Nema zahtjeva Medenice za upis u imenik advokata

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović za “Vijesti”:

12292 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Ide li u advokate: Medenica, Foto: SAVO PRELEVIC
Ide li u advokate: Medenica, Foto: SAVO PRELEVIC

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, izjavio je “Vijestima” da bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, još nije podnijela zahtjev za upis u imenik advokata.

“Provjerio sam u administraciji i još nema nikakvog zahtjeva od Vesne Medenice za upis u imenik advokata. Što se tiče položenog advokatskog ispita, to je nesporno, davno je položila taj ispit”, kazao je advokat Begović.

U medijima je objavljena informacija da je doskorašnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica položila advokatski ispit i da namjerava da otvori kancelariju u Podgorici.

Medenica je od jula 2003. godine do decembra 2007. godine bila vrhovni državni tužilac Crne Gore.

Krajem decembra 2007. godine izabrana je za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore, od većine u Skupštini Crne Gore, na predlog predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine i predsjednika Vlade.

Bila je predsjednica Sudskog savjeta Crne Gore u dva mandata.

Na sjednici Sudskog savjeta, održanoj 16. jula 2019. godine, jednoglasno je izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, ali je krajem 2020. godine podnijela ostavku.

Ona je bila pod političkim pritiskom, jer je neustavno izabrana za treći mandat.

Evropska komisija, Grupa država za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) kao i dio domaće javnosti iskazali su ranije zabrinutost zbog odluke Sudskog savjeta da imenuje pet predsjednika sudova za najmanje treći mandat, uključujući i predsjednicu Vrhovnog suda.

“Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnijela prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rješavanju pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda. Iz tih razloga, postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore”, saopštila je Medenica tada, nakon Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Bonus video: