I „udar” odgađa štrajk advokata?

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović izjavila je “Vijestima” da će se odluka o odlaganju donijeti u ponedjeljak na ročištu.

9588 pregleda 10 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Za 31. maj u Višem sudu u Podgorici zakazan je početak ponovnog suđenja u predmetu “državni udar”, odnosno za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Međutim, neizvjesno je da li će suđenje biti održano zbog štrajka crnogorskih advokata, koji je počeo 24. maja.

Na sajtu Višeg suda navedeno je da je predsjednik specijalnog vijeća, sudija Zoran Radović zakazao ročište sa početkom u devet časova protiv Šišmakovič Vadimovič Eduarda i ostalih okrivljenih.

Osim 31. maja, ročišta su zakazana i za naredna četiri dana.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović izjavila je “Vijestima” da će se odluka o odlaganju donijeti u ponedjeljak na ročištu.

Jedan od branilaca okrivljenog u ovom predmetu potvrdio je “Vijestima” da je primio sudski poziv, ali da se neće pojaviti u sudnici na zakazanom glavnom pretresu zbog štrajka advokata.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu u tom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su tada pojasnili da su, odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, uvažili žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi oglašeni krivim da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju...

UKINUTA PRESUDA

Ukinutom presudom lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: