Nema krivca za nedozvoljenu „vizitu”

Kotorsko tužilaštvo ni nakon godinu i po nije otkrilo ko je i kako doveo gošće osuđeniku smještenom u Specijalnoj bolnici za psihijatriju

34570 pregleda 6 komentar(a)
Ne otkrivaju kuda su gošće ušle
Ne otkrivaju kuda su gošće ušle

Kotorsko tužilaštvo od novembra 2019. godine nije utvrdilo ko je i kako u Specijalnu bolnicu za psihijatriju “Dobrota” uveo dvije ženske osobe koje su se i fotografisale sa osuđenikom Đ.P. koji je kaznu izdržavao u bolnici.

“Predmet formiran povodom objavljivanja fotografije osuđenog lica smještenog u Specijalnoj bolnici za psihijatriju ‘Dobrota’ u Kotoru je u fazi izviđaja. Preduzimaju se radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja. Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da vam odgovorimo do kojih smo saznanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza. O odluci tužilaštva, u konkretnom predmetu, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, odgovorila je Vijestima portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Ana Marinović.

Gotovo istovjetan odgovor Vijesti su iz kotorskog tužilaštva dobile više puta tokom 2019. i 2020. godine.

Iz te institucije nikada nijesu odgovorili da li su utvrdili ko su ženske osobe sa fotografije, jesu li saslušali tadašnjeg vršioca dužnosti SBP “Dobrota” dr Aleksandra Tomčuka, službenike obezbjeđenja, zdravstveno osoblje...

Osuđenik Đ. P. početkom novembra 2019. objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk fotografiju na kojoj je u bolničkoj sobi sa jednom obnaženom i drugom djelimično obnaženom ženskom osobom, obučenoj u uniformu zdravstvenog radnika.

Napisao je: “Ja i koleginice”.

Identitet lažnih doktorica u avgustu prošle godine otkrila je policija, nakon što su ih uhapsili zbog prostitucije.

Lisice na ruke tada su stavljene državljanki Srbije Jasni Božić (38), koju su osumnjičili za posredovanje u vršenju prostitucije.

Ona je uhapšena nakon što je u Kolašinu privedena njena sunarodnica Milica Simonović, koja je tvrdila da joj je Božićeva ugovarala pružanje seksualnih usluga za novac i to joj naplaćivala.

Tužilaštvo i Uprava policije treba da utvrde da li će neko krivično odgovarati zato što je omogućio Đ.P. da se u jednoj od soba psihijatrijske ustanove fotografiše sa dvije ženske osobe, a potom eksplicitne zajedničke snimke objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Vijestima je ranije nezvanično rečeno da djevojke sa kojima se Đ. P. fotografisao nisu jedine koje su ga posjećivale, kao i da ga tog dana nisu prvi put posjetile.

Nepuna dva mjeseca nakon skandala, vršilac dužnosti direktora te ustanove, Aleksandar Tomčuk, napustio je tu fotelju.

Skandal je otkriven nakon što su Vijesti poslale pitanja tadašnjem vršiocu dužnosti direktora te ustanove Aleksandru Tomčuku, koji nije korektno odgovorio na pitanja, već poslao saoštenje svim medijima, iako je prethodno “zamolio za senzibilnost dok ne utvrdi činjenice”.

Iako su tada najavili da će, nakon utvrđivanja svih okolnosti blagovremeno informisati javnost o rezultatima istrage i eventualnom pokretanju disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenog osoblja i/ili firme angažovane na poslovima obezbjeđenja, to nisu učinili.

Bonus video: