Abazović i kavčani u Rezoluciji

U rezoluciji piše i da pozdravljaju činjenicu da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačih kapaciteta i profesionalnosti policije

24819 pregleda 193 reakcija 24 komentar(a)
Abazović i Picula, Foto: gov.me
Abazović i Picula, Foto: gov.me

Nedavno hapšenje navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana, zasluge potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u toj akciji i prijetnje koje je potom dobio našle su se i u Izvještaju o Crnoj Gori, koji je prošlonedjeljnim usvajanjem u Evropskom parlamentu (EP) dobio formu Rezolucije.

U Rezoluciji izvjestioca za Crnu Goru u EP, Tonina Picule, koji je usvojen sa 518 glasova za, 97 protiv i 77 suzdržanih, pohvaljen je nedavni uspjeh potpredsjednika Vlade:

“U hapšenju istaknutih ličnosti umješanih u organizovani kriminal; oštro osuđuje prijetnje smrću upućene njemu; poziva na podršku i zaštitu svih službenika koji se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, čak i pod rizikom za vlastiti život i izražava solidarnost s njima”.

U rezoluciji piše i da pozdravljaju činjenicu da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačih kapaciteta i profesionalnosti policije.

Evropski parlamentarci ohrabruju Crnu Goru da nastavi napore u toj oblasti, posebno kroz borbu protiv međunarodnih kriminalnih mreža, sa posebnim fokusom na borbu protiv pranja novca, trgovine ljudima, drogom i oružjem, ilegalnog kockanja i šverca cigareta, ali i da prate njihove moguće veze sa političarima i predstavnici državnih institucija.

Abazović je više puta od 22. aprila ponovio da je akcija hapšenja kavačkog kriminalnog klana istorijski uspjeh u borbi protiv organizovanog kriminala.

Koordinator službi bezbjednosti je, povodom Dana nezavisnosti, upravo zbog te akcije uručio zahvalnice Sektoru za borbu protiv kriminala (SBPK), kojim rukovodi Dejan Knežević.

I tog dana ponovio je da je akcija “hapšenja vođa istorijski uspjeh” koji je postigla Uprava policije i SBPK.

Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan (58) i još pet članova tog klana uhapšeni su 20. aprila zbog sumnje da su krajem jula prošle godine oteli i ubili tridesetogodišnjeg Podgoričanina, navodno bliskog škaljarskom kriminalnom klanu.

Pohvale zbog hapšenja Kašćelana i ekipe
Pohvale zbog hapšenja Kašćelana i ekipefoto: Boris Pejović

Tri dana kasnije sudija za istragu podgoričkog Višeg suda, Miroslav Bašović, ocijenio je da nema dovoljno dokaza da u pritvor pošalje Kašćelana, njegovog tjelohranitelja Vladimira Vučkovića, Kotorane Zorana Kažića, Miloša Radonjića i Krsta Maroša, niti Podgoričanina Darka Prelevića, nastanjenog u Pljevljima.

Par sati nakon Bašovićeve, odluku je preinačilo vijeće Višeg suda, ali su policajci uspjeli da uhapse samo Kašćelana, Vučkovića i Kažića.

Radonjić, Maroš i Prelević su u bjekstvu, kao i Radoje Zvicer, Radoje Živković zvani Žuti, Milan Vujotić, Srđo Jurišević, Dragan Knežević, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević i Zdravko Perunović.

Policija i Specijalno državno tužilaštvo Kašćelana i ekipu sumnjiče da su Podgoričanina ubili početkom avgusta 2020. godine, a planirali su više likvidacija.

“Prema prikupljenim dokazima do granice osnovane sumnje je utvrđeno da je ova kriminalna organizacija stvorila kriminalni plan da se više lica na teritoriji Crne Gore liši života, te da su u cilju realizacije kriminalnog plana krajem jula i početkom avgusta 2020. godine pratili kretanje oštećenog S.N. u dužem vremenskom periodu, te da su istog presreli, a potom i lišili života. Prema dokazima koji su do sada prikupljeni tragovi o izvršenom krivičnom djelu su od strane pripadnika kriminalne organizacije uništeni spaljivanjem, odnosno uz upotrebu hemijskih sredstava”, kazali su krajem aprila na konferenciji SDT-a i UP.

Ograničiti broj sporazuma o priznanju krivice

U Izvještaju EP za Crnu Goru podvučeno je da ostali sistemski nedostaci u krivičnopravnom sistemu ostaju, poručivši da ih treba prioritetno riješiti.

Evropski parlamentarci podstakli su vlast da uvede konkretne mjere kako bi se ograničila upotreba sporazuma o priznanju krivice na izuzetne slučajeve:

“Kako bi se povećala transparentnost i vjerodostojnost pravosudnog odgovora na organizovani kriminal”, piše u tom dokumentu.

Bonus video: