnost sa predloženim aktivnostima i spremnost da stave na raspolaganje svoje kapacitete u cilju pružanja podrške realizaciji planiranih aktivnosti”, navodi se u tekstu iz UP.

Objasnili su da se Brđanin i na zatvaranju događaja obratio učesnicima: “Ovo je bila prilika da pošaljemo zajedničku poruku neophodnosti koordinisanih aktivnosti na jačanju sopstvenih ali i sveukupnih regionalnih kapaciteta u suzbijanju kriminala, kroz razmjenu iskustava, znanja, dobrih praksi i postojećih pretpristupnih mehanizama EU, kako bismo zajedničkim snagama planirali strateški i jedinstven pristup suočavanju sa bezbjednosnim izazovima, i istovremeno na adekvatan i efikasan način koristili podršku međunarodnih partnera”.

On je prekjuče otvorio dvodnevnu online konferenciju na temu “Policijska saradnja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u SEPCA regionu”, a osim predstavnika policija zemalja članica te asocijacije, učestvovali su i generalni sekretar Interpola Jirgen Štok i šef Odjeljenja za institucionalna i pravna pitanja Europola Alfredo Nunzi, predstavnici policija Austrije i Republike Italije, kao i članovi međunarodnih i regionalnih organizacija SELEC, PCC SEE, ICITAP, DCAF Ljubljana, UNODC, Globalna inicijativa, Misija OSCE u Crnoj Gori, IACP, predsjedavajući Berlin Procesom i predstavnik CEPOL-a.

Štok je tada kazao da Interpol daje punu podršku zemljama članicama SEPCA u borbi protiv organizovanog kriminala i naglasio da je pandemija uticala na sve sfere života, kao i na promjene kurseva organizovanog kriminala, ali da je jedna činjenica ostala nepromijenjena: “Jugoistočna Evropa, njene agencije za sprovođenje zakona i pravosudne agencije ključne su za sigurnost Evrope”. R. H.

Predstavnici zemalja članica... su izrazili saglasnost sa predloženim aktivnostima i spremnost da stave na raspolaganje svoje kapacitete u cilju pružanja podrške realizaciji planiranih aktivnosti", navodi se u tekstu iz policije.

Preporučujemo za Vas