Ponovljeno suđenje za "državni udar" odgođeno za oktobar zbog štrajka advokata

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, "Vijestima" je kazala da je glavni pretres odložen zbog toga što nijesu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa, a usljed nedolaska branilaca okrivljenih, advokata iz Crne Gore

12102 pregleda 13 komentar(a)
Mihailo Čađenović, Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Mihailo Čađenović, Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2021. 10:06h

Ponovljeno suđenje u predmetu "državni udar", odnosno za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 18. oktobar.

Ročišta će se takođe održati i 19, 20, 21. i 22.oktobra.

Suđenje je odgođeno zbog štrajka crnogorskih advokata.

Povezani članci

29. Maj 2021.

I „udar” odgađa štrajk advokata?

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, "Vijestima" je kazala da je glavni pretres odložen zbog toga što nijesu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa, a usljed nedolaska branilaca okrivljenih, advokata iz Crne Gore, u skladu sa odlukom Advokatske komore Crne Gore kojom je proglašena opšta obustava pružanja pravne pomoći advokata na teritoriji Crne Gore.

"Na glavni pretres nijesu pristupili ni branioci okrivljenih, advokati iz Srbije, a u skladu sa odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Srbije kojom je navedeni organ usvojio obavezujuće uputstvo kojim se svi advokati iz Srbije pozivaju da za vrijeme trajanja obustave rada advokata u Crnoj Gori ne pristupaju sudovima i drugim državnim organima", kazala je Muzurović.

Jedan od branilaca okrivljenog u ovom predmetu potvrdio je ranije "Vijestima" da je primio sudski poziv, ali da se neće pojaviti u sudnici na za danas zakazanom glavnom pretresu, zbog štrajka advokata.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore ranije je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su tada pojasnili da su, odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, uvažili žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi oglašeni krivim da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju...

Ukinuta presuda

Ukinutom presudom lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: