Zapaljena imovina saradniku tužilaštva?

Ulcinjanin, koji je dobio status svjedoka saradnika, tužiocima pričao o navodno nezakonitim poslovima pojedinih policajaca. Niko od nadležnih nije htio da precizira da li je taj Ulcinjanin govorio o eventualnim vezama ili poslovima sa bivšim policijskim funkcionerom Rudolfom Elezovićem

66375 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Akcija sprovođena 10 mjeseci: Policija (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Akcija sprovođena 10 mjeseci: Policija (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Četiri skutera zapaljena su u ulcinjskom naselju Totoši u noći između nedjelje i ponedjeljka, a prema nezvaničnim informacijama Vijesti, oni pripadaju mještaninu A.K. koji je navodno dobio status svjedoka saradnika u predmetu koji je policija vodila pod nazivom “Zamka”.

Isti izvor saopštio je da je jedan skuter izgorio u potpunosti, dok je na preostala tri pričinjena znatna materijalna šteta.

Ulcinjanin koji je početkom februara uhapšen sa još 23 osobe u toj akciji policije, kako je saopšteno Vijestima, pušten je na slobodu nakon što je dogovorio saradnju sa tužilaštvom.

Jedan od sagovornika tvrdi da je on tokom višesatnog svjedočenja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) iznio i neka kompromitujuća saznanja o osobama koje nijesu uhapšene u februarskoj akciji i koje su se nalazille ili su trenutno na visokim položajima u Upravi policije.

Niko od nadležnih nije htio da precizira da li je taj svjedok pričao o svojim eventualnim vezama ili poslovima sa bivšim policijskim funkcionerom, Ulcinjaninom Rudolfom Elezovićem.

On je, prema tvrdnjama članova njegove porodice, nestao prije nekoliko dana.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva Vijestima nijesu odgovarali na pitanje da li je SDT podnijelo predlog, odnosno da li je Vijeće Suda donijelo rješenje kojim se Ulcinjaninu, uhapšenom u februaru ove godine u policijskoj akciji “Zamka”, dodjeljuje status svjedoka saradnika.

Na pitanja nijesu odgovorili ni iz Višeg suda.

“Obavještavamo vas da sud ne može davati informacije o tome da li je nekom licu određen status svjedoka saradnika ili ne, jer se radi o postupcima koji nose oznaku tajnosti”, piše u odgovoru savjetnice za odnose sa javnošću Aide Muzurović.

Policija je, kako su Vijesti objavile, 10. februara uhapsila 24 osobe koje se terete da su organizatori i članovi kriminalne organizacije koji su švercovali velike količine marihuane, iz pravca Albanije, preko teritorije Crne Gore, ka zemljama regiona i dalje ka zemljama Evropske unije.

“U dosadašnjoj istrazi, presijecanjem krijumčarskih ruta koje su koristili pripadnici ove kriminalne grupe, u 11 pojedinačnih zapljena pronađeno je i oduzeto pola tone marihuane. Ista grupa se tereti za krijumčarenje dvije i po tone marihuane”, naveli su tada u Upravi policije.

Prilikom pretresa je pronađeno i oduzeto pet vozila, gliser, pištolj i lovačka puška kao i vaga za precizno mjerenje, novac, više telefona i SIM kartica...

Iz policije su tada podsjetili da su akciju realizovali pod nazivom “Zamka” i da je sprovođena 10 mjeseci sa Specijalnim i Višim državnim tužilaštvom kao i sa međunarodnim partnerskim službama.

“U opsežnoj akciji koju je sprovodio Odsjek za borbu protiv krijumčarenja droga je učestvovalo 180 policijskih službenika - pripadnika Sektora specijalne policije, Stanice granične policije I Ulcinj, Centra bezbjednosti Bar, Centra bezbjednosti Nikšić, Centra bezbjednosti Herceg Novi, Centra bezbjednosti Podgorica i dr. Izvršen je pretres na 30 lokacija, a slobode su lišeni: S.U., A.K., I.LJ., M.R., D.K., B.I., A.M., I.K., D.D., S.Đ., D.M., E.N., N.V., M.K., P.K. svi iz Ulcinja, kao i I.P., B.P., T.P., R.K., S.V., S.M., P.D. iz Nikšića, R.P. iz Podgorice i Nj.V. iz Bara”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Obavještavamo vas da sud ne može davati informacije o tome da li je nekom licu određen status svjedoka saradnika ili ne, jer se radi o postupcima koji nose oznaku tajnosti”, piše u odgovoru portparolke Višeg suda Aide Muzurović

Saradnik ne može biti vođa krimi grupe

Prema Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), državni tužilac može sudu dati predlog da se kao svjedok saradnik sasluša pripadnik kriminalne organizacije, ukoliko će njegov iskaz i dokazi sudu znatno doprinijeti dokazivanju krivičnog djela i krivice učinilaca ili pomoći otkrivanju, dokazivanju i sprečavanju drugih krivičnih djela...

Njegov iskaz, kako piše u ZKP-u, mora biti “jači” od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

“Svjedok saradnik ne može biti lice za koje postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe”, navodi se u tom aktu.

O predlogu tužioca za svjedoka saradnika odlučuje sudsko vijeće na glavnom pretresu zatvorenom za javnost, na kojem se utvrđuje da li su ispunjeni zakonski uslovi...

Sekulović: Određeni tragovi postoje

Poslanik DF-a Dejan Đurović pitao je juče u parlametu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića - kako je moguće da nestane bivši visoki funkcioner, odnosno načelnik Centra bezbjednosti u Ulcinju.

“Nadam se da će to biti zadnji slučaj u Crnoj Gori i da se neće preseliti rat iz jednog grada u drugi i da ćete usvajanjem novog zakona uraditi sve da naša djeca bezbjedno šetaju. Ne možemo sa plenuma otići, a da se ovaj slučaj ne pomene. Uradite sve da bude mir u Crnoj Gori”, istakao je Đurović.

Sekulović mu je odgvorio da je upoznat sa slučajem i da o tome postoje određena operativna saznanja koja ne može podijeliti.

“Nadam se da je taj čovjek živ, a sve ostalo ćemo da vdimo. Određeni tragovi postoje, ali ih sada ne mogu saopštiti”, istakao je Sekulović.

Bonus video: