Brat pokojnog pritvorenika: Ombudsmanu ću sve ispričati

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da zatvorski čuvari nijesu odgovorni za samoubistvo pritvorenika, brat pokojnika tvrdi suprotno

41730 pregleda 14 komentar(a)
Uviđaj nakon samoubistva, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon samoubistva, Foto: Savo Prelević

Zatvorski čuvari, koji su 9. aprila obezbjeđivali pritvorenika Fe.K. (46) nijesu napravili propust koji bi omogućio tom sada pokojnom Podgoričaninu da učini ono što jeste - skoči sa terase Kliničkog centra i ubije se.

To proizilazi iz odgovora dostavljenim Vijestima iz Uprave za izvršenja krivičnih sankcija (UIKS).

“Povodom smrti pritvorenika F.K. u Klinički centar Crne Gore dana 9.4.2021. godine, nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija su formirali predmet, na osnovu čijih spisa nije se došlo do saznanja koja bi ukazivala na propuste u radu službenih lica. Do sada Uprava za izvršenje krivčnih sankcija nije povratno obaviještena o ishodu postupka koji je povodom navedenog događaja pokrenut od strane nadležnog tužilašta, a na osnovu čega će se donijeti konačna odluka i u odnosu na eventualne dalje radnje i mjere nadležnih u UIKS-a”, piše u odgovorima dostavljenim iz Službe za odnose sa javnošću te ustanove.

To, međutim, ne misli brat pokojnog pritvorenika, Fa.K. (45) koji je u pismu dostavljenim Vijestima preko advokata, ustvrdio da godinu stariji Fe.K. “nije sam skočio sa terase Kliničkog centra”.

Optužio je jednog inspektora Centra bezbjednosi Podgorica da je odgovoran za sve što se dogodilo njemu i pokojnom mu bratu.

“Zbog kojeg sam i ovdje... On je mom bratu uskraćivao medicinsku pomoć. U više navrata obraćao se molbama, koje su vjerovatno završavale u korpama za smeće. Nekoliko puta se obraćao zdravstvenoj službi, za medicinske preglede na koje nije pozivan, i ja sam, iz moje sobe, pisao doktorici da ga pregledaju, ali uzalud. Od početka se žalio da mu trnu ruka i noga”, piše u pismu.

Brat pokojnog pritvorenika, piše i da se Fe.K. nije smjelo reći da je obolio od teške bolesti, a potom ga pustiti na terasu.

Napisao je i da mu je brat, kad god bi se sreli na šetnji ili po povratku iz kantine, govorio da mu neko radi o glavi i da taj inspektor ima pipke u zatvoru, kao i da mu ne daju odgovarajuću terapiju.

“Saniteti su mu davali tablete za bolove, nasumice. Čak smo i mi, preko prozora, molili zatvorenike da mu daju tablete za bolove i za želudac... U zadnjih dvadesetak dana nije ni na šetnju izlazio, a čak po pet dana nije jeo od bolova... Pisao sam ombudsmanu kako bi me posjetio da mu iznesem sve ovo, ali ombudsman ili nije pronašao pismo, ili ga je neko izvadio iz sandučeta”, napisao je brat pritvorenika, tražeći pismom da ga posjete i predstavnici Akcije za ljudska prava, Građanske alijanse i novinarka Vijesti.

Iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a odbacili su takve tvrdnje, navodeći da je Fe.K. imao zdravstvenu zaštitu i da niko nije, niti može uticati na bilo kog u Istražnom zatvoru.

“Povodom pitanja koje se odnosi na tretman i zdravstvenu zaštitu pritvorenog lica, ističemo da je navedeno imenovanom bila obezbijeđeno u skladu sa pozitivno pravnim propisima, te da na sami tretman pritvorenog lica u Istražni zatvor Podgorica nije bilo i ne može biti uticaja od strane bilo kog službenika Uprave policije”, piše u odgovorima.

Četrdesetšestogodišnji pritvorenik koji se liječio u KCCG 9. aprila izvršio je samoubistvo skokom sa četvrtog sprata te zdravstvene ustanove.

On je dan ranije doveden na pregled iz UIKS-a, nakon čega je zadržan na liječenju.

Bonus video: