Odbrana Kneževića: Najviši funkcioneri DPS napravili plan - izazivanje incidenata, provociranje manjina, širenje panike

Viši sud u Podgorici nastavlja da po svaku cijenu brani svaki nezakoniti postupak Mila Đukanovića predsjednika Crne Gore. Očigledno je, da je za Viši sud u Podgorici Milo Đukanović krivično neodgovorno lice

25592 pregleda 179 reakcija 21 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Odbrana Duška Kneževića je saopštilia da se žalila Apelacionom sudu zbog odbacivanja krivične prijave protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, saopštio je branilac advokat Zdravko Đukanović.

"Očekujemo da Apelacioni sud u Podgorici pravilno i potpuno sagleda navode ove žalbe i donese zakonitu odluku. U prvoj optužnici se između ostalog navodi "da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom avgusta i septembra mjeseca 2020. godine u Podgorici, u više navrata pozivao silom da se promijene rezultati parlamentarnih izbora održanih dana 30.08.2020. godine u Crnoj Gori, tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti, političke partije koje su obezbijedile parlamentarnu većinu, napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori na sastanku najviših funkcionera DPS Crne Gore koji je i inicirao donošenje zaključaka koji su na sastanku DPS Crne Gore usvojeni, a to su:

Izazivanje što više incidenata uz korišćenje obilježja Srbije, te korišćenje četničkih i ruskih zastava; posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista, kao i gej aktivista; širenje panike među članovima DPS vijestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbjegli tzv. "preletači"; o svim incidentima obavještavati kancelariju EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte; poželjno je slati što više fotografija i video snimaka, gdje se vide ruska i srpska obilježja kao i primjeri destrukcije evropskih, evroatlanskih simbola, kao i simbola susjednih država: Hrvatske, Albanije.

Nakon završetka ovog sastanka u više navrata preko za to zaduženih članova DPS, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS na skup zakazan za 6. septembar 2020. godine u Podgorici, sa očiglednom namjerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: "ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6.septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove nemaš izgovor".

Drugom optužnicom navedeno da je dana 18.09.2020. godine, u Podgorici, u intervju koji je dao za bosanskohercegovačku televiziju "FACE TV" Milo Đukanović aktuelni predsjednik Crne Gore zloupotrebom položaja javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti u ostrašćenom obraćanju jasno poručio da samo deklarativno priznaje rezultate izbora omalovažavajući izbornu pobjedu opozicije nazivajući je "koalicijom od tri dana" odnosno izjavljujući da "zašto bi bio tako lakovjeran da vjerujem više trilateralnom sporazumu starom tri dana nego onom što sam slušao i gledao posljednjih 30 godina"

Dalje je izjavio "dakle, ta antievropska politika je vjetar u jedra nacionalizmu svih boja na prostoru Zapadnog Balkana, prevashodno se tom prilikom hrani velikosrpskim nacionalizam, istovremeno zbog te bliskosti slovenske na koju se stalno ukazuje i onda taj velikosrpski nacionalizam, naravno, pokušava da realzuje svoju vazdušnu želju, a to je da proguta Crnu Goru i da dokaže da Crna Gora nije nikakva država sa istorijskom hiljadugodišnjom tradicijom, nego da je to jedan prirodan dio srpskog prostora, a da su Crnogorci srpski Spartanci" pokazujući mržnju prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pokušavajući da svoj poraz na parlamentarnim izborima prebaci na teren međunacionalnih sukoba, afirmišući kao 30 prethodnih godina mržnju prema svemu što je srpsko, a sve ove navode izneo kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao Predsednik Crne Gore.

Takođe je navedeno i da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dana 18.09.2020. godine, u Podgorici, u intervju koji je dao za bosanskohercegovačku televiziju "FACE TV" u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore pozivao i podsticao da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, na taj način što je u intervju za navedenu televiziju izjavio

"...pa ako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, u šumi, da bi nakon toga komentarisao izjavu mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da neće moći da gradi hram na Cetinju, jer ako krene i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen i on to zna zato ne kreće, a sve ove navode izneo kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao predsjednik Crne Gore.

Budući da je krivično djelo izvršeno zloupotrebom položaja i ugrožavanjem srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, prijavljeni je izvršio i preduzeo radnje koje su obuhvaćene kvalifikovanim oblikom ovog krivičnog djela, smatraju iz Kneževićeve odbrane. Viši sud u Podgorici nastavlja da po svaku cijenu brani svaki nezakoniti postupak Mila Đukanovića predsjednika Crne Gore. Očigledno je, da je za Viši sud u Podgorici Milo Đukanović krivično neodgovorno lice. Naime, ukoliko predsjednik Crne Gore izjavi da ukoliko se počne sa izdgradnjom hrama na Cetinju da od tog hrama neće ostati kamen na kamenu i ako otvoreno poziva na nerede nejasno je šta bi za Viši sud u Podgorici bilo krivično djelo, ako ove radnje to nisu", izjavio je advokat Zdravko Đukanović i nastavlja:

"Istina je potpuno suprotna od stava Višeg suda u Podgorici. Milo Đukanović za gotovo sve vrijeme svoje vladavine generiše i afirmiše neprijateljski odnos prema srpskom narodu. U posljednje vrijeme sa gubitkom političke moći prvo se upustio u hapšenje blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, vladike Joanikija, a nakon toga odlučio je da se upusti u upućivanje otvorenih prijetnji srpskom narodu u Crnoj Gori. Viši sud u Podgorici, zajedno sa SDT Crne Gore u Podgorici nastavlja sa sramnom praksom da po svaku cijenu brani lik i djelo Mila Đukanovića.

Sve ove navode potvrđuje i činjenica da Milo Đukanović nije želio da čestita episkopu Joanikiju izbor na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske Sabora SPC, pokazujući neskriveno bezumlje, netrpeljivost i mržnju prema SPC i srpskom narodu.

U vezi navedenih odluka Višeg suda u Podgorici izjavili smo žalbe Apelacionom sudu u Podgorici. Očekujemo da Apelacioni sud u Podgorici pravilno i potpuno sagleda navode ove žalbe i donese zakonitu odluku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: