Ubica policajca otišao u zaborav?

Prije 21 godinu likvidiran Goran Žugić, tadašnji savjetnik za bezbjednost šefa države Mila Đukanovića. Iz Višeg državnog tužilaštva tvrde da im nisu pomogli ni podaci prikupljeni putem međunarodne pravne pomoći

88916 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Žugić i Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Žugić i Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti

Nema pomaka u istrazi ubistva visokog policijskog funkcionera Gorana Žugića - ubijenog na jučerašnji dan prije 21 godinu, iako su tužioci i prije nepuna dva mjeseca od policije tražili preduzimanje određenih radnji u cilju rasvjetljavanja tog zločina.

Tridesetsedmogodišnji savjetnik tadašnjeg i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, prema zvaničnim podacima, izrešetan je iz automatskog oružja 31. maja 2000. godine u Podgorici, ispred zgrade u kojoj je stanovao.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv NN izvršioca krivičnog djela ubistvo, izvršenog dana 31.05.2000. godine na štetu G. Ž. i od strane tužilaštva preduzete su potrebne istražne radnje, a putem međunarodne pravne pomoći od više država zahtijevano je prikupljanje obavještenja i određenih podataka o predmetnom krivičnom djelu, koja do sada nisu dala rezultate u otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela. Takođe, od strane tužilaštva Upravi policije više puta su upućivane urgencije za preduzimanje potrebnih mjera i radnji, a sve u cilju otkrivanja izvršioca predmetnog krivičnog djela, a posljednji put urgencija je upućena dana 08.04.2021. godine”, saopštila je “Vijestima” portparolka VDT Podgorica, tužiteljka Lepa Medenica.

VERZIJE

Prema zvaničnoj, policijskoj verziji, Žugić je ubijen oko 23 sata, u Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici.

On se, tvrde nadležni, tada “audijem A6” dovezao do zgrade, parkirao je automobil i krenuo ka ulazu, kada mu je sa leđa pritrčao egzekutor visok oko 1,75 metara i iz automatskog pištolja ispalio desetak hitaca ka njemu - tri su ga pogodila u glavu...

Uprkos tome, od prvog dana istrage spekuliše se da Đukanovićev savjetnik nije ubijen na mjestu na kom je pronađeno njegovo izrešetano tijelo, već da je leš samo tu donijet.

To nikada zvanično nije potvrđeno.

Uviđaj nakon ubistva Žugića
Uviđaj nakon ubistva Žugićafoto: Arhiva Vijesti

I danas je nejasan motiv te likvidacije, a u policijskim krugovima govorilo se da je ubistvo Đukanovićevog savjetnika povezano sa duvanskom mafijom.

Dvije godine nakon ubistva Đukanovićevog savjetnika, Goran Stanjević - tadašnji predstavnik Vladine agencije za strane investicije, ispričao je da je Žugić ubijen samo nekoliko mjeseci nakon što mu je on iz Švajcarske dostavio dokumentaciju u vezi sa istragom tužilaštva u Bariju o švercu cigareta između Crne Gore i Italije.

Italijanskim istražiteljima te godine ispričao je da se dokumentacija o krijumčarenju odnosila na Đukanovićevu ulogu u tom poslu i da je papire u Crnu Goru donio nakon što ga je kontaktirala supruga “kralja šverca” Ćira Macarele.

U dokumentima italijanskog tužilaštva piše da je Stanjević u Švajcarskoj bio predstavnik Vladine agencije za strane investicije od 1995. do 1998. godine.

Tužiocu je ispričao da ga je dvije ili tri godine prije saslušanja 2002. godine kontaktirala supruga Ćira Macarele, koja živi u Luganu i dostavila mu dokumentaciju u vezi sa istragom tužilaštva u Bariju.

Kaže da su tražili od njega da tu dokumentaciju odnese u Crnu Goru lično, što je, kako tvrdi, učinio. Sjutradan u Podgoricu je odnio dvadesetak knjiga formata A4.

Nije precizno odgovarao na pitanja kojima su tražili potvrdu da se Macarela preko svojih kanala domogao dokumentacije koja tada još nije bila javno dostupna.

Rekao im je da je Žugić ubijen par mjeseci nakon što mu je on dostavio ta dokumenta.

Objasnio je i da ne zna šta je Žugić uradio sa dokumentima koja mu je predao, ali je i govorio o Branislavu Branu Mićunoviću i njegovoj ulozi u švercu cigareta i državi.

“Prema mom mišljenju on je jedan od najjačih ljudi tamo, štaviše, postoje indicije da on lično drži sav biznis u svojim rukama, da je predsjednik Đukanović praktično marioneta u njegovim rukama”, kazao je Stanjević italijanskom tužiocu prije 19 godina.

OSLOBOĐENI

Taj postupak završen je tek početkom 2019. godine.

Vijeće suda u Bariju u januaru te godine je oslobodilo crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana.

Na istoj sjednici, obustavljen je postupak protiv crnogorskog državljanina Branislava Brana Mićunovića zbog zastare.

Italijanski sud zaključio je da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile Vujoševića, Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i Draškovića.

Svi crnogorski i srpski državljani bili su optuženi za mafijaško udruživanje radi međunarodnog krijumčarenja cigareta.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je takođe bio osumnjičen. Još 2005. godine označen je od tužilaštva u Bariju kao šef kriminalne organizacije, ali je bio zaštićen imunitetom državnika, pa mu se nije sudilo.

Postupak u Italiji pokrenuli su 2001. godine specijalni tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenije Pontasulja, koji su u međuvremenu napustili tužilaštvo u Bariju.

Bonus video: