ĆELIJE KLANA DJELUJU širom STAROG KONTINENTA

Podgoričanin rukovodi kavčanima širom Evrope?

Šta piše u spisima istražitelja iz Slovenije, koji su 14. maja razbili grupu klana iz Kotora koji je u toj državi radio za Milana Vujotića i ekipu

87335 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kavački klan imao je kriminalne ćelije u više država Evrope, a njima je koordinisao Podgoričanin Milan Vujotić (39) zvani Lavitese piše u spisima policije Slovenije.

Kokain koji je po njegovom nalogu i njegovim kanalima stizao u tu državu imao je na pakovanjima utisnut srpski grb 4S, piše u spisima tamošnje policije u koje su “Vijesti” imale uvid.

Milan Vujotić - Lavitese, bio je glavni dobavljač kokaina u kriminalnoj grupi koju je vodio Filip Vrzić (Drug, 10NO), ali mu je kokain dostavljao u određeno vrijeme, a ne stalno.

“To znači da je Vujotić povremeno dobijao veliku pošiljku kokaina u Holandiji. Filip Vrzić je potom, preko svojih hijerarhijski podređenih članova, ekspeditivno prebacio ovaj kokain u Sloveniju, Srbiju i djelimično u Španiju i preprodao ga kupcima. U periodu kada je Milan Vujotić primio pošiljku kokaina, prevozi su vršeni u količinama do 42 kilograma odjednom. Naime, 42 kilograma je količina koja je mogla stati u prilagođeni skriveni prostor kreveta kamiona. U nekim slučajevima vozila su dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali oko 80 kilograma sedmično”, piše u policijskoj dokumentaciji.

4S NA VUJOTIĆEVOM KOKAINU

Pojašnjeno je da je u većini slučajeva kokain predat u Sloveniji, gdje ga je preuzeo Drejc Kovač - Hajro.

“Malo kokaina dovezeno je u Srbiju i Španiju. Posebnost kokaina u vlasništvu Milana Vujotića - Lavitesea, bilo je to što je imao utisnuti logotip srpskog grba i 4S”, objašnjava se u dokumentima iz istrage.

Istražitelji su utvrdili da je, kada je Vujotiću pala pošiljka kokaina, kriminalna grupa kupovala drogu od dobavljača kog im je nabavio Luka Arapović - Dal, ali da su tada isporuke bile mnogo manje, ipak nikada manje od pet kilograma po jednoj turi.

“Kada je Milan Vujotić Lavitese ponovo dobio pošiljku kokaina, kokain je ponovo transportovan i kupovan od njega. Ovaj način prikazuje komunikacija Filipa Vrzića i Darka Nevzatovića - Caspera od 16. maja 2020. i 15. juna 2020. Tih dana Vrzić je obavijestio Nevzatovića da je Vujotić (kog je nazvao ‘mojim prijateljem’) primio pošiljku kokaina u Holandiji i da će biti potrebno prevesti puno kokaina. Iz neutvrđenih razloga, pošiljka kokaina i posljedično transporti nisu izvršeni”, piše u spisima.

DVA KLANA U ŠPANIJI

Pojašnjeno je i da je kriminalna grupa koju su predvodili Vrzić i Klemen Kadivec, za Milana Vujotića osim prevoza kokaina, nadzirala i sređivala i prevoz nelegalnih miliona u kešu.

“Tako su u 2019. godini izvršena četiri transporta novca. Prvi prevoz u iznosu od 1,4 miliona eura izvršio je Mario Budimir zvani JSK, u danima oko 16. januara 2019. godine. On je novac prevezao od Španije do Slovenije, a iz Slovenije u Beograd novac je prenio Nevzatović. Drugi pevoz, oko 6. februara 2019. godine, izvršio je Mario Budimir, u iznosu od takođe 1,4 miliona eura, na relaciji Španija - Beograd. Treći transport novca, u iznosu od 1,4 miliona eura, izvršio je Nevzatović, u danima oko 8. aprila 2019. godine, na relaciji Barselona - Beograd. Istog dana i Mario Budimi je iz Španije u Beograd prenio 1,4 miliona eura. Gotovina prevezana iz Španije u Srbiju potiče od dvije kriminalne bande koje su djelovale pod pokroviteljstvom Vujotića na području Španije”, zaključuju istražitelji iz Slovenije.

Oni objašnjavaju da prevoz novca od te dvije kriminalne grupe, koje na području Španije djeluju pod pokroviteljstvom Vujotića, pokazuju da je taj Podgoričanin, odnosno kavački klan, širom Evrope uspostavio mrežu kriminalnih grupa:

“Koje su djelovale pod pokroviteljstvom kavačkog klana i bavile se ilegalnom prodajom droga. Jedno takvo udruženje je i udruženje koje su osnovali Filip Vrzić i Klemen Kadivec”, piše u spisima iz istrage.

Oni objašnjavaju i da je Vujotić član međunarodne kriminalne grupe poznate kao kavački klan neutvrđenog datuma 2018. godine, dozvolio je Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju u okviru većeg međunarodnog kriminalnog udruženja.

“Tokom perioda djelovanja tog kriminalnog udruženja, na čelu sa Filipom Vrzićem i Klemenom Kadivecom, dobavljao im je kokain u Holandiji, a u neutvrđenom dijelu učestvovao je i u nezakonitoj materijalnoj dobiti koju je ova ćelija klana stekla prodajom droge. Naredio je prevoz novca stečenog kriminalnim aktivnostima, makar iz Španije u Srbiju”, piše u spisima iz istrage.

OBEZBIJEDILI SVJEDOKA?

Istražitelji iz Slovenije obezbijedili su svjedoka saradnika u postupku pokrenutom protiv međunarodne kriminalne grupe koja je djelovala kao slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana.

Na više od 420 stranica krivične prijave jasno je navedeno da je taj osumnjičeni ispričao dobar dio informacija, koje su kasnije potvrđene mjerama tajnog nadzora, praćenjem, prepoznavanjem, ulogom prikrivenih isljednika, kontrolisanim pošiljkama droge, pretresima i oduzetim stvarima...

Piše i da je Vujotić, kao član tog kriminalnog udurženja, identifikovan na osnovu izjave svjedoka, a “identitet su potvrdile strane službe bezbjednosti”, piše u prijavi.

Njegovu fotografiju inspektori su pronašli i u telefonima Darka Nevzatovića zvanog Casper, kojem je poslao Luka Arapović sa nadimkom DAL.

Istražitelji su utvrdili da je Vujotićevu fotografiju Arapoviću poslao Filip Vrzić, zvani Drug i 10NO, kako bi mu ovaj preko svojih veza u kompaniji “Cetis Celje”, izradio falsifikovani pasoš, za šta je od Vrzića dobio 5.000 eura u gotovini.

LAVITEZEA POZNALI

U “PUTU OSVETE”Članovi slovenačke ćelije kavačkog kriminalnog klana prije par mjeseci pričali su o dokumentarnoj seriji “Put osvete”, emitovanoj na TV Vijesti, jer su vidjeli da se u njoj pominje muškarac koji im je na aplikaciji Sky pod nadimkom Lavitese.

“Darko Nezvatović Casper i Luka Arapović Del, razgovarali su o Milanu Vujotiću zvanom Lavitese i izradi pasoša za njega 21. januara. 2021. godine, tokom razgovora o snabdijevanju heroinom. Nevzatović i Arapović započeli su komunikaciju o seriji “Put osvete”. To je dokumentarna serija koja opisuje krvavi rat između kavačkog i škaljarskog klana. Serija je dostupna na You tubeu. Nevzatović je objasnio Arapoviću da su Filip Vrzić zvani Drug i No10 (nazvao ga je Roni, što je jedan od njihovih nadimaka na aplikaciji Sky) i Klemen Kadivec - Tom Ford, članovi kavačkog klana. Nevzatović je objasnio da je u emisiji prikazana fotografija muškarca koji je korisnik Sky nadimka Lavitese, za kojeg je Luka Arapović sredio krivotvoreni pasoš i koji je za tu uslugu dobio dobru naknadu. U emisiji je primijetio da je na početku sukoba između klanova kavačkog i škaljarskog, bomba postavljena tik ispod automobila muškarca sa Sky nadimkom Lavitese. Taj isti čovjek je prijatelj Filipa Vrzića”, piše u spisima slovenačke policije.

Iz dokaza prikupljenih mjerama tajnog nadzora vidi se da je Arapović tada rekao Nevzatoviću da se sjeća događaja, naglasivši da je to bilo još u vrijeme kada su policajci još uvijek “radili”.

U spisima se pojašnjava da misle na policijske službenike PMP Gruškovje, koji su uhapšeni 8. februara 2020. godine jer su za novac unosili lažne ulazne i izlazne žigove u pasoše državljana trećih zemalja, i tako im omogućili kontinuirani boravak na području Evropske unije, izvan zakonski dozvoljenog vremena.

Iz njihovog tada snimljenog razgovora proizlazi da je Arapović rekao Nezvatoviću da lično ne zna čovjeka sa nadimkom Lavitese, ali da je nekoliko puta, posredno, preko Vrzića, dobijao njegove poruke - da sređuje ulazne/izlazne pečate na pasošima osoba povezanih sa Vujotićem.

Slovenci u prijavi o ratu kavčana i škaljaraca

Milan Vujotić - Lavitese je visokorangirani član kavačkog klana, za kojeg se zna da je u sukobu sa škaljarskim klanom, među kojima se trenutno vodi krvavi rat, piše u prijavi.

Slovenački policajci objašnjavaju da je do 2014. godine u Kotoru bila jedna kriminalna skupina, ali da je te godine u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina, što je dovelo do spora koji je grupu podijelio na dva dijela.

“Tokom šestogodišnjeg rata, koji se finansirao novcem dobijenim od prodaje droge, pripadnici kriminalnih bandi koriste eksplozive, bombe, pa čak i snajpere da ubijaju protivnike”, piše u spisima.

Slovenci navode da je, prema prikupljenim informacijama, vođa škaljarskog klana Jovan Jovica Vukotić, ali i da su pripadnici tog klana takođe u sporu sa grupom Darka Šarića.

“Neki kao pravog vođu pominju Jovanovog brata Igora i Vladana Radomana. U januaru 2020. godine u Grčkoj su likvidirani Igor Dedovič i Stevan Stamatović, koji su bili među vodećim članovima”, piše u spisima slovenačke policije.

Kavački klan, pišu Slovenci, vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, a opisali su i pokušaje njihove likvidacije u maju 2016. godine u Novom Sadu, odnosno maju 2020. godine u Kijevu.

“Pored Kašćelana i Zvicera, Igor Božović i Milan Vujotić su takođe istaknuti članovi kavačkog klana. Obojica su crnogorski državljani i prema prikupljenim podacima krili su se u okolini Dunaja”, piše u dokumentima iz istrage.

Preporučujemo za Vas